Een vakantiehuis in het buitenland, een klein paradijs om nieuwe ideeën op te doen, velen dromen ervan. Goed nieuws: vandaag hoef je geen miljonair te zijn om het te kunnen betalen. Mits het in de regels van de kunst is gedaan. Hier zijn 6 tips van een belastingdeskundige om mislukkingen te voorkomen.

 

1. Wees nooit impulsief

Ga niet over tot een impulsieve aankoop tijdens je vakantie. Het is net zoals wanneer je verliefd bent, dan ga je ook niet onmiddellijk trouwen. De fantastische kans die je denkt te hebben gevonden, is meestal maar schijn. Er is een groot verschil tussen twee weken zomer doorbrengen in een afgelegen villa en twee weken herfst op dezelfde plek. Neem de tijd om je voor te bereiden en zorg dat het huis, het dorp en de regio je net zo aanspreken in de andere seizoenen.

2. Verduidelijk de echte kosten

Het is essentieel om een duidelijk beeld te hebben van wat jouw eigendom werkelijk gaat kosten, niet alleen volgens het Belgische belastingstelsel, maar ook dat van het land waar je koopt. Hoeveel bezitsbelasting moet je betalen? Hoeveel btw? Hoeveel zijn de registratiekosten? Hoeveel belasting betaal je voor het verhuren, of als je het niet verhuurt?

3. Ander land, andere regels

Vergeet niet dat elk land andere regels heeft voor de aan- en verkoop van onroerend goed. In België verzamelt de notaris alle nodige informatie over het onroerend goed, maar sommige landen hebben geen notarissen. En in andere landen, zoals Spanje, heeft de notaris andere verantwoordelijkheden. Controleer ook de regels van verhuur: op Ibiza is het bijvoorbeeld niet evident, je hebt een licentie nodig om het te kunnen doen.

❂ NEW ONLINE: VILLA op IBIZA ❂ [Deze ruime gerenoveerde villa (12 PAX) met privé zwembad, grote tuin met fruitbomen en tennisbaan ligt dichtbij Sant Antoni (NOG PLEK DEZE ZOMER :)). Logeren in 6 dubbele slaapkamers en 4 badkamers. Gelegen in een rustige omgeving en vanaf het zonneterras is er fantastische uitzicht op de Middellandse Zee! Binnen 10 minuten liggen diverse stranden evenals winkels, restaurants en bars] ➜ link in de bio #ibiza#ibizastyle#beach#tennis#island#goodvibes#spanje . . . #placestostay#traveltips#instago#inspiratie#vakantie#holiday#vacances#urlaubt#weekendjeweg#reizen#vakantiehuisinspiratie#instatravel#travelgram#wanderlust#travel#ig_travel#travellife#weekendescape#travelineurope#ikzoekjijboekt#europa#hiddengem#vakantieadres

A post shared by Logeren & reizen in Europa (@vakantiehuisinspiratie) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

4. Raadpleeg specialisten

Is het huis in goede staat? Heeft het bouwbedrijf een goede financiële gezondheid? Voorkomen is beter dan genezen als je niet wilt dat jouw droom een nachtmerrie wordt. Vraag hulp aan experts. Waar je ook koopt, neem altijd een plaatselijke gespecialiseerde advocaat. Betaal niets en onderteken niets zonder groen licht.

5. Verduidelijk je motivaties

Is het een droom of een investering? Denk op lange termijn: een vakantiehuis voor jou en je kinderen kan een slecht plan zijn. Je hebt geen zekerheid dat ze er over tien jaar nog steeds willen zijn. Wat zal er dan gebeuren? Een paar weken per jaar een huis huren kan veel goedkoper zijn dan het te kopen.

6. Denk aan de volgende generatie

Het doorgeven van onroerend goed aan je nakomelingen kost ook geld. Denk goed na voordat je besluit om met kinderen te kopen. Controleer de successierechten in het land en vergeet de Belgische successierechten niet. Weet dat je ook belastingen betaalt voor een donatie.

 

Meer vakantiebestemmingen: