Even vertragen dichtbij, dat kan in de boomhutten van Treelodge, die we in onze feed online zagen groeien. Wij konden niet wachten om ze in het echt uit te proberen.

Treelodge: bekomen tussen bomen

In een Kempisch bos knutselen Karen en Bram al een tijd aan een toffe rustplek. Zes boomhutten moeten het uiteindelijk worden, elk met een eigen smoel en stijl. Door de lockdown schoof de openingsdatum van hun Treelodge op. Ons verblijf daar is dan ook een welkome verademing en ontsnapping uit ons kot. Zelfs het korte autoritje ’s ochtends richting Retie lijkt al een beetje vakantie; wanneer we de steenweg verlaten en de dennenbossen induiken, zijn we meteen verkocht. ‘Treelodge. Stay wild’: aan de ingang een kleine reminder om onze zin voor avontuur niet te verliezen.

‘Met een verrekijker in bad vogels spotten tussen de takken: check!’

Als een van de eerste gasten overnachten we in de hut Tjiftjaf. Het is een charmant nest, met veel donkerbruin hout en groene tinten binnen, en een ruim platform als terras. Voor we het goed en wel beseffen, zijn we een paar uur verder met niet meer dan een boekje en wat hapjes die we onderweg kochten. Voor wat extra warmte zijn onze opties: kampvuur, hottub, houtkachel of bad. We duiken meteen in het vrijstaand bad met boszicht, onweerstaanbaar en onverwacht onder de nok van een boomhut. Met een verrekijker in bad vogels spotten tussen de takken: check! Hier kan geen enkele vijfsterrenhotelkamer tijdens een of andere citytrip in een ver land aan tippen. Ook de rest van het interieur is verrassend luxueus. Alles net nieuw, maar toch ademt onze Tjiftjaf tot in detail een gezellige authenticiteit. Denk er een meer en wat beren bij, en je waant je in Canada.

Bram toont ons trots het resultaat van al zijn ander timmerwerk. De Bonte Specht is wat strakker en ook groter, de look-and-feel wat meer Scandinavisch. Het interieur is lichter, de twee slaapkamers boven hebben elk een spectaculair, driehoekig raam.

Bij valavond wordt het meteen feestelijk wanneer we de lange lichtslinger inpluggen. De laatste zonnestralen wringen zich tussen de stammen de donkerte van het bos in. We koken op een gietijzeren ring op de rand van een vuurschaal; nieuw voor ons, maar wel makkelijk. Koken op open vuur wordt hier aangemoedigd: er is ook een barbecue en een Dutch Oven, en het is fijn toeven op de grote, houten banken aan de vuurplek. Aperitief loopt vanzelf over in eten en met een drankje blijven hangen bij het vuur. Hoog tussen de bomen slapen we diep.

Ver hoeven we het de volgende ochtend niet te zoeken om weer een prachtig stuk natuur te ontdekken. Amper een kwartiertje wandelen is het tot een open ven in de bossen. De plas is nu wat uitgedroogd, maar een steiger doet vermoeden dat er doorgaans een grotere waterpartij te vinden is. We zetten ons aan de rand en genieten van de stilte tussen de brullende kikkers door. We bestuderen een bonte specht en felgekleurde libellen. Met een idyllische houten hut aan de overkant zitten we in het Scandinavië van de Kempen.
Onze tweedaagse Treelodge is een fijne mix van avontuurlijk logeren in een bos en een warm bedje comfort om even alle praktische beslommeringen uit te schakelen. Het effect is instant. Stay wild!

Micro-avonturen vlakbij

  • Maak het niet te moeilijk: in de bossen van Retie en Kasterlee kun je vele wandel- of fietsknooppunten aan elkaar rijgen.
  • Ga je liever over het water, dan is er de Kleine Nete. Vanaf de watermolen in Retie – zo’n 3,5 km van Treelodge – kun je met een kano of kajak een heel eind stroomafwaarts. Een packraft huren is een echte aanrader. Deze opblaasbare eenpersoons kajaks zijn superlicht en wendbaar en een plezier op dit rustige en verrassend mooie stukje rivier. Uit het water kun je de bootjes terug opvouwen tot een makkelijk te dragen rugzak van een kleine 5 kilo. Te huur via fagusoutdoor.be.
  • Voor nog meer avontuur: bushcrafter Mike de Roover organiseert regelmatig workshops rond bijvoorbeeld vuur maken of wildplukken en koken, ook in de bossen vlak bij Treelodge. Alle info en data via rewilding.be.

Praktisch

Treelodge in Retie. Boomhut Tjiftjaf boek je vanaf € 200 per nacht, voor 2 tot 4 personen. De Bonte Specht is groter, voor 4 tot 6 personen, en boek je vanaf € 270 per nacht. Hottub en bedlinnen kun je bijboeken, treelodge.be.

Onverwachte luxe, heerlijk

Boomhut Tjiftjaf

Ontwaken met uitzicht

Oog voor detail in de interieurs

Meer avontuur

Tekst en beeld: KATLEEN WILLAERT EN JOCHEN VERGHOTE / LUCID