Reizen is leuk, liefst van alles kom je volledig zen terug én houd je dat gevoel daarna nog aan. Steevast moe na je vakantie? Lees dan even deze tips.

Voor je reis

Inpakken, dubbelchecken of je zeker niets vergeet, die laatste jurkjes nog strijken… De dagen voor je reis kunnen best stressvol zijn. Houd rekening met deze tips.

1. Vertrek met een gerust hart

Zorg dat je deadlines zijn afgerond, zodat je met een gerust hart op reis kunt vertrekken. Daarnaast is het belangrijk dat je huis op orde is, weet je meteen al dat je in een rustige omgeving terugkeert. Kun jij het in vliegtuig nogal beginnen zweten omdat je opeens twijfelt of je het gasvuur wel hebt uitgezet of strijkijzer hebt uitgetrokken? Neem dan een foto van de apparaten voor je vertrekt, zo ben je 100% zeker. Wil je nog even ontspannen tijdens al het inpakken door? Geniet van een gezichtsmaskertje, zo is je huid meteen ook beter beschermd tegen de lucht in het vliegtuig.

2. Pas je voeding al enkele dagen op voorhand aan

Je maag en darmen kunnen van streek raken tijdens een lange vlucht of op een andere bestemming. Eet daarom lichte gerechten en vermijd vet vlees, pikant eten, alcohol, bonen en frisdrank. Begin hier al enkele dagen op voorhand mee.

3. Pak slim

Zorg dat je gerust bent tijdens je vlucht: neem je reisapotheek mee in de handbagage. Om beter te slapen tijdens je vlucht neem je een dekentje, oordoppen en oogmaskertje mee. Ook gezonde snacks pak je best in, want het eten tijdens een vlucht is meestal geen hoogvlieger. 

4. Kies de juiste outfit

In het vliegtuig wil je comfortabel zitten, kies dus iets waarin je gemakkelijk beweegt. Tijdens de vlucht kan het koud zijn, voorzie een pull en een (extra) paar kousen. Denk ook aan je koptelefoon (doet ook perfect dienst om lawaai tijdens de vlucht te negeren) en een goed boek. Je Feeling mag natuurlijk ook niet ontbreken. 😉

Tijdens je reis

Is je vlucht eindelijk achter de rug, dan is het tijd om te genieten. Zorg dat je niet oververmoeid of suf terugkeert.

1. Wissel avontuur en ontspanning af

Een actieve vakantie is leuk, maar gun jezelf af en toe wat rust… Een trektocht door de bergen is even leuk (of leuker) als je de dag erna een dagje strand doet. Bovendien een goed idee om verschillende slaapgelegenheden te proberen: van slapen bij lokale mensen via Airbnb tot een luxehotel… Het heeft allemaal zijn voordelen, afwisseling is key.

2. Plan niet alles overvol

Je wilt zoveel mogelijk uit je reis halen, ieder gebouw bezocht hebben, ieder museum geïnspecteerd hebben en iedere boottrip hebben meegepikt… Mooi, al geniet je er enkel van als je niet de hele reis het gevoel hebt dat je jezelf naar het volgende moet haasten. Maak dus keuzes en geniet daar met volle teugen van.

3. Let op je voeding

Last van maag of darmen kunnen de pret serieus bederven. Let daarom een beetje op je voeding. Controleer op voorhand goed of het water uit de kraan drinkbaar is en maak bewuste keuzes op restaurant. De lokale keuken proeven is goed, maar gun je maag af en toe ook iets vertrouwd. Je let beter op met (heel) pikante voeding. Een glaasje alcohol moet zeker kunnen, maar overdrijf niet en wees extra voorzichtig als je drinkt in de zon.

Na je reis

Dat heerlijke hotelbed, die rustige ontbijtjes… Daar wil je natuurlijk nog wel wat langer van genieten.

1. Controleer je bed

Kans is groot dat je bed op hotel zo lekker lag omdat ze regelmatig gecontroleerd worden. Maar dat kun je natuurlijk zelf thuis ook. Check je lattenbodem of boxspring en ga na of het niet tijd is voor een nieuwe matras of kussens. Hebben jij en je partner verschillende slaapgewoontes? Overweeg jullie eigen matras. 

2. Investeer in een zomerdekbed

Enkel een laken of toch maar die winterdons opleggen? Niet nodig, investeer in een zomerdekbed. Zorg wel dat je zelfs tijdens de meest tropische nachten iets rond je hebt, omdat je zweet ‘s nachts, krijg je het anders misschien koud.

3. Creëer een vakantiesfeertje

Leg nieuwe lakens op je bed, geef dat mooie souvenir een plekje of haal fleurige bloemen in huis… Alles om dat vakantiegevoel wat langer vast te houden.

4. Gun jezelf nog even tijd

Niet enkel om de was te doen en terug in je ritme te geraken. Maar ook om even te bekomen en na te genieten, zodat je daarna enthousiast terug aan het werk kunt. Wel nog belangrijk: neem zo snel mogelijk je sportroutine terug op, want die geeft je energie en helpt tegen stress.

Gezichtsmasker

Om even te ontspannen voor of na je reis. Doosje met 4 maskertjes (zonder chemische conversingsmiddelen!) – Orgaid – € 28

Slaapmasker

Om in het vliegtuig rustig te slapen – H&M – € 6,99

 

 

Zomerdekbed

Perfect voor warme nachten – Sleeplife – € 129

 

Hoofdtelefoon

 

Kies er eentje met noise cancelling, die filtert de geluiden van buitenaf, hoor je meteen die tetterende buurvrouw of huilende baby niet meer.

Sony – € 349

 

Een goed boek

Een goed boek is de perfecte afleiding in het vliegtuig. Wil je iets luchtig? Liane Moriarty is altijd een goed idee. Hypnotherapeute Ellen lijkt in Patrick de man van haar dromen te hebben gevonden. Hij wordt echter gestalkt door zijn ex.

Alles voor jou – Lian Moriarty –  A.W. Bruna Uitgevers    – € 15,99

 

Rotan accessoires in huis

Haal de vakantievibes gewoon in huis dankzij de juiste accessoires. Deze rotan stoel past in zowat elk interieur en de stoel geeft je meteen Ibiza-vibes.

Rotan stoel – Maisons du Monde – € 180

Meer over reizen: