Het jaar is gestart, tijd om nieuwe reizen te plannen! Lonely Planet tipt naar goede gewoonte de top 10 steden om dit jaar te bezoeken. Wij zijn weg!

1. Salzburg – Oostenrijk

Er zijn altijd goede redenen om de mooie stad Salzburg te bezoeken, maar nu is er een extra reden. Het Salzburg Festival – een van de bekendste klassieke muziekfestivals – wordt 100 jaar, verwacht je dus aan een extra bijzonder feest van de Alpenstad. Salzburg haalt alles uit de kast, met speciale tentoonstellingen en evenementen door het historische centrum: concerten, toneelstukken, lezingen, Mozartmatinees, noem maar op. Bovenaan de affiche prijkt zoals altijd Jedermann van Hugo von Hofmannsthal. Dit stuk is gebaseerd op een middeleeuwse moraliteit en wordt in al zijn glorie opgevoerd op de Domplatz.

2. Washington D.C. – Verenigde Staten

Vrouwen, allen naar Washington. De Amerikaanse stad viert dit jaar immers het honderdjarige jubileum van het 19de amendement van de grondwet, oftewel het vrouwenkiesrecht. Wereldberoemde musea als het National Portrait Gallery, National Museum of American History en National Museum of Women in the Arts openen allemaal speciale tentoonstellingen over deze grote mijlpaal in mensenrechten. Daarnaast heeft Washington nog veel meer te bieden: de kade is nieuw leven ingeblazen en er zijn talrijke nieuwe musea en een explosieve food scene. Groene daken, pas geplante bomen en een innovatief systeem van drijvende akkers zorgen ervoor dat de stad groener is dan ooit.

3. Caïro – Egypte

View this post on Instagram

Tomb of Ramsis lll 📍 Who would go there 👆👆 🔊tag your friends For more follow us 👇👇 @visitegypte ✔ @pharaohsegypt ✔ TAG YOUR FRIENDS Tag us in your best pictures in Egypt ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ @oziieee ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ • • • #Visitegypt #Egypt #Egyptology #Egypte #Egyptians #Madeinegypt #Egyptshots #Egypteveryday #Egyptphotography #Beautifulegypt #Discoveregypt #Oldegypt #Loveegypt #Egyptgirls #Igersegypt #Instaegypt #Egyption #Cairoegypt #Alexandriaegypt #Amazingegypt #Traverlegypt #Egyptianmuseum #Experienceegypt #Egypttravel #Exploreegypt #Myegypt #Bestofegypt #Visitcairo #Cairo #مصر

A post shared by visit Egypt /زُر مصر ✪ (@visitegypte) on

Wil je de rijkdommen van het oude Egypte bekijken? Breng dan een bezoekje aan het Grand Egyptian Museum (GEM) in Caïro. Zoals het er nu voor staat, opent het hypermoderne museum in Gizeh in 2020 zijn deuren. Kom hier om je te verwonderen over de verbluffende collectie van ’s werelds grootste museum gewijd aan één beschaving.

4. Galway – Ierland

Hou je van livemuziek? Dan wil je een bezoekje brengen aan Galway. e felgekleurde pubs stromen over van de livemuziek, en in bijna ieder cafeetje zit je bij straatmuzikanten op de eerste rij. Bovendien is Galway dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar lang feest dus!

5. Bonn – Duitsland

Liever geen verre reis? Probeer Duitsland eens. Bonn viert dit jaar de 250ste verjaardag van Beethoven. Verwacht je het hele jaar door aan tal van concerten van wereldberoemde orkesten, solisten en dirigenten (waaronder Sir Simon Rattle en Daniel Barenboim). Theater Bonn voert Fidelio op, de enige opera van de beroemde componist. Daarnaast worden er ook wedstrijden georganiseerd toegespitst op het muzikale genie van Beethoven, picknickvoorstellingen en “thuisconcerten” waarbij lokale musici hun deuren openen voor het publiek.

6. La Paz – Bolivia

De meest kleurrijke huisjes én ‘s werelds grootste kabelbaan waarmee je in capsules over La Paz glijdt. Een bezoekje aan La Paz hoort thuis op je bucketlist!

7. Kochi – India

Met bohocafés, intieme homestays in koloniale straatjes en een reeks vooruitstrevende galerijen is Kochi een echte must visit. Bovendien staat straatkunst in 2020 op nummer één tijdens de Kochi-Muziris Biënnale, waardoor India zich eens en voor altijd op de hedendaagse kunstfestivalkaart zet.

8. Vancouver – Canada

Vancouver is wereldleider in stedelijke duurzaamheid. En dat merk je! De prachtige natuur leent zich perfect tot fietsen en wandelen, dankzij het uitgebreide netwerk vind je meteen de weg.

9. Dubai – Verenigde Arabische Emiraten

In Dubai kun je zes maanden lang naar de World Expo 2020, waar 190 naties alles uit de kast trekken om hun visie op duurzaamheid en mobiliteit (denk aan vliegende auto’s) te laten zien in de architectonisch adembenemende paviljoens. Naar verwachting opent ook het Museum of the Future, een kabinet vol wonderen van de volgende generatie in een oogvormig gebouw, versierd met kalligrafie. Ondertussen maakt The World, een fantasieresort op een kunstmatige archipel met een Europees thema, zich op voor de eerste gasten. Je kunt er onder andere verblijven in onderwaterslaapkamers en het hele jaar door sneeuw zien.

10. Denver – Verenigde Staten

Nieuwe foodhallen zoals Milk Market stillen de honger met een eclectische mix van boer tot bord en internationale gerechten. De geestverruimende kunstervaring Meow Wolf uit Santa Fe maakte in Elitch Gardens Theme and Water Park een psychedelische attractie die dient als voorloper van een permanente installatie (van $50 miljoen) die er in 2021 wordt gebouwd. Intussen is het fascinerende Kirkland Museum of Fine & Decorative Art is verhuisd naar een aantrekkelijk gebouw ontworpen door Olson Kundig in het Golden Triangle Creative District.

Meer over reizen:

(Bron: Lonely Planet – Beeld: Getty)