Vergeet Beaujolais, Alentejo-wijnen zijn nu helemaal hot!

Het ‘Califonië van Portugal’ is het ontdekken waard. Voor de wijn, de sterren, het water en nog veel meer!

1. Onzichtbare wijn in Ervideira

“Welkom in onze gloednieuwe wijnlounge!” Wijnmaker Duarte Leal Da Casto lacht zijn tanden bloot als hij onze verbaasde blik ziet. Maar zijn grapje houdt steek: met zijn wijnhuis Ervideira heeft hij tijd in te halen, véél tijd. Zijn overgrootvader startte met wijn verbouwen, maar tijdens de Anjerrevolutie in 1974 raakte de familie alles kwijt. Pas in 1988 kreeg Duarte de familie-eigendommen terug en kon hij het wijnhuis heropbouwen. Tijdens een bijzonder geanimeerde blind tasting in gitzwarte (!) wijnglazen

proeven we onder andere zijn invisible wijn (een witte wijn gemaakt van rode druiven) en zijn ‘waterwijn’ (die tot een jaar lang is gerijpt op de bodem van het grootste stuwmeer van Europa).

Stuk voor stuk topwijnen, wars van alle snobisme! En check in de oudste gebouwen van het domein ook de fles uit 1916 van zijn overgrootvader én zowaar een gepersonaliseerd flesje voor onze wielerlegende Eddy Merckx (“Een crazy guy!”)

2. Foodpairing in Évora

Met zo’n 3.200 zonuren per jaar en een verschroeiend hete zomer vechten de druiven in de Alentejo letterlijk voor elke druppel water. De druiven zijn dan ook al in augustus rijp om te oogsten, veel sneller dan elders in Europa. En wat meer is: de witte en rode wijnen bevatten veel aroma’s en een relatief hoog alcoholpercentage. Daar mag dus best een stevige keuken tegenover staan. In Café Alentejo in het historische centrum van Évora – opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco – wordt een schitterende wijnkelder gecombineerd met traditionele streekgerechten uit de Alentejo. Varkenswangetjes, inktvis, ossenstaart én nog eens zalig zoete dessertjes met kaneel, ei en room... In deze voormalige koninklijke herberg ontdek je de échte keuken van de Alentejo… mét een bijpassend wijntje, uiteraard! 

3. De best verkochte wijn van het land gaat bio

De Monte Velho van wijnhuis Herdade do Esporão is de best verkochte wijn in Portugal en het landgoed van de eigenaars ervan, wijnfamilie Roquette, is zonder meer het vlaggenschip van de Alentejo. Een imposante oprijlaan omzoomd met rozemarijnstruiken leidt ons door de wijngaarden tot aan de kelders. De vinificatie van de druiven vindt plaats in enorme marmeren lagares waar druiven door (mannen)voeten worden bewerkt! Opvallend en tegelijk hoopgevend is ook dat Esporão is de grootste speler in Portugal en wil resoluut overschakelen op biologische wijnbouw en organische teelt. De wijnstokken krijgen een weelderige ondergroei van planten en kruiden die nuttige insecten lokken en de grond langer vochtig houden. Bij het hoofdgerecht in hun schitterende restaurant met zicht op de wijngaarden komt hun gastronomische topper op tafel: een fles Esporão Reserva 2011 die twaalf maanden heeft gerijpt in houtvaten van Franse en Amerikaanse eik. En toen werd het plots héél stil aan tafel...

          

4. Logies tussen de kurkeiken en wijngaarden

Viersterrenhotel Rural Horta da Moura is een authentiek landgoed omringd door olijfbomen en natuur middenin de Alentejo. De 25 kamers combineren de traditionele bouwstijl met modern comfort.  Het is de perfecte uitvalsbasis om het romantische bergdorpje Monsaraz met zijn amper vijftig locals en werkelijk adembenemend uitzicht te bezoeken. Extra troef: vanuit Horta da Moura kun je ook paardrijtochten maken.

5. Lago Alqueva: water bij de wijn

Dat de Alentejo de jongste jaren zo’n steile opmars heeft gemaakt als wijnregio, heeft het ongetwijfeld ook te danken aan de Lago Alqueva, het grootste kunstmatige meer van Europa met een oppervlakte van 250 km2. Met de aanleg van een stuwdam in 2004 is de irrigatie van de graanvelden en wijngaarden gegarandeerd, maar ook  de energieproductie én de nieuwste troef voor de regio: watertoerisme. En dus lokt de Alentejo niet alleen wijnliefhebbers, maar ook zeilers, waterskiërs en kajakkers. Wij verkenden het meer met een 100% elektrische woonboot waarmee je zelfs – zonder vaarbewijs – meerdaagse tochten kunt maken.

6. Starry starry night...

Het gebied rond het meer van Alqueva ontpopt zich ’s avonds als ‘starlight tourism destination’. Stadsverlichting wordt in de omliggende gemeenten tot een minimum herleid, zodat inwoners en toeristen na zonsondergang – en bij heldere nacht, uiteraard – worden getrakteerd op een fenomenale sterrenhemel. Om de Melkweg te bewonderen hoef je als astro-toerist dus niet langer naar de woestijn, maar richting Alentejo!

Tekst: Dimitri Bambust

Meer over reizen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content