De beste zoo van Europa pakt uit met sensationeel logies. In het nieuwe The Land of the Cold heet Pairi Daiza je warm welkom bij de bewoners van de wondere poolwereld.

“Bij de pinguïns!” “Of de walrussen?” In ons gezin wordt erop los geraden waar we precies zullen slapen in The Land of the Cold, het nieuwste logies in dierenpark Pairi Daiza. Maar ik houd mijn lippen stijf op elkaar. We melden ons aan en worden naar de juiste deur in het donkerhouten complex geleid. Pas als de deur openzwaait, wordt het geheim onthuld: bij de ijsberen! Eentje zwemt juist voorbij ons kamergrote raam, dat je half onder water en half boven water laat kijken. Ze duiken geregeld in het water, spelen spetterend met een bal en zwemmen naar de glazen wand die hen scheidt van de walrussen, duidelijk hun vriendjes.

weekendje weg pairi daiza

Topervaring: slapen tussen de ijsberen. 

Het lijkt wel of we live in een National Geographic-documentaire zijn beland. De kamers met ‘tête-à-tête-zicht’ op de dieren zorgen voor een wauw-ervaring. Bij het vallen van de avond, als de andere gasten weg moeten, zien wij de nachtdieren in actie komen. De zeeleeuwen maken lawaai en lijken met elkaar in discussie voor het beste plekje op de rotsen. De wolven huilen. In de volière van de roofvogels bij de oude cisterciënzerabdijtoren van Cambron antwoordt de uil ons en geraken we in oehoe-conversatie.

Rode lantaarns en sprookjes

Door de verlichting oogt het dierenpark erg sprookjesachtig. De rode lantaarns bij het Chinese theehuis geven ons het gevoel dat we echt in China rondwandelen. Op de slingerende promenade ontdekken we dieren waar we nog nooit van gehoord hadden, zoals een paterdavidshert en een gouden takin. Onze tieners vinden de sneeuwpanter het allermooiste nachtdier.

En dan wacht ons diner in het Russische paviljoen Izba met zijn uivormige ronde daken, ook al zo prachtig verlicht. Alles is van hout, met prachtige schilderingen. Het menu focust op hartverwarmende gerechten, wij gaan voor kaasfondue. Dan gaan we terug naar The Land of the Cold langs de buitelende walrus die ons groet met zijn gigantische snor, en trekken we ons terug in onze mooi gestylede kamer. De badkamer lijkt wel in poolijs uitgehouwen met een ijsbergvormige spiegel. De gordijnen doen we níét dicht, want we willen al bij het ochtendgloren zicht op onze witharige buren.

Maki’s en Madagaskar

Ons geluk kan niet op als we bij de voederbeurt voor ons raam de ijsberen in volle actie zien. Lenig duiken ze naar beneden en pakken de vissen in hun muil, zwemmen terug naar het oppervlak en peuzelen daar de buit op. Wat een magie om op enkele centimeters (de dikte van het raam) van een watertrappende, visetende ijsbeer te staan, die poezelige poten te zien, het bolle staartje en die mooie snoet. Ook ’s ochtends hebben we als logés het dierenpark even voor ons alleen. We genieten volop van de fauna, de flora én de gebouwen.

Beeld: Siberische tijger. 

Bij de olifanten lijken we wel in Indonesië te wandelen, tussen palmbomen, rijstvelden en hoge stenen tempels. Tussen de maki’s lijken we dan weer op Madagaskar beland; ze komen nieuwsgierig naast ons op de bank en op onze schouders zitten. Bij de gorilla’s wanen we ons in Congo en bij de giraffen in Tanzania, met ronde hutten en al. Zijn wij blij dat we hier een heel weekend op ontdekking kunnen. Want in één dag raak je echt niet deze betoverende wereld rondgereisd.

Verblijf vanaf € 129 per pers. met ontbijt, diner en 2 dagen toegang tot het dierenpark. Pairi Daiza, Domaine de Cambron, 7940 Brugelette, pairidaiza.eu

Zeker zien: unieke dieren

Al drie jaar op rij is Pairi Daiza verkozen tot beste dierenpark van Europa. Met een bezoek steun je dieren die in de natuur bedreigd zijn en bewonder je ze ook.

  • Afgelopen zomer is een tweeling geboren in Pairi Daiza. Je kunt de reuzenpanda’s Bao Di en Bao Me buiten zien of in hun grot.
  • De Spix’ara was uitgestorven in de natuur en wordt nu geherintroduceerd. Er reisden al 52 van deze vogels van Pairi Daiza terug naar de Braziliaanse jungle.

Beeld: Maki’s zijn schattige beestjes. 

  • Dat twee orang-oetans in Pairi Daiza zwanger zijn, is heuglijk nieuws voor deze kritiek bedreigde soort. Het dierenpark steunt een project voor de herbebossing van regenwouden in Indonesië om de dieren ter plaatse te redden..
  • Er zijn al twee witte neushoorns geboren. De kalfjes zijn nu een jaar oud.
  • Pairi Daiza kreeg de onderscheiding Arctic Ambassador van Polar Bears International, de belangrijkste organisatie voor de bescherming van ijsberen in de natuur.

Meer lezen over reizen in eigen land: