Toscane op je tong: 5 topadresjes om culinair te genieten

Niet alleen het weer maakt of kraakt een reis. Lekker eten maakt vakantie vieren nog net iets leuker. Wij serveren een trip naar Toscane, de ultieme plek in Italië om gastronomisch te genieten.

Glooiende heuvels, bochtige baantjes, landgoederen omgeven door cipressen en wijngaarden zover het oogt rijkt. Dat is de horizon als we onze bestemming Castelfalfi, in de Toscaanse heuvels, naderen. Op nog geen uurtje rijden van Firenze en Pisa, en toch ver weg van het massatoerisme, verschuilt zich een charmant oord waar je kunt proeven van il dolce far niente én van de zalige Toscaanse keuken. “Castelfalfi draait om authenticiteit, genieten van het echte Italiaanse leven”, vertelt de chauffeur van onze chique shuttle wanneer we het domein oprijden. Enkele golfers slaan een balletje tussen de olijfbomen. Dan duikt een klein middeleeuws dorpje op: onze bestemming voor de komende dagen. We lopen de statige lobby van hotel Il Castelfalfi in en onze blik wordt meteen richting de ondergaande zon gezogen. Mijn adem stokt wanneer ik het glooiende landschap in de avondzon te zien krijg. Het zicht is majestueus.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hotel Il Castelfalfi 

Lunchen bij de’ Medici’s

Castelfalfi, een middeleeuws dorpje in de heuvels van Montaione, liep in de jaren 60 gaandeweg leeg toen de inwoners wegtrokken naar nabijgelegen steden zoals Firenze, Pisa en Siena. Wat overbleef, was een spookdorp dat dringend aan verfrissing toe was. Hotelgroep TUI zag het potentieel en kocht in 2007 het dorp en de hele omgeving, bestaande uit 2.700 hectare aan wijngaarden, 10.000 olijfbomen en een natuurgebied met talloze meren en rivieren. Het dorp werd gerenoveerd met veel respect voor zijn geschiedenis. Het resultaat is een erg bijzonder resort, en dat merk je meteen.

In deze aloude borgo werd de oude huisjes nieuw leven ingeblazen en omgebouwd tot luxeappartementen en een aantal winkeltjes. Op de heuveltop aan de rand van het dorp pronkt het kasteel van Castelfalfi, voormalig vakantieoord van de De’ Medici’s. Nu vormt het kasteel het decor voor toprestaurant La Rocca di Castelfalfi. Chef Michele Rinaldi werkt uitsluitend met lokale ingrediënten van de beste kwaliteit, die hij met oog voor detail verwerkt in traditionele Toscaanse gerechten. Extra troef van het restaurant is het fantastische uitzicht over het heuvelende landschap.

La Rocca

Locals schuiven dan weer met veel plezier aan in het eenvoudigere eethuis Il Rosmarino, op hetzelfde domein. Dus proeven we daar uiteraard ook graag. In de knusse trattoria-pizzeria knettert een houtvuuroven waar pizza’s en Toscaanse specialiteiten uit getoverd worden. “Vraag naar de cantuccini, kraakverse Italiaanse amandelkoekjes die de eigenares elke dag bakt. Ze staan niet op de kaart, maar vormen wel de perfecte afsluiter van je dag, gedipt in een glaasje vin santo (Italiaanse dessertwijn gemaakt van ingedroogde druiven)”, tipt onze gids tijdens een tour door het dorp. Getest en goedgekeurd.

Veni, vidi, vino

Traditie en geschiedenis gaan in Castelfalfi perfect samen met moderne luxe. Zo kreeg de afgeleefde tabaksdrogerij een volledige make-over en werd die omgetoverd tot een charmant boetiekhotel, La Tabaccaia. Maar de jongste aanwinst van het domein is vijfsterrenhotel Il Castelfalfi. We kijken onze ogen uit bij alle luxe in het hotel met maar liefst vier zwembaden, restaurant La Via Del Sale (onder leiding van chef Francesco Feretti), twee bars, een fitness van 2.000 m2 en een luxespa met sauna en hamam. Hier kun je ‘gewoon’ relaxen of complete wellnessprogramma’s volgen, misschien wel ideaal na een weekje pasta smullen en wijn proeven. ’s Morgens ontbijten we met zicht over de heuvels en doen we ons tegoed aan een heerlijke cappuccino, versgebakken broodjes en fruit. La dolce vita op z’n best.

Er is van alles te beleven in Castelfalfi, waardoor je je met de dag Italiaanser begint te voelen: je kunt naar de markt gaan en zelf verse pasta leren maken met chef Francesco Feretti van de Rosso Toscano Cooking School, op zoek gaan naar witte truffels op het domein of helpen bij de persing van de eigen olijfolie. Het immense natuurgebied ontdek je met de fiets of te voet samen met een gids. Wijnproeven is natuurlijk ook een must. Castelfalfi is de ideale uitvalsbasis voor een wijntrip, op een boogscheut van de wereldbefaamde wijnstreken Montepulciano en Chianti (tussen Firenze en Arezzo). Wij schuiven aan tafel bij wijnmaker Antonio voor een degustatie van de zes biologische wijnen van Castelfalfi. Van een fruitige witte Vermentino tot de krachtige Poggio alla Fame gemaakt van 100% sangiovese-druiven, de topwijn in het assortiment en meteen ook onze favoriet. We slaan meteen enkele flessen in voor thuis.

Wijnproeven in de wijnkelder van Il Castelfalfi

Italiaanse klassiekers revisited

Om nog verder te genieten van de culinaire kant van Toscane trekken wij zelf op ontdekking met de wagen. Een fijn adresje, ver weg van de drukte op een halfuurtje rijden van Castelfalfi, is Casa Masi. In een oud landhuis met prachtige orangerie geniet je van traditionele Toscaanse specialiteiten. Wij proeven het bekendste gerecht van de zaak:  gramigna al pecorino. Deze verse pasta met spinazie en gesmolten pecorinokaas wordt geserveerd in een uitgehaalde kaasbol. Geen licht gerechtje, maar wel overheerlijk.

Casa Masi 

Fijnproevers komen ook aan hun trekken in San Gimignano. De middeleeuwse stad is Unesco-werelderfgoed en vooral bekend om zijn vele torentjes die perfect zijn behouden. Wij trotseren de drukte en schuiven aan bij sterrenzaak Cum Quibus. De uiterst charmante eigenaar Lorenzo Di Paolantonio begeleidt ons naar een tafeltje op het terras van het statige herenhuis. De drukte van de stad lijkt meteen heel ver weg. We kiezen voor een tasting-menu en vallen van de ene verbazing in de andere. Van een zwarte parel gevuld met kippenlever, een gerookte pasta met botersaus tot een praline van olijfolie en sojamelk. Overheerlijk! Chef Alberto Sparacino probeert het verschil te maken door in elk gerecht smaken van over heel de wereld te combineren met traditionele Toscaanse ingrediënten. Een combinatie die de zaak zijn eerste Michelinster opleverde. Afsluiten doen we op z’n Italiaans, met een espresso. Arrivederci, Toscane!

Cum Quibus

Toscane praktisch

Zo kom je er

Van Antwerpen of Brussel vlieg je rechtstreeks naar Firenze in 1u50, vanaf € 120 heen en terug met Tuifly, tuifly.be

Logeren in de heuvels

  • Vijfsterrenhotel Il Castelfalfi valt onder het ‘TUI Blue Selection’-concept en biedt alle luxe voor een ontspannen verblijf op het Toscaanse platteland bij Montaione. Kamers vanaf € 312 voor 2 pers, boeken op tui.be of bij je reisagent.
  • Fijn logeren kan ook in de oude tabaksdrogerij die werd omgetoverd tot charmant boetiekhotel, La Tabaccaia. Kamers vanaf € 191 voor 2 personen, castelfalfi.com

Culinair genieten

  • La Rocca di Castelfalfi is gevestigd in het oude kasteel van Castelfalfi en is alleen al om het weergaloze uitzicht een must.
  • Casa Masi serveert traditionele Italiaanse en Toscaanse gerechten zoals la mamma ze ook zou klaarmaken, casamasimontaione.it 
  • Sterrenrestaurant Cum Quibus ligt in het hartje van San Gimignano. Geniet van de creaties van chef Alberto Sparacino en proef de Toscaanse keuken met een twist, cumquibus.it
  • Omdat er altijd nog plaats is voor gelato: bij Gelateria Dondoli in San Gimignano claimen ze de beste ter wereld te maken, gelateriadondoli.com

Beelden: Jan Dekeyzer

Meer vakantietips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content