Had je later deze maand nog een citytrip – of godbetert zelfs je droomreis – en ook flink wat culturele uitjes op het programma staan? Bummer; die vallen door lockdown 2 waarschijnlijk in het water! Maar aan treuren doen we niet mee, want dankzij virtuele reisprogramma’s en online art tours kan je de wereld én een aantal kunstexposities ook gewoon vanuit je luie zetel bezoeken. Mooi meegenomen tijdens deze quarantaineweken, toch?

Virtual tourism: deze steden en musea bezoek je online

Wat er zoal vanaf je sofa te bezoeken valt? De leukste virtuele reizen en online museum-tours overheen de hele wereld op een rij.

1. Streetfood-trip door Thailand

Nope, op restaurant gaan zit er de komende weken niet meer in. Voor je healthy lunch of heerlijk geurend avondmaal ben je vanaf heden dan ook helemaal op jezelf aangewezen. Omdat het niet elke dag spaghetti of patatjes met vlees kan zijn, is een beetje oosterse inspiratie misschien wel welkom. Waar je die kan vinden? Op Netflix bijvoorbeeld: de serie Streetfood neemt je mee op een culturele ontdekkingsreis door Thailand en vertelt de bijzondere verhalen achter heerlijke streetfood gerechten.

virtueel reizen

2. Romantisch picknicken onder Eiffeltoren

Je relatie heeft al een beetje te leiden onder al dat binnen zitten met twee? Zak dan eens virtueel af naar de top van de Eiffeltoren en geniet van het romantische uitzicht over Parijs. Je wil je online verblijf in de capital of love nog een beetje verlengen? Passeer dan ook eens langs de beroemdste werken van meester-schilders als Vincent van Gogh, Camille Pissarro, Manet, Degas en Renoir in Musée D’Orsay. Leuke extra: het museum is gevestigd in fenomenaal bouwwerk dat in een vorig leven dienst deed als treinstation.

3. Moderne kunst kijken in het Guggenheim

Verzot op actuele kunst, maar het is je nu zelfs niet meer toegestaan je wekelijkse theatervoorstelling mee te pikken of een tripje naar het Antwerpse FoMu te maken? Geen nood: grijp de quarantaine-gelegenheid aan om je artistieke honger eens door kunst van wat verder weg te laten invullen. Dankzij Google Streetview kan je de hele trappen-cirkel van het New Yorkse Guggenheim museum afwandelen en onderweg kiezen welke werken je van naderbij wil bekijken. Toppers uit de collectie? Onder meer werken van Cézanne, Gauguin, Kandinsky, Karel Appel, Marcel Duchamp en Sophie Calle.

4. Roadtrippen langs de route 66

Meer zin om met Jack Kerouacs ‘On the Road’ op het salontafeltje een roadtrip langsheen één van de bekendste wegen aller tijden te maken? Ook dat kan dankzij Google Streetview: de volledige Route 66 kan je er zonder probleem van begin tot eind volgen. Nog meer in de mood geraken? Kijk dan zeker ook eens de moderne verfilming van het gelijknamige boek uit de jaren ’60: een Amerikaanse roadmovie met Sam Riley en Kristen Stewart in de hoofdrol.

virtual tourism

5. Jungle kijken in Costa Rica

Costa Rica heeft een erg rijke natuur en bestaat voor een groot deel uit actieve vulkanen, ongerepte regenwouden en prachtige stranden. Een echt paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Ook het dierenrijk wordt hier sterk vertegenwoordigd en met name de vogelliefhebber kan in Costa Rica zijn hart ophalen: het land is het thuis van honderden verschillende soorten vogels. De Netflix-documentaire ‘Dancing With The Birds’ neemt je mee in deze bijzondere wereld en laat je wegdromen bij de prachtige natuur van het land.

6. Archeologische vondsten in Berlijn

Ook perfect online te bezoeken: het Pergamon Museum in Berlijn. Dit archeologiemuseum is een van de grootste in Duitsland. Het museum bevat kunst uit oude archeologische vondsten uit Oost-Europa, Zuid-Oost Azië. Het museum dankt zijn naam aan het enorme Pergamonaltaar dat midden in museum zijn plekje vindt en meteen ook hét pronkstuk uit de collectie vormt.

7. It-girling door New York City

Je had een city tripje New York op de planning staan? Geen nood, want er zijn tal van series die The city that never sleeps van haar mooiste kant laten zien. Bekijk New York eens door de ogen van ‘Sex and the City’-hoofdrolspeelster Carrie Bradshaw bijvoorbeeld. Ook de populaire reeks Friends toont je aardig wat leuke plekken in the Big Apple – Central Perk en Park niet uitgezonderd.

virtual tourism

Wil je wel eens weten hoe het leven van een echte socialite in Manhattan of dat van een alternatieve New Yorker in Brooklyn eruit ziet: kijk dan zeker eens naar Gossip Girl. Blake Lively krijg je er zomaar gratis bij.

8. Moderne kunst kijken in Seoul

Hoe het leven in Noord- en Zuid-Korea eruit ziet? Dat is voor wie er alsnog niet heen kon reizen vaak een goed bewaard geheim. Waar je dankzij Google Streetview wel naar believen in rond kan dwalen is doorheen de Koreaanse kunstgeschiedenis. Neem een tour doorheen de collectie van het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul en maak kennis met zowel oude als erg moderne Koreaanse kunst.

9. Aanschuiven aan de Taj Mahal

Meer zin om een van de zeven moderne wereldwonderen van dichterbij te bekijken? Schuif dan eens aan bij AirPano: de online touring guide laat je dankzij een 360-graden viewpoint-video namelijk letterlijk alle hoeken van het majestueuze bouwwerk zien.

10. Watervallen en hiking in Yosemite National Park

Je hebt na al dat binnen zitten meer nood aan een stukje wilde natuur? Ook dat is geen probleem: laat google je meenemen naar één van de wonderbaarlijkste natuurparken ter wereld, Yosemite National Park. Van z’n prachtige watervallen tot indrukwekkende beboste valleien, uitgestrekte meren en granieten monolieten; kan je de frisse berglucht ook niet bijna proeven?

online tourism

11. Deco-tripje door Japan

Nu je zoveel tijd doorbrengt in je eigen huis, kunnen je ‘re-decorating‘ aspiraties al eens de kop opsteken. Wil je iets meer balans en zen in je woonst binnenbrengen? Kijk dan zeker eens naar ‘The world’s most extraordinary homes’: één aflevering staat volledig in teken van Japan. Je krijgt er niet alleen een mooie inkijk in het leven en wonen van de gemiddelde Japanner, maar ook een voorproefje van het prachtige Japanse landschap en de impressionante steden.

Wil je na het zien van deze serie beginnen met het opruimen van je huis? Bekijk dan de serie ‘Tidying Up’ van Japanse opruim-goeroe Marie Kondo.

12. Sunsets in Rome

Nog nooit in Rome geweest? Ook dat zal er de komende weken en maanden hoogstwaarschijnlijk niet meteen inzitten. Maar niet getreurd want ook vanop afstand kan je wel degelijk wat van de grootste historische sfeer die in de hele stad hangt opsnuiven. Een bezoekje brengen aan het indrukwekkende colosseum kan dankzij een virtuele tour. De rest van de monumentale bouwwerken in de stad kan je net zoals de bruisende sfeer aan de voet van de Spaanse trappen en de Trevifontein misschien opsnuiven met de film ‘From Rome with Love’.

Meer lockdown leuks