Je houdt op zich wel van wat ‘sfeer en gezelligheid’, maar tijdens de kerstperiode wordt het jou toch een beetje té bont. Wissel al die hechte familiebanden en sociale aangelegenheden dit jaar eventueel dan ook af met wat rust, sereniteit en vooral: wat wilde natuurpracht. Op deze 5 ‘weg van de wereld’-plekken dichtbij huis kom je dit eindejaar even terug op adem.

5 x ‘weg van de wereld’-plekken om deze kerstvakantie op adem te komen

1. Eislek (Luxemburg)

De kerst- en nieuwjaarsdrukte doet je verlangen naar de frisse geur van een paar Ardense sparren, prachtige panorama’s en verstilde natuurgebieden? Dan is de Escapardenne Eislek Trail misschien wel iets voor jou. Het wandelpad beslaat zo’n 106 km en loopt van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne door een schitterend deel van de Ardennen.

Wat je onderweg zo nog durft tegenkomen? Benevelde heuveltoppen, al dan niet verlaten burchten, heimelijke ontdekkingen, verscholen cabins en – met een beetje geluk – een verloren gelopen hert hier en daar. Voor meer info: neem zeker een kijkje op de website van Visit Luxemburg.

2. Verdwenen België

Niet alleen weidse natuur kan inspirerend en verruimend werken, ook industrieel erfgoed, verlaten sites en andere spectaculaire vormen van ‘vergane glorie’ kunnen dat. Speciaal voor alle liefhebbers van ‘dark tourism’ en indrukwekkende oude fabriekspanden lijst Hullabaloo de mooiste ‘vergeten plekken’ van België op in hun boek Verdwijnend België.

Van de sporen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan onze Belgische kust of diep in de Vlaamse bossen, tot leegstaande, maar majestueuze fabriekspanden of de tot een fietspad geconverteerde Vennbahn-spoorlijn dwars door de oostkantons: ‘Verdwenen België’ biedt je een unieke kijk op eigen land.

View this post on Instagram

Kosmos

A post shared by hullabaloo.be (@hullabaloo.be) on

3. Eifel (Duitsland)

Ook in Duitsland is er heel wat weidse natuurpracht te vinden. Een bijzonder mooi gebied voor wie wel van een stukje historisch erfgoed, een paar bosrijke bergpassen, slingerende rivieren, diepblauwe bleekmeren en stuwdammen houdt, is de Eifel. Het gebied strekt zich uit over Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en herbergt veel indrukwekkende burchten, kastelen, kloosters en kerken, maar ook een paar prachtige natuurparken, zoals het onverstoorbare Nationalpark Eifel en de Maren van de Vulkaaneifel.

Vooral een aanrader: geniet van een totaaluitzicht over de bedampte valleien en benevelde heuveltoppen vanop een van de vele uitzichtpunten!

View this post on Instagram

Schloss Bürresheim, Eifel 📷 @vickarellaaa . Wusstest du, dass das wunderschöne Schloss Bürresheim eine der wenigen Anlagen der Eifel ist, die niemals erorbert oder verwüstet wurde?🏰 . Teilt über #RLPerleben zum Reposten! . Did you know, the beautiful Bürresheim castle was never captured or destoyed by enemies?🏰 . Tag #romanticgermany to give us permission to repost! . #eifel #eifelerleben #visiteifel #visitrlp #visitgermany #germanytourism #weroamgermany #schlossbürresheim #bürresheim #schloss #castle #bürresheimcastle #castleonthehill #kulturgut #kulturgenuss #meinrlp #rlplovers #rlp #rheinlandpfalz #igersrlp #igtravel #ig_travel #instatravel #travelphotography #EnjoyGermanNature

A post shared by RLP Erleben | Romantic Germany (@rheinlandpfalzerleben) on

4. Les Cabanes de Rensiwez (België)

Te midden van de uitgestrekte bossen tussen La-Roche-en-Ardenne en Houffalize, en vlak aan de oostelijke rand van de Ourthe, ligt domein Moulin de Rensiwez. Vanuit je eigen persoonlijke cabin kan je er genieten van erg uiteenlopende landschappen als dichtbegroeide bergwouden, veen- en heidevelden, maar ook van rijzige plateaus en verborgen valleien.

Ga voor een van de luxueuze cabanons, voor een authentieke blokhut met stomende hot tub of voor een ‘glamping’-like boomhut. Je ziet zo’n private back-to-basics natuurervaring wel zitten: neem dan zeker een kijkje op de website van Les Cabanes de Rensiwez!

5. Thüringen (Duitsland)

Tot slot, ook een prachtervaring voor liefhebbers van adembenemende spoorbruggen, dichtbegroeide dennenwouden en spectaculaire vergezichten: de sprookjesachtige natuur rond het Duitse Thüringen. Ook in deze regio weer een bijzonder gevarieerde fauna en flora en een aantal prachtige nationale parken, waaronder Nationalpark Hainich misschien wel het bekendste is.

Leuke extra: vlak onder de boomtoppen van het 50 km² grote beukenoerbos loopt een prachtig boomkroonpad, wat maakt dat je de natuur er ook kan bewonderen vanop ‘grote hoogte’. Ook voor dierenliefhebbers is het gebied een aanrader: het park is immers van van de weinige gebieden waar de Europese wilde kat is teruggekeerd.

Openingsbeeld: Instagram Nutchel Cabins / @sigridofthesun

Lees meer over kerst en nieuw: