Geven de dalende temperaturen je zin om de wilde winterse natuur in te trekken? Dat begrijpen we! Strek de benen en maak een heerlijk winterse wandeling in een al even glooiend winters landschap. 

5 x winterse plekken om te wandelen

1. Baraque Michel

Of je er dit jaar waarlijk in een wit en winters landschap rond kan paraderen, blijft natuurlijk afwachten, maar de meeste kans op een witte winter maak je in de Hoge Venen. Een bijzonder mooi gebied om daar te verkennen? De hoogveenvlakte rond de welbekende herberg Baraque Michel. Het prachtige natuurgebied vol vlaktes, winterse sparrenbossen en houten vlonderpaden ligt op zo’n 675 meter boven de zeespiegel en is daarmee het derde hoogste punt van België.

Tip: vat je wandeling aan bij die tweede landmark van de Hoge Venen, het Signaal van Botrange. Volg van daaraf de wandeling ‘Rond de Venen’: goed voor een magnifieke tocht van 8,7 km over het hoogplateau tot in het hart van het natuurreservaat Baraque Michel en weer terug. Goed voor zo’n kleine drie uurtjes wandelplezier. Met de occasionele eet- en drink-stop tussendoor natuurlijk.

Voor meer info: kijk op ostbelgien.eu

2. Polderbos

Ook in het Antwerpse kan je fijn wandelen: op slechts een oogwenk van de stad – en nog steeds aan de oevers van de Schelde – vind je de Hobokense Polder: een prachtig natuurgebied met verschillende wandelingen en wandelpaden. Op een winterse namiddag kijken naar de mist op het koude water, een passerende waterbus en de lichtjes van de haven in de verte: zalig. Tip: houd zeker eens halt aan een van de vele kijkhutten om een paar wintervogels te spotten.

Ga je liever met de GPS-tracker op pad of hang je aan je wandeling graag een zoektocht vast? Ook geen probleem want in het natuurgebied liggen verschillende leuke geocaches verborgen. Neem een kijkje op geocaching.com.

Meer info: neem een kijkje op de website van stad Antwerpen

3. Le Hérou & de Ourthevallei

Ook de regio rond de Ourthevallei in de Belgische Ardennen is het supermooi wandelen. Een bijzonder mooie track vind je in de buurt van uitkijkpunt en rots Le Hérou. Zowel de met mos bedekte kronkelpaden op je weg naar de top als het uitzicht op je punt van bestemming, maken de tocht helemaal de moeite.

Waarom een winterse wandeluitstap in de buurt van de Ourthe nog meer de moeite is? Omwille van de prachtige – bijna puur symmetrisch met dennen bedekte -heuvelflanken, het fluweelgroene landschap en de lustig kabbelende rivier die aan bijna Scandinavische taferelen doet denken. Dat en die occasioneel verscholen cabin in the woods natuurlijk.

4. Lommelse sahara

Een wandelgebied dat de afgelopen maanden drukbezocht werd, was de Lommelse Sahara. Voor wie er nog geen daguitstap voor op touw zette, is deze kerst zeker een ideaal moment. In de winter zijn de grote waterplas, de uitgestorven steppevlakte, de naaldbossen eromheen en het omliggende moeras van vijvers en en andere poelen zo mogelijk nog mooier dan anders. Voor de amateurfotografen onder u: ja, ook hier is het duimen voor dat waterzonnetje en dat klein laagje sneeuw.

Lommelse sahara

Beeld: @tommythijs. 

Wandeltip: vergeet vooral niet op de ‘Reus van Bosland’ te klauteren, een majestueuze en ingenieus ontworpen uitkijktoren pal in het indrukwekkende natuurgebied. De 30 meter hoge houten toren beschikt over drie verschillende platforms die je een wijde blik op de omgeving bieden. De inspiratie voor hun ontwerp vonden architectenbureaus Ateliereen en MaMu architecten in het glooiende lijnenspel van de zandduinen van de Sahara.

Voor meer info: neem een kijkje op de website van Stad Lommel

5. Winters water: Koksijde-Oostduinkerke

Meer zin om winters te gaan uitwaaien aan zee? Ook dat is een uitstekende keuze. Ook aan onze Belgische kust zijn er immers tal van prachtige wandelroutes tussen de duinen en over het uitgestrekte strand aan zee. Een van die routes begint in Koksijde: je wandelt er pal door de badplaats, over de grootste duin van het land – De Hoge Blekker – om daarna langs de zeedijk en met een mooi zicht op zee de tocht af te sluiten.

Voor meer info (en meer wandelingen aan zee): neem een kijkje op dekust.be

Openingsbeeld: Getty Images. 

Meer over wandelen en feestdagen: