Tip voor de (na)zomer: op wijnreis door de Camargue

Lise Milbou

Roze flamingo’s, sprookjesachtige witte paarden en olijfbomen zo ver het oog reikt... als er één plek op deze planeet het ‘aards paradijs’ benadert, moet het wel de Franse Camargue zijn. Voeg hier een dagelijkse portie wijn aan toe en je wil er nooit meer weg. Dat weet ook onlineredactrice Lise Milbou, die er enkele dagen vertoefde op uitnodiging van Costières de Nîmes.

3 x niet-te-missen in de Camargue

1. Wijnen, wijnen, wijnen

De Camargue-streek ligt tussen de zuidelijke grootsteden Montpellier en Marseille en is de perfecte uitvalsbasis om te ‘wijnen’. De Rhônevallei waarlangs de ranken liggen, is zo’n 200 km lang en dat levert verschillende smaken op. De verscheidenheid aan klimaat en bodem (gematigd en graniet in het noorden, mediterraan met koude mistralwind en klei of zand in het zuiden) proef je in de flessen. Om dat zelf te ervaren, kan je terecht bij heel wat fenomenale wijnhuizen waar je met passie onthaald wordt voor een degustatie. Onze stops in het zuiden:

Mas Carlot en Mas des Bressades

Sinds 2018 is het prachtig gerestaureerde Mas Carlot eigendom van Cyril Marès. Hij groeide op tussen de wijngaarden van Mas des Bressades, het familiedomein dat zijn vader Roger in 1960 startte. Na een studie wijnbouw en oenologie in Montpellier, doet Cyril ervaring op in onder andere de Verenigde Staten en Chili. In 1996 keert hij terug naar Costières de Nîmes waar hij sinds dan de leiding heeft over Mas des Bressades. Zijn voormalige vrouw, Natalie Blanc, neemt nu Mas Carlot voor haar rekening. Zowel de wijnen van Mas Carlot (65 hectare) als Mas des Bressades (45 hectare) zijn officieel biologisch gecertificeerd.

Boek je degustatie via mascarlot.com, @mascarlot.chateau.p.b, masdesbressades.com en @masdesbressades.

@ Emilie Mascia.
@ Emilie Mascia.

Château de Nages

Het domein van Château de Nages beslaat ruim 70 hectare en wordt verbouwd voor biologische wijnbouw en fruitteelt. Gastheer Michel Gassier maakt er wijnen van de traditionele druiven uit de streek, zoals Syrah, Mourvèdre en Grenache. Hiervoor laat hij zich graag adviseren door oenoloog Philippe Cambie.

Boek je degustatie via chateaudenages.com en @chateaudenages.

Château Mourgues du Grès

Château Mourgues du Grès is een prachtig familiedomein in het zuiden van de Rhônevallei, genesteld tussen 68 hectare aan wijn- en boomgaarden. De wijngaarden behoorden vroeger tot het Ursulinenklooster van Beaucaire, vandaar de naam Mourgues (een verwijzing naar het religieuze). Grès verwijst naar de zandsteen waarop de druiven groeien. Het gepassioneerde koppel François en Anne Collard ontvangt je met open armen op hun binnenplaats waar de zonnewijzer de show steelt. In hun kolossale binnenruimte laten ze je graag de rijkdom en mineraliteit van hun terroir zelf ontdekken.

Boek je degustatie via mourguesdugres.com en @mourguesdugres.

@ Emilie Mascia.
@ Emilie Mascia.

Château d’Or et de Gueules

Wijnmaakster Diane de Puymorin maakte – zonder achtergrond in de wijnbouw – van haar passie haar beroep. Samen met haar echtgenoot Mathieu Chatain kocht ze in 1998 het Château d’Or et de Gueules, gelegen in Saint-Gilles. Waarom Costières de Nîmes? Diane werd verliefd op de combinatie van het Rhône-terroir en het mediterrane klimaat. Zij zorgt voor de wijn, hij doet de zaken.

Boek je degustatie via chateau-or-et-gueules.com en @chateauoretgueules.

@ Emilie Mascia.
@ Emilie Mascia.

Terre des Chardons

De familie Chardon woonde jarenlang in het Loire-dal maar besloot in de jaren 1980 te verhuizen naar het zuiden van de Rhônevallei. Ze kochten een optrekje in de gemeente Bellegarde en uit passie, liefde en als aanvulling op hun biologische landbouwactiviteit, plantten ze in 1999 hun eerste wijnstokken. Hun wijngaard is nu zo’n 9 hectare groot en biedt druiven met karakter, finesse en de typische frisheid van het zuiden.

Boek je degustatie via terredeschardons.fr en @terre_des_chardons.

Château Beaubois

Château Beaubois is het meest feeërieke domein uit dit rijtje. De lange oprijlaan met aan elke kant cipressen geeft toegang tot het okerkleurige wijnhuis van Fanny en François Boyer. Ze zijn zus en broer en de 4e generatie eigenaars die zo’n 60 hectare Costières de Nîmes wijngaarden verbouwen. In hun degustatiezaal zie je de ene award na de andere en dat is naar eigen zeggen het resultaat van hard werken, passie en respect voor de omgeving.

Boek je degustatie via chateau-beaubois.com en @chateaubeaubois.

@ Emilie Mascia.
@ Emilie Mascia.

2. Een bezoek aan de stierenboerderij

Naast roze flamingo’s en grijswitte Camargue-paarden spot je in de Rhônevallei geregeld zwarte stieren. Die zetten ze soms in tijdens een course camarguaise, ofte: een traditioneel stierengevecht waarbij jonge mannen lappen stof rond de hoorns proberen te bemachtigen. Toch worden de stieren voornamelijk gefokt omwille van hun vlees, dat een prima reputatie heeft bij culinaire liefhebbers.

De zwarte stieren leven nabij manades, ook wel: ranches waar de Camargue-paarden in groep leven. Hun guardians, de Camargue-cowboys, verzorgen de paarden waarmee ze de stierenkuddes hoeden. Een bezoekje aan zulke boerderijen kan en is zeker de moeite waard tussen het ‘wijnen’ door.

© Justin Paquay.
© Justin Paquay.

3. Delicatessen proeven in het historische Nîmes

Wie kiest voor een wijnreis door de Camargue, mag het historische Nîmes niet overslaan. Vooral de Arènes de Nîmes en het Maison Carrée doen je twijfelen of je niet in Rome bent beland. Tip: vanuit het restaurant van Musée de la Romanité (latabledu2.com) heb je een fenomenaal zicht op de arena.

© Justin Paquay.
© Justin Paquay.

Ook Les Jardins de La Fontaine met z’n Bains Romains doen wat Italiaans aan en zijn een welgekomen groene oase in het hart van de stad.

© Justin Paquay.
© Justin Paquay.

Pal naast deze tuinen vind je Le Petit Nîmois waar je de Petit Pâté Nîmois verorbert, een streekspecialiteit op basis van korstdeeg. Deze wordt traditioneel gevuld met kalfs- of varkensvlees maar tegenwoordig vind je ook kabeljauwbrandade terug in de pasteitjes. Die laatste is een andere (verrukkelijke!) delicatesse uit de streek die je onder andere koopt bij Maison De La Brandade.

@ Emilie Mascia.
@ Emilie Mascia.

Waar slapen?

Wil je jezelf helemaal onderdompelen in de oenologie, dan vangen heel wat wijnhuizen je met plezier op in hun gezellige gîtes. Liever wat luxueuzer? Wij sliepen in Sainte Colombe, een prachtige uitvalsbasis in de natuur. Het domein ligt tussen de groene heuvels een biedt ruime kamers en een prachtig buitenzwembad. In de zomer kan je zelfs overnachten in hun tipi’s!

Kamers vanaf € 130 voor 2 personen, inclusief ontbijt. Meer info en reservaties via domaine-sainte-colombe.com.

© Justin Paquay.
© Justin Paquay.

Hoe kom je er?

Vanuit Brussel rij je zo’n 10 uur met de auto richting de Camargue-streek. Een ecologische en vlottere optie is de trein, die je vanuit Lille Europe rechtstreeks naar Nîmes brengt in 5 uur en 30 minuten. Voor een retourtje met SNCF (sncf.com) betaal je rond de € 250 per persoon. Tip: de aangenaamste periode om door de Camargue te reizen, is van april tot en met oktober. Vanaf augustus vindt het oogstseizoen plaats.

Meer tips voor trips

Openingsbeeld: © Justin Paquay.

Partner Content

Gesponsorde content