In januari en februari kun je al op drie à vier uur rijden van België naar hartenlust skiën, snowboarden, sleeën en langlaufen. Al vanaf de eerste sneeuw bieden de Franse Vogezen aantrekkelijke arrangementen in authentieke skioorden. Ook in het Zwarte Woud en het Sauerland is het genieten van sneeuw en zon.

 

Sneeuw dichtbij huis

1. Land van 1000 bergen

Iets ten oosten van Düsseldorf lonkt het Sauerland, ook wel het land van de 1000 bergen genoemd. Hoewel die niet zo hoog zijn, ligt hier toch gemiddeld honderd dagen per jaar een dik sneeuwtapijt.

sneeuw dichtbij Winterberg

Winterberg en de 14 dorpjes errond zijn daarom garantie voor sneeuwpret en winterromantiek. Je vindt er blauwe, maar ook rode en zelfs zwarte pistes op de Skiliftkarussell Winterberg. Dankzij 21 moderne skiliften kun je over zes bergen skiën. De pittigste helling is de Slalomhang. 
Op tien verlichte pistes kun je ook nachtskiën.

Voor de snowboarders is er een spectaculair snowboardpark. Leuk om te zien: veel schansspringers komen hier trainen op de St. Georg-skischans. De indrukwekkende bobsleebaan van 1,6 km is geknipt voor het wereldkampioenschap (23/2-8/3).

Er is zelfs een Nederlandstalige skischool, wat een voordeel kan zijn.

Winterberg – 27 km skipistes – 356 km van Brussel – 840 m hoogte.

2. Sprookjesachtig landschap

sneeuw dichtbij Feldberg

Hartje Zwarte Woud prijkt de Feldberg, de hoogste van de streek. Je glijdt er tussen de dennenbossen van de Seebuck (1448 meter) en Grafenmatt (1380 meter).

Een brug over de autoweg in het dal verbindt de twee gebieden met elkaar, met in totaal 16 afdalingen in het Liftverbund Feldberg.

Je kunt hier zelfs in één dag leren skiën of op sneeuwschoenen, langlaufski’s of de slee de bossen verkennen.

Feldberg – 50 km skipistes – 558 km van Brussel – 1440 m hoogte

3. Winterse verrassingen

De Vogezen zijn niet te vergelijken met de Alpen, maar ze zijn dichtbij, kleinschalig, prijsgunstig én sneeuwzeker. Als er geen natuurlijke sneeuw ligt, zijn er nog altijd de sneeuwkanonnen. Je hebt er de keuze uit Alpijnse ski en langlaufpistes. Op de bergkam van de Hohneck is het prachtig wandelen met sneeuwschoenen.

sneeuw dichtbij La Bresse

Je spot er intussen gemzen en herten. Lekker lui kun je ook op pad met husky’s die je slee voorttrekken. Wil je het nog avontuurlijker, dan kun je in La Bresse aan snowkite doen. Bovenop de Crêtes Vosgiennes waait het immers stevig, een ideale plek om te leren kiten op de latten.

Ook sensationeel maar makkelijker is de Schlitte Mountain, een slee op rails. Op deze achtbaan in de sneeuw neem je 900 meter bochten aan volle snelheid, veilig vastgegordeld.

La Bresse – 27 km skipistes – 455 km van Brussel – 1350 m hoogte

4. Sneeuwparadijs met extraatjes

De schaatsbaan is een van de vele charmes van Gérardmer in Frankrijk. Zonder hoogbouw, mooi geïntegreerd in de altijd groene Ballon des Vosges tussen Epinal en Colmar. Een gratis shuttlebus brengt je in twee minuten naar de skiliften van La Mauselaine. Skiën tussen de dennenbossen, avondski tot 22u, een aparte zone om te sleeën en een slalompiste zijn er de troeven.

sneeuw dichtbij

Ook voor langlaufers is Géradmer een paradijs met 100 km routes richting Xonrupt-Longemer om volop van de besneeuwde, wondermooie natuur te genieten. Maar behalve voor de ski- en langlaufpistes kom je hier ook voor de gastronomische restaurants. De Michelingids signaleert er voordelige pareltjes zoals Jamagne (2, Boulevard Jamagne) en L’Assiette du Coq à L’Âne (Place du Tilleul).

Gérardmer – 40 km skipistes – 441 km van Brussel – 1140 m hoogte.

Lees ook: