Luxueus weekendje weg: onze reisjournalist genoot van een gastronomisch verblijf in het Domaine de Beaulieu & Spa
Bord en bed als één bestemming? Wij selecteerden de mooiste gastronomische hotels, en dat op amper drie uur rijden. Zo trok onze Chef Reizen Evy Van Elsacker naar Domaine de Beaulieu & Spa.
Na een stop in het boeiende museum van Louvre-Lens rijden we door Frans-Vlaanderen naar Busnes, om behalve onze geest ook onze maag op niveau te verwennen. Een scherpe bocht leidt ons het Domaine de Beaulieu & Spa op, lid van Relais & Châteaux, met prachtig park, fontein, en gele lisdodden langs het water. Bij het uitladen weten we niet waar eerst kijken: het pad naar de tuin, de gracht met dobberende eenden, een bruggetje naar het hotel met moderne aanbouw, de keramieken bloemkolen in de lobby. Het culinaire walhalla van Delphine en Christophe Dufossé heeft twee sterren en een groene Michelinster bovendien, omwille van de duurzame aanpak.

Over een transparante vloer met daaronder een imposante wijnkelder, worden we naar onze kamer geleid. Het zwarte behang met gestileerde bloemen, hippe kussens en de ruime, moderne badkamer bevallen ons. “We zijn gaandeweg alle kamers aan het vernieuwen maar dat duurt even, sommige zijn nog in de klassieke stijl”, vertelt de gastvrouw. In de gang hangen Delphines foto’s van dieren en planten, een blijk van liefde voor de natuur.
Het culinaire walhalla van Delphine en Christophe Dufossé heeft twee sterren én een groene Michelinster

Trots leidt het culinaire koppel ons rond op hun domein van acht hectare. “In het bos hebben we vierhonderd vogelkastjes gehangen, voor onze gevleugelde gasten”, lacht Christophe. Daarna tonen ze ons de weide, met ezels gered uit een circus, zwijnen, ganzen en andere dieren die hier een beter leven krijgen én afval recycleren: ze eten overschotten en leveren mest. “Ook de servetten hergebruiken we als compost”, zegt Christophe fier. We kuieren door de boomgaard, naar de kruidentuin en langs de bedden aardbeien, erwten, artisjokken en veel meer. “Onze streek Artesië kent een lange traditie van tuinders”, zegt Christophe trots. “De door monniken drooggelegde moerassen tussen de heuvels van Vlaanderen en de Pas de Calais zijn een aaneenschakeling van veldjes vol bloemkool, witloof en andere groenten en fruit. Bovendien hebben we aanvoer van verse vis uit de Noordzee en vlees van bevriende boeren. Wat kan een chef nog meer wensen? Quasi alles wat ik gebruik in de keuken, komt van maximum vijfendertig kilometer afstand.”

De magie van de korte keten en het talent van Christophe en zijn team komen die avond volledig tot hun recht in het rustige, hedendaags gestylede restaurant, met zicht op het park. We laten ons graag verbluffen door het zevengangendiner. De amuses alleen al ontlokken ons kreetjes van verrukking. Op hun porseleinen troon verschijnen dan asperges met dito ijs op citroengelei, gevolgd door gegrilde makreel met postelein. De geuren en kleuren bereiken de perfectie, van het lam met gekonfijt vel en tuingroenten, tot de kaaskar vol regionale pareltjes en als orgelpunt de gegrilde rabarber met selder-geraniumgranité. De bijpassende wijnen blijken mooie ontdekkingen, waarvan we de namen gretig noteren.
En de genoegens blijven zich opstapelen, de volgende dag. Een massage in de spa. Een zwembeurt met aan de andere kant van het raam dobberende eenden. In de brasserie blijkt de eenvoudige lunch van topkwaliteit, met als klap op de vuurpijl de XXL eclair met rode vruchten. Subliem!
Als sluitstuk van dit topweekend rijden we nieuwsgierig richting Sint-Omaars, waar zoveel regionaal lekkers zijn oorsprong vindt. De rust tijdens ons boottochtje in een typische platte schuit is verbluffend. Deze wereld apart, waar wilde natuur afwisselt met moestuinen, is een paradijs voor vogels, vissen en tuinders. Een magische omgeving in de geboortestreek van Christophe en Delphine, die helemaal bij hun groene levensfilosofie aansluit. Een streek met Vlaamse roots ook, die we met plezier ontdekt hebben.
Domaine de Beaulieu & Spa: Rue de Lillers 1098, Busnes, Frankrijk.Kamer vanaf € 196 voor 2 personen. Menu vanaf € 110 (3 gangen) in het gastronomische restaurant, menu € 39 (3 gangen) in de brasserie.
Streekinfo op Tourisme-saintomer.com
Meer reizen