Per Thalys zoeven mijn vriendin en ik naar de lichtstad en we hoeven de straat maar over te steken naar 25hours Hotel Terminus Nord, pal in de multiculti-wijk van de Gare du Nord.

Na anderhalf uur bijbabbelen in een comfortabele Thalys-zetel, komen we aan in de Gare du Nord. Hoeveel keer ben ik hier niet uitgestapt en zag ik het smoezelige hotel aan de overkant… Dat is nu veranderd in een kleurrijk en hip logies. De glazen deuren schuiven open en we belanden in een warme wereld van Afrikaanse stoffen, felle kleuren, exotische accessoires en behulpzame mensen. Niks saaie lobby, dit is een bib-en-shop-in-één, waar je citruswater tapt en in boeken neust terwijl de check-in voor je wordt geregeld.

Onze kamer kijkt uit op de prachtige Gare du Nord en is geïnspireerd op de multiculturele wijk waarin ze ligt. Dat blijkt de vaste formule voor alle 25hours-hotels, die je ook vindt in steden als Berlijn en Wenen en binnenkort Firenze en Dubai. Plekken creëren met een ziel, die de sfeer van de wijk weerspiegelen en leuke herinneringen meegeven, is hun motto, en zo hebben wij het graag. De Afrikaanse stoel en het paarse behang vergeet ik alvast nooit meer, die wil ik thuis ook! Op het bed ligt een kijkboek open, met verhalen over mensen die werken in de Gare du Nord. Bakelieten stopcontacten en een ouderwetse telefoon, kleurige tegeltjes in de badkamer, zeep die vraagt om de kraan dicht te doen, we worden met de minuut vrolijker.

Bruisende wijk rond de Gare du Nord

In de hotelbar Sape herkennen we onze Thalys-stewardess met een vriendin. Geen wonder, want dit is 100% gezellig, en trekt ook locals aan. De cocktails zijn origineel en de goeie muziek in het hotel valt ons op, we shazammen erop los. De mooie jugendstil-metro-ingang mag dan voor de deur liggen, wij verkennen vandaag de bruisende wijk rond de Gare du Nord. Deze keer geen blingbling voor ons. Vlakbij zitten de Afrikaanse shops met feestkleren aan de boulevard Magenta, en in tien minuten wandelen we naar Montmartre en de outletboetieks aan de voet ervan, zoals APC Surplus en Weil Stock. Onderweg staan we versteld van de lage prijzen bij warenhuis Tati, in de stoffenwinkels en in Mes Folles de Soeurs, een alibabagrot vol naaigerief. Kata, een schoenwinkel in een oud theater, is voor mij de ontdekking van de dag. Niet voor de bakken vol sneakers, wel voor de belle-époquebalkons. De paspoppen hebben dezelfde versteven uitdrukking als die in Papaoutai van Stromae. Ik heb het gevoel dat ik in de videoclip ben beland.

We pauzeren op het verwarmde terras van brasserie Bellanger en dineren in het nieuwste it-adres van de buurt, restaurant Libertino. Een pizza-walhalla in een jungle vol hangplanten, gekke kruiken en excentrieke obers.

Dag twee doen we zoals de Parijzenaars op zondag: laat opstaan en brunchen. Dat kan in het hotel zelf, bij Neni. Op ronde fluwelen stoeltjes genieten we van croissants, champagne à volonté, powerfood en chakchuka. Na een wandeling richting Canal Saint-Martin (ook in le dixième en supergezellig op zondag) belanden we nog even in de hotelbar en pikken onze koffers op die hier zo vriendelijk werden gestockeerd. “Laten we hier volgende keer ook logeren”, zeggen we gelijktijdig.

Rendez-vous à Paris

Het hotel ligt handig vlak bij metro en station.

Rendez-vous à Paris

Kamers in afrolook.

Rendez-vous à Paris

Bistro Neni.

Rendez-vous à Paris

Locals in hotelbar Sape.

Rendez-vous à Paris

Uitzicht op de Gare du Nord.

25hours Hotel Terminus Nord, 12 Boulevard de Denain, 75010 Parijs. Kamers vanaf € 114 voor 2 pers. 

De beste brasseries in ‘le 10ième’

Terminus Nord

Voor de beste steak tartaar moet je bij Terminus Nord zijn. Prachtig gerenoveerd in roaring twenties-sfeer. De perfecte halte vlak voor of na je treinrit.

23 rue de Dunkerque, terminusnord.com.

Neni

Deze bistro in Hotel 25hours biedt heerlijke mediterrane schotels. Hippe pita’s en mezze met hummus. Copieus en kruidig.

12 Boulevard de Denain, neniparis.fr.

Libertino

De vintagebar zit verstopt in de kelder van het restaurant. Vraag naar de toiletten, duw de deur rechts open en je belandt in de rustige cocktailbar, waar je ook heerlijk Italiaans kunt eten.

44 rue de Paradis, bigmammagroup.com.

Bellanger

Onze favoriet voor de brunch. Hip volk, gerechten met saucisse en purée, zalige moelleux. En humor. Schrik niet als er een eekhoorn of een stier op je tafel wordt gezet: het zijn maar waterkaraffen.

140 Rue du Faubourg Poissonnière, victoretcharly.com.

 

Meer weekendjes weg:

Tekst: Evy Van Elsacker, openingsbeeld: GettyImages.