Je viert de vakantie deze zomer graag nog eens in eigen land? Dat kan perfect: ook dichtbij huis valt er de komende maanden weer heel wat natuur en avontuur te beleven. Van logeren op een luxueuze woonboot tot dineren op het water: deze back-to-nature activiteiten, met toch dat tikje glam staan alvast op ons persoonlijke lijstje.

Staycation: 8 x op avontuur in eigen land

1. Glampen op het water

Wat er avontuurlijker is dan overnachten aan het water? Overnachten óp het water dus. In Domein Polderwind, op ongeveer een half uurtje fietsen van Brugge, kan je deze zomer logeren op een van de vijf vloten van Vlotkamp. Op je persoonlijke vlot staat een bohemien glamping tent met daarin alle faciliteiten voor een paar zorgeloze dagen weg van huis. Naast je logies, voorziet Domein Polderwind trouwens ook nog in tal van fijne outdoor activiteiten.

vlotkamp

Je naar je tent op het water begeven, doe je op eigen kracht: per kajak of kano. Genieten van een hapje, een drankje en het uitzicht kan in de zomerbar. Geen waterrat? Dan hebben eigenaars Tobi en Kika ook nog een tweede project in de categorie ‘glampen in de natuur’ in de aanbieding: in de bossen van Ruddervoorde installeerde het koppel een aantal elegante houten boomhutten en zweeftenten.

Voor meer info: neem een kijkje op vlotkamp.be en boomkamp.be

2. Wakeboarden in Limburg

Echte surfgirls hoeven deze niet per se af te zakken naar Bondi Beach: ook in Limburg kan je je watersporthart deze zomer perfect ophalen. In het Terhills Cable Park kan je zowel als pro en als beginneling terecht op de lange waterski- en wakeboardbanen. Uitrusten van al die sportieve activiteiten doe je in de sfeervolle beach bar.

terhills

Beeld: Terhills Cable Park. 

Niet zo avontuurlijk aangelegd? Boek dan gewoon een verblijf in een van de Lakeside Cottages die bij het resort horen. Erheen varen kan met e-boat of met een waterfiets. Ontspannen kan in het ruime sauna- en wellness complex van het Terhills Resort.

Voor meer info: neem een kijkje op Terhillscablepark.be

3. Tour Elektriek: kunst in kastjes

Wat je krijgt als je een hele resem lokale kunstenaars loslaat op banale en alledaagse gebruiksvoorwerpen uit het straatbeeld? Tour Elektriek dus: om kunst dichter bij de mensen te brengen, lanceerde Nieuwpoort stad een bijzonder street art-project.

tour elektriek

Beeld: Stad Nieuwpoort. 

Aan een aantal kunstenaars werd gevraagd hun creativiteit los te laten op de saaie, grijze elektriciteits-kastjes langs de weg. Samen vormen de beschilderde en getransformeerde kastjes nu een kleurrijke fietsroute door de stad.

Voor meer info: neem een kijkje op nieuwpoort.be

4. Van boshuisje tot bosbar

Overnachten in een cabin in the woods is al een tijdje hot. Laat het logeren in een boshuisje (wegens volboekt anyway) deze zomer eens links liggen, en ga voor een bezoekje aan een paar leuke bosbars. Ook die zijn er in onze Vlaamse bossen en parken immers in overvloed te vinden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een paar toppers uit het aanbod:

5. Slapen onder de sterren

Wie deze zomer nog eens uniek wil logeren in eigen land kan misschien voor een bubbeltent met doorkijkkoepel kiezen. Ook zo zijn er in ons land wel een aantal te vinden. een mooi exemplaar is de luxueuze bubbel van La Ferme du Ry: pal tussen de uitgestrekte velden en de glooiende heuvelflanken van Taviet staat daar een minimalistisch, maar luxueus uitgeruste bubbeltent opgesteld. Ontbijt op bed in het hartje van de natuur is een optie, indommelen onder de sterren ook.

bubbeltent

Voor meer info: neem een kijkje op fermedury.be

6. Yoga in het park

Je was deze zomer eigenlijk graag afgezakt naar Ibiza om je er te bekwamen in de yoga-kunst op een uitgestrekte rots vlakbij de oceaan, maar besloot die reis corona-gewijs toch nog maar wat uit te stellen. Geen nood: want ook in eigen land kan je yoga, Thai Chi en pilates perfect onder de knie krijgen in openlucht. Elke zomer organiseren verschillende steden lessen oosterse sport en yoga in hun parken en andere publieke domeinen met veel groen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flowcare (@flowcare.be)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ideaal om na het werk of tijdens de lunch even heerlijk te ontspannen in gezelschap. Let wel: inschrijven is vaak een must. Betalen dan weer niet: ‘Zen in de Zomer’ in Antwerpen bijvoorbeeld organiseert de workshops helemaal gratis. Ook verschillende yogaclubs organiseren tegenwoordig trouwens sessies in het groen. Neem zeker een kijkje op de website van je favoriete stek in de buurt.

Voor meer info: neem een kijkje bij ‘zen in de zomer’ op antwerpen.be

7. Wildzwemmen bij de woonboot

Na een kort verblijf op een woonboot bij onze noorderburen, kwam Virginie op het idee dit unieke concept tot in België te brengen. Met de Houseboat Experience biedt ze unieke en ongewone vakanties op een drijvend huis in Ittre (Brussel) en Hastière (Ardennen) aan. De woonboten zijn voorzien van alle luxe en comfort, maar zijn tegelijkertijd erg ecologisch ingericht.

woonboot

Rustig dobberend op het water staat de tijd aan boord van deze unieke logeerplakken dan ook heel even stil: neem rustig de tijd om de batterijen op te laden of bij te babbelen met vrienden. Of – bij goed weer: neem een duikje in het heerlijk frisse water om je heen.

Voor meer info: neem een kijkje op houseboat-experience.be

8. Stand-up paddle op de Dijle

Nog leuker dan Mechelen te voet verkennen? Een blik werpen op de gezellige achtertuintjes, terrassen en kades vanop het water dat zich door de stad slingert. Samen met een paar vriendinnen gezellig een bootje afhuren en onder begeleiding van wat partyproof muziek, een hapje en een drankje de zon tegemoet varen kan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Pacific Supschool (@pacific_supschool)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor wie het iets avontuurlijker wil aanpakken: je kan de Dijle ook verkennen al rechtstaand op een paddle board.

Voor meer info: neem een kijkje op sup-school.com

 

Meer lezen over vakantie in eigen land:

Openingsbeeld: Getty Images / La Ferme du Ry.