Cruisen in eigen land: 4 x de mooiste vaartochten in België

Ook dicht bij huis kun je bootje varen in stijl. Iets minder exotisch, maar je bent wel kapitein van je eigen privéschuitje. En op het water ziet alles er net iets anders uit. Al helemaal als je in Sint-Martens-Latem gaat varen en geruisloos voorbij goed verborgen domeinen en weelderige tuinen kunt binnengluren.

1. Villaspotten op de Leie

Geen rivier geschikter om je te overtuigen van zo’n vaartocht in eigen land dan de Leie die van Gent naar het idyllische Sint-Martens-Latem kronkelt. Aan de Coupure, in centrum Gent, scheep je moeiteloos in – een vaarbrevet heb je niet eens nodig -, en daarna glijd je stilletjes de stad uit. Want zo’n geruisloze elektrische sloep klieft zachtjes door het water, in een gezapig tempo en discreet. Kwestie van mens noch dier te verstoren. Alleen maar pluspunten dus.

varen op de Leie

Bovendien lukt dat prima zonder vaarervaring, zelfs al heb je twee linkerhanden. Zodra de Coupure achter je ligt, worden de villa’s en tuinen alsmaar groter. Een lange estafette van pracht en praal met die glinsterende Leie die er tussen slingert. De ene na de andere magnifieke tuin passeert de revue, er wordt volop gezonnebaad, al dan niet bij een poolhouse, en overal liggen bootjes te dobberen: van fotogenieke schuiten tot blinkende jachten met een eigen lift en garage.

Pauze in wulpse tuinen

De fabuleuze domeinen mogen aan de straatkant dan wel afgeschermd zijn met stevige hekkens en hoge hagen, achteraan langs het water strekken de immense tuinen zich wulps uit. En al wie passeert, bewondert ze volop. Soms met wat commentaar à la ‘Ik zou die gevel in het pastel zetten’ en dan weer afgeleid door een reiger die pal voor je neus landt.

Logisch dat dit een populair vaartracé is, weliswaar zonder file. Je kruist geregeld een collega-kapitein, maar druk wordt het nooit. Geen golven, geen gedrum, wel op de eerste rij even in een andere wereld vertoeven. Aanmeren doe je aan het terras van Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem, een gereputeerde gastronomische klassieker langs de Leie. En de perfecte plek om de nautische va-et-vient te aanschouwen. Je e-bootje kun je er ook bewaken, dat hoort zo.

Tussen terrassen

Wie Gent liever links laat liggen en zijn vaarlus in Deinze start, kijkt zich al net zo snel de ogen uit. In Astene Sas, nog geen 40 minuten varen, bleef de tijd dan ook stilstaan. Deze unieke plek inspireerde tal van kunstenaars en kun je nog steeds in haar authentieke glorie bewonderen. Nog eens twintig fijne vaarminuten verder wacht Au Bain Marie (met vlak daarnaast Gasthof Halifax), gezegend met heerlijke niveauterrassen. Kwestie van iedereen zijn zicht te gunnen. Alweer genieten aan de oever, met zicht op je schuit.

Eens terug aangemeerd in Gent of Deinze, moet er uiteraard nog wat nagepraat worden. Op een terrasje, dat spreekt voor zich. De Gentse Graslei grossiert in bevoorrechte zitjes die je een blik op al dat historisch moois gunnen. Kom je aan in Deinze, dan wacht het terras van Brasserie Bruno, een gerenoveerd pakhuis met industriële accenten en… Leie-zicht.

Cruisen kan onder meer bij booot.be, twee uur varen met een elektrische sloep (goed voor 10 personen) kost € 110.

3 x Je eigen kapitein

– Door de Westhoek

Pal achter Oostduinkerke, in het kleine Wulpen, vind je Wielrijdersrust – Het Dorstige Hart, brasserie en leverancier van twee elektrische fluisterbootjes. De Koksijde01 en Koksijde02 hebben elk plaats voor 10 personen en kun je huren van zonsopgang tot zonsondergang. Varen tussen Fintele en Nieuwpoort dus of een IJzer-toertje maken. Op aanvraag staat er een picknick klaar!

Tip: installeer je voor je vertrek of na aankomst op het terras van Wielrijdersrust – Het Dorstige Hart en doe je er tegoed aan huisgemaakte garnaalkroketten en ‘Ostdunkerkse gernoarsoepe’. De garnalen worden geleverd door een van de garnaalvissers te paard.

– Over de Scheldelandse veren

Het Scheldeland beschikt over een uitgebreid rivierennetwerk en 12 veren die fietsers en wandelaars vlotjes op hun bestemming brengen. En dat het hele jaar door én gratis. Het veer van Schellebelle bedient je zelfs op je wenken: even de bel luiden en de veerman, of -vrouw, zet je over.

Op de website van de Vlaamse waterwegen vind je de complete dienstregeling.

– Op de Maasplassen

Een Treibgut-vlot is een eenvoudige, houten boot, een soort drijvend vlot. Groot genoeg om minstens vier personen te slapen te leggen. Je dobbert op de Maasplassen, goed voor 30 grensoverschrijdende km2 in Belgisch en Nederlands Limburg. Basic, maar je gooit je anker uit waar het je bevalt. Kamperen op het water dus. Op het terras van Maascentrum De Wissen (Negenoordlaan 2, Dilsen-Stokkem), te vinden tussen fietsknooppunt 49 en 50, heb je ongehinderd zicht op die Maasplassen. En wie liever niet op het water overnacht, kan hier ook gewoon een fluisterbootje huren.

Meer uitstapjes:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content