Dat we deze zomer een retourtje richting het verre zuiden – of enige andere oorden for that matter – kunnen boeken, lijkt voorlopig niet erg waarschijnlijk. Ook festivals zitten er niet meteen in. Wil dat zeggen dat je de zomer dan maar volledig op je buik moet schrijven? Helemaal niet: want ook vakantie houden in je eigen achtertuin kan perfect én met meer flair dan je zou denken! Met deze 8 x originele ideeën wordt die verplichte staycation in juli en augustus een echte hit!

8 x originele ideeën voor een staycation in stijl

1. Glamping onder de sterren

Een eerste top-idee om je deze zomer alsnog in een luxe-glamping resort op één of ander exotisch eiland te wanen, is een inflatable bubble tent oftewel een ‘Garden Dome’! Een inflatable what now? Een bubble tent is – zoals het woord het zelf al zegt – doorzichtige bubbel die je makkelijk met lucht kan vullen waardoor het een soort iglo-tent wordt met 360 graden panoramisch zicht. De ruimte binnenin je garden dome is ruim en kan je zo gezellig of luxueus inrichten als je wil.

Dankzij de plastic bubble-wand kan je instant genieten van al het invallend zonlicht deze zomer, wat meteen ook voor een aangenaam temperatuurtje zorgt. ‘s Nachts is je garden dome dan weer dé ideale plek om samen naar sterren en maan te kijken. Leuke extra voor wie in diezelfde tuin ook kinderen heeft rondlopen trouwens: dankzij de goede isolatie is de dome ook vrijwel geluiddicht.

2. Couleur Café: streetfood in je tuin

Nope, een bezoekje aan het Brusselse multiculturele festival Couleur Café zal er deze zomer niet meteen inzitten, net als die bezoekjes aan een paar van het volk krioelende streetfood-straatjes in Vietnam of wereldvermaarde food market in Barcelona. Maar geen nood: wie niet naar de streetfood-wereldkeuken kan, haalt die streetfood toch gewoon naar de eigen achtertuin? Doe zelf een beetje oosterse inspiratie op dankzij de serie Streetfood op Netflix: die neemt je mee op een culturele ontdekkingsreis door Thailand.

Of ga voor een heus exotisch mini-foodtruckfestival en haal er eens eentje naar je eigen tuin. Leuke opties daarvoor? De Bombay BBQ-truck van Mission Massala, Lulu’s Tribal Kitchen voor een ongekende keuken uit Noordoost India, Pasado Foodtruck voor al je Mediterraanse eenpansgerechten en Copperdog voor een echte New Yorkse hautedog.

3. Home wellness retraite

Ook een welverdiende en ontspannende wellness retraite boeken in één of ander ver en verlaten oord zit er misschien nog niet in deze zomer, maar ook die kan je perfect naar je eigen tuin halen. Er zijn immers tal van bedrijven die je home spa – bubbelende hot tub, Zweedse sauna en lekker luie ligstoelen incluis – netjes voor een paar dagen bij jou thuis komen installeren. Nog een ontspannend Himalaya-muziekje, een goed boek én een glaasje cava erbij, en je home spa ervaring is compleet.

4. DIY cocktail party

Ook altijd een goed idee voor een zomers vakantiegevoel: een avondje cocktails shaken. Voor wie zin heeft in een leuk DIY-projectje om ook de bijbehorende strandbar je eigen tuin binnen te halen: trek even alle registers open! Ga aan de slag met houten paletten, kleurrijke lichtslingers, een likje verf, wat bamboe en eventueel een paar leuke kussentjes. Dát en een kleurrijk arsenaal aan likeurtjes en andere sterke en minder sterke drank natuurlijk.

Inspiratie nodig? Check dan zeker het interieur van al die lokale zomerbars waar we deze zomer misschien – en onwaarschijnlijk jammer genoeg – niet van kunnen genieten.

Geen zin om je cocktails zelf te shaken trouwens – of niet zoveel receptenkennis voorhanden? Ook geen probleem want verschillende hippe cocktailbars leveren op dit moment gewoon aan huis. Aanraders in Antwerpen zijn Bar Jules en het exclusievere Plantage. In Brussel doen Cipiace en The Modern Alchemist hetzelfde en ook de Mojito-caravan komt graag ter plaatse.

5. Into the wild: openluchtcinema

Nog een idee om de woeste natuur en avontuurlijke vakantieplannen gewoon je eigen ‘kot’ binnen te halen én bovendien nog van een zalige zomerse avond te genieten ook, is om een home cinema te installeren in openlucht! Huur een projector en speel travel movie klassiekers als ‘Into the Wild‘, ‘Eat Pray Love‘ en The motorcycle diaries af. Meer een liefhebber van grote steden of romantische citytrips? Probeer dan ‘Midnight in Paris‘ of ‘Lost in Translation‘ eens!

6.Festivalitis: virtueel op de weide

Nope, geen Werchter, Best Kept Secret of Balaton Sound op het programma dit jaar. Om de festivalzomer toch niet hélemaal verloren te laten gaan, kan je proberen om je eigen tuin tot festivalweide bij uitstek om te dopen. Een beetje lauw bier, een Coachella-waardige outfit, een resem boho-armbanden én een livestream-concertje doen hier vast de truc.

Wil je gaan voor de festivalitis totaalervaring? Stel dan naast de laptop of de iPhone waarmee je het concert van je favoriete artiest livestreamt nog een ander scherm op om contact te houden met je besties die in een andere tuin – iets verder van de jouwe – exact hetzelfde doen!

7. Caravan in the woods

Oké, deze optie gaat strikt genomen net iets verder dan je eigen achtertuin, maar mag hopelijk nog net. Ga back to basics en trek met je glamping tent, je goed uitgeruste campervan of cosy caravan naar een van de dichtstbijzijnde bossen en kampeer een paar nachtjes in the woods.

8. Relaxing Hideout: She shed

Echt nood aan rust, een beetje me-time én – als je even eerlijk bent met jezelf – ook wel aan de luxe hotel of bungalow-ervaring die je deze zomer anders op de agenda had staan? Probeer die luxueuze hideout dan gewoon in je eigen tuin te bouwen. Tover je tuinhuis, je pergola of een ander plekje in je tuin om tot een regelrechte she shed.

Een she wat? Een she shed is een soort van vrouwelijke tegenhanger van de ‘man cave’, maar dan zonder bier, playstation en dartbord en mét een gezellige hangstoel, een ontspannend voetbadje met rozenblaadjes en een stapel ontspannende lectuur in de aanbieding.

Meer lezen over reizen, wonen en mode in quarantaine: