Home Lifestyle Reizen Wegdromen in Normandië
Wegdromen in  Normandië

Kan jij ook lekker wegdromen bij de waterlelies van Monet? Dan is het Festival Normandie Impressionniste van 16 april tot 26 september iets voor jou. Je geniet er deze zomer van vele tentoonstellingen, maar ook van muziek, theater en dans in het ”schilderachtige” Normandië, de bakermat van het impressionisme. Hier komt onze top 5. (Lieve Baeken)

1. Flaneren door Deauville

Trouville Begin je tour met een verblijf in de mondaine badplaats Deauville of het chique zusterstadje Trouville sur Mer, ook een eeuw geleden al the place to be and be seen, en nog altijd favoriet bij Parijzenaars. Word eerst helemaal zen en laad je batterijen weer op in het majestueuze 5* Trouville Hotel Thalasso & Spa, ooit het grootste casino van Europa. Flaneer zoals de Parijse beau monde over de Promenade des Planches op het strand, ooit gemaakt opdat vrouwen met hun lange jurken en onderrokken er probleemloos konden kuieren. Kijk door de ogen van de impressionisten naar de stranden en de kleurrijke vismarkt .

2. Zeevruchten proeven in Honfleur

Honfleur oesters

Op een kwartiertje rijden is het charmante en pittoreske Honfleur, inspiratiebron van talloze schilders, geboorteplaats van componist Erik Satie en van de schilder Eugène Boudin. Zegt jou niets? Boudin was één van de meesters van Monet, hij zette Monet samen met Engelse landschapsschilders als William Turner aan tot schilderen in open lucht, et voilà, het impressionisme is geboren. Normandië was het gedroomde openluchtatelier door het specifieke licht. Spring uit de band en koop je geliefde een werk uit 1 van de 150 (jawel, 150!) galerijen, ontdek verborgen achtertuintjes van de Impasse du Tripot en eet oesters met zicht op het feeërieke haventje. Normandische oesters, mosselen en St.-Jakobsschelpen worden trouwens gelauwerd om hun uitstekende kwaliteit. Kan er nog een museumpje af? Kies dan Musée Eugène Boudin, daar loopt van 25/6 tot 3/10 Être jeune au temps des impressionnistes, of ga naar het opmerkelijke huis van de componist Satie.

3. Lekkers in Le Havre

Le Havre Boudin

Struin ook wat rond in Le Havre waar Monet opgroeide. Het door zijn grote glaspartijen in het licht badende Musée Malraux heeft een fenomenaal zicht op haven en kust, en is natuurlijk ideaal voor de tentoonstelling “L’atelier de la lumière, portait d’Eugène Boudin”. Kook met de recepten van Monet in de authentieke manoir van Napoleon III, ga mee groenten en bloemen kopen bij de boer next door en tover een schilderijtje op tafel met de hulp van chef Régine.

4. Indrukken opdoen in Rouen

RouenVieImpressionniste

Hou je van een vleugje Franse literatuur en luxe? Boek dan hotel Gustave Flaubert in hartje Rouen voor het vervolg van je route. Slenter langs de Seine, bewonder de moderne kerk gebaseerd op de vorm van een omgekeerde boot gewijd aan Jeanne d’Arc en de gerenommeerde Kathedraal van de Notre-Dame die Monet fascineerde. Hij werkte aan wel 14 schilderijen tegelijkertijd, omdat hij vond dat het kleurenspel door het licht elke 5 minuten veranderde. Bestel het menu “Saveurs Impressionnistes” in La Couronne, de oudste herberg van Frankrijk, die werd bezocht door beroemdheden als prinses Grace Kelly, Christian Lacroix, Salvador Dali. Laat je volledig “impressioneren” in het musée de beaux arts door de tentoonstelling “Scènes de la vie impressioniste”.

5. Maak een tijdreis in Giverny

JardindesPlumes

Laatste halte, en kers op de taart is Giverny, waar je een tijdreis kan maken in het compleet ingerichte huis en vooral de wonderlijke tuinen van Monet. In het Musée des impressionismes van Giverny lopen 2 prachttentoonstellingen; nog tot 3/7 rond vriend en buur van Monet “Gustave Caillebotte, schilder en tuinman”, en van 14/7 tot 6/11 over Sorolla, Spaanse schilder in Parijs (het museum sluit van 4/7 tot 13/7) . Na al die indrukken te hebben opgedaan, kom je op adem/puf je uit met een aperitief op het terras bij Hotel Baudy, druk bezocht door Cézanne, Renoir , Sisley en Monet. Hou je van de verfijnde keuken met Michelinster, reserveer dan bij Jardin des Plumes in Giverny om je trip stijlvol af te sluiten. Doe je zeker ook tegoed aan de Normandische kazen als Camembert, Pont de l’Eveque en Livarot, en de cider, poiré, pommeau en calvados.

Je bent snel in Normandië per TGV. Meer info op www.france.fr www.normandie-tourisme.fr

 

Lees ook:

8 geniethaltes in Normandië

10 hotspots in Lissabon