Travel journaliste Evy trok eropuit met een luxecamper, bestemming: La Douce France!

Budgetvakantie en toch luxueus

“Wanneer zie ik nu eindelijk eens de Mont Saint-Michel?” herinnert mijn zoon me aan een oude belofte. Een extra vakantie inlassen, is niet zo goed voor het budget, maar daar dient zich een oplossing aan. Glamping op wielen! Een weekje met een luxecamper kan nog net. Een paar uurtjes per dag aan het stuur durf ik wel aan, naar ons einddoel op 600 kilometer van thuis. Met een bevriende moeder en dochter lassen we een extra vakantieweek in. Op naar La Douce France!

Stylish ziet hij er zeker uit, de Zefiro die we afhalen in Oostende. Een eilandbed en witte leren zetels. Handige kasten, een keukentje en een douche met toilet.

Halt houden waar je wilt

Eens de luxecamper is ingeladen met potten, pannen, beddengoed en kleren, rijden we op een winderige dag langs de Belgische kust de grens over. Ik voel de wind tegen de camper stoten, maar hij blijft mooi stabiel. Onze eerste halte is Cap Gris Nez. De wind is inmiddels zo strak dat we snel beschutting zoeken in restaurant L’Estival in Audinghen. Zalig met de benen onder tafel genieten van de lokale specialiteit met streekkaas en daarna sint-jacobsvruchten. Ik kan zelfs een glaasje drinken. Want gaan we nu in het donker verderrijden? Neuh. We beslissen impulsief om in het dorp te blijven, beschut tegen de gierende wind. We hebben alles voor een comfortabele nacht bij in ons glamour slakkenhuisje op wielen. Dat is ook luxe: niks moet, je kiest à la minute waar je stopt en de nacht doorbrengt. De volgende ochtend genieten we in het zonnetje van een croissant en zicht op de krachttoeren van moedige kitesurfers op de opaalgroene zee.

Tussen kwallen, haaien en oesters

Zee-aquarium Nausicaa is onze volgende stop, in de grootste vissershaven van Frankrijk, Boulogne-sur-Mer. Het aquarium is vernieuwd en nu dubbel zo groot. We vergapen ons aan betoverende kwallen, kleine garnalen en glinsterende  kabeljauwen. Exotische wateren zijn er ook, met kleurrijke anemonen waartussen clownvisjes verstoppertje spelen en lange, electrische murenen zich verstoppen. Via de roltrap bereiken we een glazen tunnel lopen waar haaien en mantaroggen boven ons hoofd zwemmen. Die middag eten we een heerlijke fishburger in het Calypso restaurant van Nausicaa, met weids zicht op het strand. Ik herken het uitstekende hotel-restaurant waar ik eerder eens logeerde. Ben ik nu jaloers op de hotelgasten? Nee. Boulogne heeft een prachtig gelegen maar eenvoudige camping, gelukkig hebben wij ons comfort zelf bij. Bij zonsondergang genieten wij van het weidse uitzicht, boven een bord vol dagverse oesters. Naast ons vechten natte kampeerders met hun bijna wegwaaiende tent in de striemende regen. Wij klinken met een glaasje wijn op onze Zefiro.

Spannend op de weg over de Pont de Normandie

Onderweg zitten zoonlief en het vriendinnetje comfortabel op de bank aan een tafeltje, meestal filmpjes kijkend op de smartphones. Maar vandaag is er volop opwinding onderweg bij de tieners. We zijn bijna aan de fenomenale Pont de Normandie  over de monding van de Seine. Ik ben ook opgewonden: zal de camper wel op die steile helling geraken? Dat blijkt een fluitje van een cent. We halen zelfs vrachtwagens in en zijn in een wip over de panoramische brug. “We slaan hier af voor een omweg langs Bayeux,” roep ik even later impulsief. Het museum met de beroemde tapisserie van 70 meter lang – een indrukwekkend geborduurd stripverhaal over de verovering van Engeland door de Noormannen – vult een gat in onze cultuur. De stad zelf is ook een pareltje, met een schitterende kathedraal, een watermolen en een zalig pannenkoekenrestaurant.

 

Kuieren door chique Honfleur

In Honfleur laten de mobilhome achter op de stadsparking en kuieren langs het plezierhaventje richting zeedijk. Over de planken boulevard lopen we langs de strandcabines en afbeeldingen van beroemde gasten zoals Coco Chanel en vele filmsterren. De kleurrijke parasolletjes staan ingesnoerd tegen de wind, toch is het aangenaam op het strand. We kunnen het niet laten om even binnen te lopen in een iconisch gebouw, Hotel Le Normandy waar je ook gewoon iets kunt gaan drinken in de beroemde bar. We mogen warempel enkele kamers zien – prachtig met toile de Jouy-textielbehang, en als attentie bananencake en champagne – en de geheime gang naar het casino voor de rijke gasten. Maar als ze de prijs noemen van zo’n kamer, duizelt het even voor onze ogen. We nemen genoegen met een perfecte maaltijd in dit rijkelijke kader en vluchten naar onze luxecamper.

 

Mosseltjes met cider

Einddoel in zicht! Na een rit door groene vlaktes doemt in zee de rots op met de spitse toren op. Een magisch zicht. Auto’s en campers zijn niet welkom, er wordt dan ook tol geheven voor de koppigaards die toch zo dicht mogelijk willen rijden. Hoeft niet voor ons, want wij hebben de perfecte camping gevonden. Camping Aux Pommiers heeft vriendelijke uitbaters, mooie plekken tussen de appelbomen, een overdekt zwembad en is omringd door eethuisjes met lokale specialiteiten. Net voor het donker parkeer ik de camper inmiddels feilloos op ons gereserveerde plek en als beloning doen we ons over de deur in restaurant La Galette tegoed aan mosselen recht uit de baai, in cider met stukjes appel, een onverwacht heerlijke combinatie.

Magische momenten op de Mont Saint-Michel

Een shuttlebus brengt ons door slikke en schorre waar schapen grazen, tot vlakbij de Mont Saint-Michel, die onze mond doet openvallen. Je kunt hem zo vaak zien op foto’s, en het is er druk inderdaad, en toch is het een magisch moment. Het laatste stukje wandelen we over de nieuwe brug, door de indrukwekkende poort de stadswallen in. Duizenden pelgrims gingen ons voor, die kwamen voor de abdij met de vergulde speer op de toren, ter ere van de aartsengel Michael. Het is onze lucky day, want er is vanavond een lichtshow in de kathedraal die het bezoek erg bijzonder maakt. Er is bovendien een tafeltje vrijgekomen in het eethuis van La Mère Poulard, waar ze al eeuwen eieren klutsen voor de beroemde, schuimige omeletten. En ook is het net hoogtij, zodat we vanop de wallen kunnen zien hoe de zee in enkele minuten tijd plots bezit neemt van het zand, de wandelaars wegspringen voor de likkende golven, en de stad in een stenen schip verandert, stevig verankerd voor de kust.

Dat we deze onvergetelijke momenten konden beleven, hebben we te danken aan onze vrijheid op wielen, de luxecamper. Meer van dat!

* Je kunt een comfortabele camper huren vanaf zo’n € 70 per dag. De luxemodellen zoals de Zefiro met achteruitrijcamera, airco, fietsenrek, douche, luifel en zonnepaneel reserveer je vanaf zo’n 100 per dag voor maximum 5 personen. Je kunt er natuurlijk ook eentje kopen. Meer info op urbanoverhuur.be en vanomobil.be

* Op de beurs Mobicar zie je de nieuwste campers en krijg je tips & tricks voor een geslaagde kampeervakantie. Van 3 t/m 7 oktober 2019 in Paleizen 6 – 7 – 9 – 11 van Brussels Expo.

www.mobicar.be/

Lees ook: