Home Lifestyle Reizen Tante Yvonne achterna naar Canada

Tante Yvonne achterna naar Canada

Tante Yvonne achterna naar Canada

Een paar weken geleden vond mijn broer een oud document terug van de Canadese immigratiedienst. Onze grootmoeder Julia Joostens arriveerde in 1929 in Montréal, met aan haar hand mijn vijfjarige tante Yvonne ofte Vonneke. De overtocht per oceaanstomer was woelig geweest, iedereen aan boord zag groen behalve mijn tante die lustig alle chocolade opat die haar werd toegestoken. Ze kwamen onze grootvader vervoegen, scheepsbouwer, die in Canada meer werk hoopte te vinden. Een paar jaar later zijn ze teruggekeerd, want ook aan de andere kant van de oceaan sloeg de crisis toe. Met hun dochtertje vaarden ze terug naar België, en kregen daar nog een dochter, onze moeder. Het heeft dus maar een haar gescheeld of wij waren Canadezen geweest, mijn broer en ik.

 

Ik kijk er erg naar uit om op onze beurt naar Montréal te gaan, met onze kroost, via Ijsland. Zo kan ik dan als moeder én als tante, ook de grootste Franstalige stad buiten Frankrijk ontdekken. Het huis van onze familie staat er niet meer, maar het is volop feest in de stad.  We zullen genieten van het beroemde jazzfestival, en naar de gezellige zomerse big-band concertjes luisteren. Dankzij de ligging aan de St. Laurent rivier kunnen we zelfs naar het strand. En picknicken in het park op de Mont Royal met een panoramisch uitzicht. Het typisch Canadese gerecht ‘poutine’ zullen we proeven in een bistro aan de Rue de St. Denis. Ik weet al waar we gaan logeren: in het gloednieuwe boetiekhotel William Gray, dat er deze zomer opent. Ideaal om de bruisende stad stad te beleven. En ons alsnog een beetje Canadees te voelen… 🙂

Icelandair vliegt  tot 5 november iedere maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag via IJsland naar Montréal. Met een stopover van maximaal zeven dagen op IJsland combineer je zonder extra kosten deze 2 bestemmingen. Na je verblijf op IJsland vlieg je in vijf uur door naar het Canadese Montreal. Een retourticket Brussel – Montreal boek je vanaf €539.

Evy Van ElsackerToerisme-redactrice Evy Van Elsacker  is vurig, houdt van salsa en Cuba, en ze weet je altijd hotels en must sees aan te raden, van Marseille tot New York.