Als oprichtster van Palais heeft ze zelf een interieur om van te dromen. Westwing liet ons binnenkijken in de woning van Petra van Vliet- van Roon. “Ik omschrijf mijn stijl als een mix tussen klassiek, kleurrijk en extravagant.”

Petra is de oprichster van Palais, waar je accessoires voor in huis vindt. Ze woont in het Nederlandse Amersfoort en geeft interieuradvies. Kijk mee binnen in haar kleurrijke huis.

Palais kwam er uit een combinatie van liefde voor interieur en liefde voor duurzaamheid. Toen we startten was een eerlijk product vaak gemaakt in beige tinten of ontzettend duur. Wij laten zien dat eerlijk gemaakt, een uitgesproken ontwerp en betaalbaarheid samen gaan.”

Start met de basis

Die visie rekt Petra ook door in haar eigen interieur. “Toen we dit huis kochten, was het in erbarmelijke staat. Mijn man is aannemer en heeft letterlijk alles opgeknapt. We kozen voor een goede basis: de vloer is een Hongaarse punt in wenge-kleur, met een lichte bies aan de randen. Voor de inrichting heb ik gewerkt zoals ik altijd werk: met een moodboard en een schets van de indeling en flow van de ruimte.”

“Wil je zelf opknappen in huis, dan stel ik voor om van groot naar klein te werken, combineer van weinig aanbod naar veel aanbod. Naast de vloer hebben ook gordijnen en grote meubels als banken, tafels en vloerkleren een impact. Zowel op je interieur als op je portefeuille, want die vragen natuurlijk net wat meer investering. Vervolgens ga ik naar de muurbehandeling – verf of behang bijvoorbeeld – en verlichting. Dit zijn de iets minder grote investeringen en er is al wat meer aanbod. Zo zijn er meer verfkleuren dan stofstalen van een bank bijvoorbeeld. Pas daarna komen de kleine meubeltjes, accessoires en planten. Gooi je deze volgorde om, dan zie je vaak dat de bank bijvoorbeeld niet bij het behang past.”

Wees niet bang voor kleur

“We kozen bewust voor veel verschillende kleuren en materialen.” Zo is er een knalrode keuken met een blad van marmer, een traphal in geel en een slaapkamer met groene accenten. “Mensen hebben schrik van kleur, dat is jammer. Ik probeer het aantal uiteenlopende kleuren in 1 ruimte wel te beperken. Ik kies maximum 3 kleuren waarbinnen ik varieer.” Het rood komt ook terug in het marmer. Door lichtere en donkere varianten af te wisselen, blijf je binnen 1 kleurenfamilie, maar ontstaat er wel een interessant beeld.”

“Door kleuren te laten terugkomen in verschillende ruimtes, zorg je dat het een mooi geheel wordt. Dat kan om accessoires of grotere stukken gaan.  De quote “that rug really tied the room together” (uit de film The Big Lebowski) zegt eigenlijk alles. In dat geval gaat het dus om een tapijt, maar dit kan ook met kussens, lampen, kunst, etc.”

“Ik hou van mijn huis, mijn favoriete plekje is onze badkamer. Daar kom ik tot rust, in bad kijk ik uit over de oude bomen achter ons huis.”

“Ik blijf veranderen door regelmatig accessoires te wisselen. Ik varieer bijvoorbeeld in kussens en lampenkappen. Af en toe een likje verf geven en kunst en foto’s wisselen in de lijsten zorgt voor een upgrade.

More is more

“Ik hou niet van 13 in een dozijn. Interieuritems moeten persoonlijk zijn en persoonlijkheid uitstralen. Bovendien hoeft het allemaal niet te sober. Ik vind vijf kussens op de sofa uitnodigender dan 2. Wil je jouw interieur een echte update geven? Ga dan voor behang, dat transformeert meteen een kamer. Maak vooral moodboars en luister naar je gevoel. Een huis moet persoonlijk zijn en helemaal jou zijn.”

Meer beelden

Binnenkijken

Binnenkijken

Binnenkijken

Binnenkijken

Binnenkijken

Via Westwing shop je nu Petra’s favoriete items met korting. 

Meer binnenkijken: