Veel toeristen laten – verblind door het naburige Nice – Marseille op hun trip naar het zuiden al eens aan zich voorbijgaan. Maar al wie die vergissing begaat, heeft ongelijk, want – geloof het of niet – ook in Marseille zijn er tal van culturele bezienswaardigheden, wonderen der natuur en gastronimische hoogstandjes te vinden.

Wie Zuid-Frankrijk zegt, doet dat vaak in één adem met Nice, Monaco, Cannes of Saint Tropez. Maar hoe zit het met Marseille? Wel, ook die stedelijke Franse parel is zeker een bezoekje waard: Marseille is namelijk niet alleen de stad van ‘Olympische Spelen’ en ‘pastis’, de plek staat ook nog eens bol van de illustere historische gebouwen en authentieke straatjes. Wat je écht niet wil missen in Marseille? Kijk en lees maar even mee!

1. Stadscentrum en oude haven

Een eerste niet te missen stop in Marseille, is de oude haven van de stad. Niet alleen het landschap van deze bruisende buurt is het bezichtigen waard, ook de sfeer die er hangt is onnavolgbaar: een zeer levendige buurt met tal van leuke restaurantjes en geanimeerde bars. Wie de haven doorkruist, ontdekt op zijn tocht meteen ook enkele van Marseilles mooiste landmarks: onder meer het opera-gebouw en het theater La Criée zijn opmerkelijk.

Ga ook zeker langs de rue Ferréol – een voetgangersstraat volgeplant met leuke winkeltjes – en de ‘place aux huiles’, waar regelmatig een mooie Provençaalse markt wordt gehouden. Nog een paar onoverkomelijke stops? Het Fort Saint-Jean, de abdij van Saint-Victor, de Cathédrale de la Major de Marseille en de L’église Saint-Ferréol les Augustins, bijvoorbeeld.

2. Les Calanques

De mooiste plek van de regio is zonder twijfel die van Les Calanques, een nationaal park dat zich uitstrekt tussen Marseilles en Cassis. Een kluwen van hoge witte kalkrotsen en tussenliggende azuurblauwe kreken langs de kustlijn van de Côte d’Azur, biedt een paar van de mooiste vergezichten over zee indenkbaar. De dromerige plek bezoeken, kan overigens niet alleen te voet of per fiets, ook per kajak zijn er verschillende Calanques ‘te bezeilen’. De bekendste rotsenformatie van ze allemaal? De Calanque d’En-Vau.

3. De zee

Wie zomervakantie zegt, zegt vaak ook uitje naar het strand! Ook op dat vlak kom je in Marseille wel degelijk aan je trekken. Wie niet van te veel drukte houdt, doet er echter wel beter aan een paar van Marseilles omliggende stranden te proberen. Schrikken een paar joelende kinderen en wat wild in het rond vliegende frisbees je niet af: ga dan vooral naar ‘La plage du Prophète’, een van de mooiste en oudste pareltjes uit de omgeving.

4. Cultureel erfgoed en street art

Ook wie op z’n zomerse trip naast wat natuur, ook graag een vleugje cultuur opsnuift, is in Marseille aan het juiste adres. Niet alleen bezit de stad een heel aantal interessante musea – zoals het MuCem (Museum van Beschavingen van Europa en de Middellandse Zee), het Museum voor Schone Kunsten of dat voor natuurwetenschappen – daarnaast kan ook de stad zelf bij tijd en wijle doorgaan voor een stukje openluchtmuseum.

Een absolute must-see op dat vlak, is de majestueuze Basiliek Notre-Dame-de-la-Garde: een indrukwekkende kerk in Romaans-Byzantijnse neo-stijl die dankzij haar hoogte en haar ligging (pal bovenop een van de omringende heuvels) een prachtig panorama over de stad biedt. Tot slot, is er in Marseille ook op street art-vlak heel wat moois te ontdekken! Wel liefhebber van een stukje kunst op straat: sla dan zeker de Panier-wijk niet over!

5.  Bouillabaisse en local cuisine

In Marseille wordt er vooral – hoe kan het ook anders met zo’n haven – veel vis gegeten en geserveerd. Lokale specialiteit bij uitstek? De inmiddels wereldvermaarde Bouillabaisse. Wie dacht dat die alleen genuttigd kan worden in de lokale bistro of brasserie, heeft het trouwens goed mis, want de stad herbergt ook tal van meer upscale resto’s met een Michelin-ster of één, twee, drie. Toppertje in die laatste categorie: AM van Alexandre Mazzia.

Lees ook: