Model en kunstenares Lois Schindeler (26) schildert het liefst vanop de vloer, in haar mini-huisje in Amsterdam. Ook haar kat staat daar soms van de kijken…

Wie is Lois Schindeler?

Lois Schindeler is model (@loisschindeler) én kunstenares (@byloisschindeler). Wat je verder over haar wil weten:

 • Mijn favo moment van de dag is: ‘s Ochtends vroeg als er nog een soort slaap over de wereld ligt en ‘s avonds rond zonsondergang. Het licht van het golden hour is zo mooi!
 • Favo gerecht: gnocchi met pompoen uit de oven of een zelfgemaakte couscoussalade met frisse groentjes.
 • Favo drink: havermelk cappuccino.
 • Favo snack: pure chocolade.
 • Ultieme guilty pleasure: een hele goede Napolitaanse pizza.
 • Mijn stom-lijstje: 1. negativiteit 2. zeikerds 3. administratie.
 • Favoriete playlist: Soul Cuisine op Spotify en ik moet altijd heel erg lachen om de podcast Geuze & Gorgels.
 • Hiervoor mag je me wekken: op vakantie gaan!
 • Plannen voor dit jaar: ik hoop weer volop te kunnen knallen met modellenwerk. En met mijn kunst natuurlijk nog meer doorgroeien 🙂
 • Als insta ineens niet meer zou bestaan… zou ik hetzelfde doen wat ik nu doe, maar dan met minder sociale druk en vergelijkingsmateriaal.
 • Gekste DM: genoeg prinsen uit het Midden-Oosten die vroegen of ik voor een date/huwelijk wilde overvliegen 😋
 • Lievelingsperiode: misschien wel de jaren 60-70, in deze periode werd er zo veel nieuws uitgevonden en de sfeer van deze jaren klinkt geweldig!

Kunstenares en model: hoe combineer je dat?

“Tot nu toe gaat dat prima eigenlijk. Mijn kunst ben ik pas vorig jaar tijdens de eerste lockdown gaan upgraden van hobby naar werk, dus nu modellenwerk weer oppakt en het reizen weer begint is het even zoeken naar de balans. Maar ik weet zeker dat ik daar wel uit kom, ik vind deze combinatie van werk heel erg leuk.”

Hoe ziet een typische dag van Lois Schindeler eruit?

“Ik heb 2 typische dagen. Als ik een modellenklus heb, moet ik vaak de dag van tevoren aanreizen als ik in het buitenland werk. Op de dag zelf is het vaak vroeg opstaan, de hele dag werken en ‘s avonds terugreizen/-vliegen naar huis. In de vrije tijd die ik dan heb probeer ik wat aan orders voor m’n kunst te werken, emails te doen en een korte workout. Als ik niet werk en dus in Nederland ben, begint mijn dag meestal met een workout, werken aan kunstwerken, mails, administratie. Daarna ga ik naar mijn paard, een heerlijke manier om elke dag buiten te kunnen zijn. ‘s Avonds eet ik gezellig met m’n vriend en kijken we een serie. Best relaxed dus!”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben heel trots op een aantal mooie shoots die ik heb gedaan. Die waren zoooo’n droom om te doen en de beelden zijn zo prachtig, dan ben ik heel trots dat ik mee heb geholpen om zo’n gave campagne/editorial te creëren. Op kunstgebied ben ik heel trots op een aantal grote doeken die iemand in opdracht bij mij liet maken. De ene ging naar Parijs, de andere naar Amerika. Heel gaaf om werk te maken voor mensen die aan de andere kant van de wereld zitten.

Wat maakt je echt gelukkig?

“Naast alle geweldige, warme mensen om me heen: 100% de kleine dingen in het leven. Het eerste koffietje op de vroege morgen, het gevoel van vrijheid wanneer ik op m’n paard door het bos race, een avond met mijn vriend, op de grond zittend, aan ons kleine salontafeltje eten. Ik probeer elke dag uit de kleinste dingen geluksmomenten te halen.”

Is er iets wat mensen nog niet van je weten?

“Ik ben een enorme chaoot en ook echt wel onzeker over heel wat dingen. Door social media lijkt het soms alsof alles perfect is, maar dat is het verre van – gelukkig maar 🙂.”

Wat was je droom toen je vroeger klein was?

“Paardenfluisteraar worden.”

Zou je jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik denk dat ik mezelf steeds meer kan omschrijven als kunstenaar. Ook modellenwerk is natuurlijk een vorm van kunst en ik ben al m’n hele leven een creatief persoon. Dus om dat meer te gaan omarmen is heel leuk!”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Ik vind de combinatie van modellenwerk en kunstenares zijn perfect voor mij. Ik raak gauw verveeld maar vind een beetje vastigheid toch ook wel lekker. Ik geniet van de mooie tripjes van het modellenwerk en de mensen die ik daarmee ontmoet, maar geniet ook net zo veel van thuiskomen en me helemaal creatief te kunnen uitstorten over m’n kunst. Ook haal ik heel veel voldoening uit het zelf doen en opzetten van mijn kunst. Ik leer veel meer zelfstandig ondernemer te zijn met mijn kunst en dat vind ik superleuk en interessant. Ik haal met deze combinatie van werk wel ongeveer alles wat ik zoek in een baan eruit.”

Soms bén je het plaatje en soms máák je het plaatje, waar zie je de overeenkomst?

“Leuke vraag! Ik zie overeenkomst in het creatief bezig zijn en vooral het creatief meedenken. Ik weet niet of dit voor elk model geldt, maar ik maak net zoals wanneer ik schilder ook meteen een creatief plaatje van de shoot die ik doe in mijn hoofd en probeer dat levend te maken. Wanneer ik schilder is dat op papier/canvas en wanneer ik model ben is dat met mijn lichaam.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Ik probeer inspiratie te halen uit een gevoel, vaak een soort sereniteit en misschien ook een tikkeltje mysterieus. Ik kijk veel naar oude tribal kunst en vind het mooi als iets de ziel (lijkt) te hebben van iets ouds. Ook kijk ik naar grote namen zoals Picasso en Jean Arp.”

Is er iemand die we allemaal moeten volgen online?

“Ik vind het werk van fotografen zoals Cameron Hammond en Purienne heel erg mooi. Alles is analoog geschoten en heeft veel gevoel. Mijn favoriet is een vrouw in Amerika, ze heet @kateloveshorses en ze leeft echt mijn droom haha! Ze maakt mooie foto’s met veel gevoel.”

Als je een leeg doek voor je hebt, hoe begin je dan?

“Ik heb altijd wel een beetje een gevoel/idee wat ik wil gaan schilderen, maar ik laat het ook een beetje op z’n beloop. Als er ineens iets heel anders ontstaat op gevoel dan wat ik voor ogen had vind ik dat alleen maar gaaf.”

Op welk werk ben je ‘t meest trots?

“Ik ben heel erg trots op mijn eerste grote opdracht, een groot werk van 1m bij 1,60m. De klant daagde me best uit met wat ze wilde en daar kwam uiteindelijk iets heel moois uit wat veel klanten nu ook willen. Het werk verzond ik naar Parijs waar het nu in een mooi appartement hangt. Het gevoel dat iemand daar iets van mij heeft hangen en dit proces met mij in is gegaan vind ik heel bijzonder en ben ik dan ook super trots op!”

Wat kunnen we nog van Lois verwachten?

“Ik hoop heel veel mooie werken in opdracht te maken omdat ik het zo leuk vind samen met een klant dat persoonlijke project aan te gaan. Ook hoop ik gauw met een eigen collectie te gaan komen die ik ergens kan gaan exposeren, dat is voor nu the next step.”

Waar woont Lois Schindeler?

Lois woont samen met haar vriend Tom Cornelisse (ook model) en 2 katten in Amsterdam West in een typisch licht Amsterdams pand. Een heerlijke plek (klein maar fijn) waar ze ook haar kunst maakt, gewoon op de grond!

Hoe zou je je eigen interieurstijl omschrijven?

“Scandinavisch, speels, fris, warm.”

Wat is een item in huis wat he-le-maal Lois is?

“Ik denk mijn grote doek achter de eethoek, best een statement piece door zijn grootte maar door de kleuren toch heel sereen in de ruimte. Ik vind het leuk dat iets speels/aanwezig is in een ruimte maar niet schreeuwt. Net even een andere touch dan wat je normaal ziet.”

Heb je een bepaald stylingplan gehad, voordat je aan de slag ging met je eigen interieur?

“Ons huisje is erg licht maar niet zo groot, dus we wilden vooral lichte kleuren gebruiken en organische vormen zoals een ronde tafel, zodat alles beter vloeit.”

Wat mag er absoluut niet ontbreken in jouw interieur?

“Een hele goede comfortabele bank! Niks lekkerder dan ‘s avonds met z’n 2 en de katten neerploffen.”

En waarvan zeg je: no-go!

“Mijn vriend zijn Playstation! Die zit dan ook goed verborgen achter een kunstwerk.”

Wat is jouw favoriete hoekje in huis?

“De bank en ons salontafeltje die vrienden van ons maken, Atelier Konst. Heerlijk om daar te schilderen, eten of met de laptop op schoot wat te werken.”

Wat maakt een huis ‘af’ in jouw ogen?

“Ik denk toch echt een goed schilderij/kunst item, het maakt in mijn ogen een huis toch echt een thuis door een persoonlijke touch.”

Als je iemand 1 stylingtip mee zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?

“Houd de basis mooi licht en simpel en vul dat in met speelse en frisse touches. Een mooie plant, kunstwerk aan de muur/op de grond en ‘s avonds altijd lekker de kaarsjes aan!”

Welk item staat nog op jouw wishlist?

“We hebben in dit huis nu niet alle ruimte, maar ik zou heel graag nog een hele mooie (design) luie stoel willen hebben.”

Heb je tips betreft het stylen van een eigen art gallery?

“Ik doe dit vooral op gevoel. Mijn kunst is vrij simplistisch, dus ik probeer met de compositie te spelen zodat het interessanter wordt.”

Betreft kunst aan de muur: wat is het aller-allerbelangrijkste?

“Het belangrijkste is: krijg je er een goed gevoel van? Kunst is zó persoonlijk. Dus als jij van een kunstwerk een gevoel krijgt van: “Hier word ik elke dag een beetje blijer van als ik er naar kijk”, dan zit je goed 🙂.”

Shop Lois’ stijl

Modulaire Lennon-hoekbank in beige

Westwing Collection
€ 1.579 – Shop het hier

Schelp sierkussen

Mica Decorations
€ 22,95 – Shop het hier

Femme III schilderij

ART BY LOIS SCHINDELER
€ 50 – Shop het hier

Zwarte Matilda tafellamp

Westwing Collection
€ 59,99 – Shop het hier

Ronde eettafel

Interstil Dänemark
€ 229 – Shop het hier

Meer wooninspiratie

Foto’s: Emma Peijnenburg voor westwing.nl.