Maria-Elena Groenewoud van Studio Maria Elena is een absolute ster in het verzamelen van vintage treasures en deelt die graag op Instagram (waarschuwing: het werkt zéér verslavend). Kijk binnen in haar interieur en ontdek hoe ze nieuwe items combineert met vintage founds plùs tips hoe ze deze schatten vindt.

Wie is Maria-Elena Groenewoud?

Maria-Elena Groenewoud (31) is ondernemer, Instagrammer (@studio_mariaelena) en woont in Amsterdam. Wat je verder over haar wil weten:

 • Dé ideale manier om wakker te worden is: Met een kopje thee.
 • Mijn favo moment van de dag is: De avond.
 • Droombaan omdat: Ik vind het heerlijk om onderneemster te zijn. Geen enkele dag is hetzelfde en er komen leuke uitdagingen op je pad.
 • Favoriete vintage find: Onze pauwenstoel.
 • Absolute miskoop: Een porseleinen beeldje van een vogel. Deze kocht ik in een opwelling op marktplaats. Inmiddels kan ik het beeldje wel waarderen en heeft het toch een mooi plekje gekregen in ons huis.
 • Lievelingskleur: Zwart.
 • Lievelingsdrankje: Bitter lemon.
 • Lievelingssnack: Stokbrood met hummus.
 • Lievelingstrend: Het gebruiken van vintage en antieke items in een modern interieur.
 • Guilty Pleasure: Nederlandstalige muziek meezingen.
 • Dé ideale playlist op Spotify tijdens het schatzoeken: Norah Jones.
 • Favoriete snack tijdens de uren struinen op Marktplaats: Koekjes.
 • Wakker maken voor? Niks haha! Ik ben blij als ik een avond kan doorslapen.
 • Dankbaar voor? Ik ben heel dankbaar voor mijn gezin en voor het feit dat we in Nederland wonen.
 • Klein detail wat de volgers nog niet over jou weten: Dat alle kastjes in ons huis volgepropt zitten!

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

“Voor mij is geen enkele (werk)dag hetzelfde. Wel begin ik iedere dag met het plaatsen van een aantal marktplaats vondsten in mijn stories.”

Wat is dé tip om de dag goed te beginnen?

“Een kopje thee met een citroenschijfje.”

Is er veel verschil tussen afgelopen jaar en voor corona voor jou?

“Het grootste verschil is dat er weinig afleiding is en dat alles nog meer moet worden gepland.”

Wat vind je het fijnste aan zoveel thuis zijn?

“Dat ik nog meer bezig kan zijn met interieur en het stylen van hoekjes in huis.”

Wat vind je minder fijn aan zoveel thuis zijn?

“Dat de muren soms op je af komen en er weinig afleiding is.”

De interieurtips van Maria-Elena

Vintage finds wat zijn dat precies?

“Vintage items zijn écht oude items die sprekend zijn voor een bepaalde periode (ca. tussen 1920 en 1980).”

Wat vind je zo mooi aan antieke en vintage vondsten?

“Ik vind antieke en vintage items mooi omdat ze nostalgie ademen. Deze items nemen je terug mee in de tijd en ademen sfeer.”

Hoe scoor je de beste vintage items?

“Er zijn heel veel verschillende plekken waar je hele goede vintage en antieke items kunt scoren. Bijvoorbeeld op marktplaats of op een antiek/vintage markt of bij een kringloopwinkel.”

Waar zoek je op? Heb je een bepaald stappenplan?

“Ik zoek op veel verschillende zoektermen en ik zoek vaak op datum. Regelmatig zoek ik van oud naar nieuw in plaats van andersom. Zodoende kom je items tegen die er al langer op staan. Ook bekijk ik altijd de overage advertenties van een marktplaats verkoper.”

Waar moet je op letten?

“Ik let altijd op de prijs/kwaliteit verhouding. Soms zijn items heel scherp geprijsd. Wanneer dat het geval is, vraag ik altijd door naar eventuele beschadigingen en/of vraag ik extra foto’s.”

Heb je een funfact met betrekking tot het zoeken van antieke en vintage pareltjes?

“Let altijd goed op de afmetingen. Zo dacht ik een keer een oude kist als salontafel te hebben gekocht maar bleek dat een klein kistje te zijn. Ik vond het al vreemd dat de verkoper het wel even langs kwam brengen op de fiets. Overigens was het wel een prachtige houten doos en dient hij nu als knutseldoos voor onze kinderen.”

Wat is dé tip als het op schatzoeken aankomt?

“Zoek op algemene zoektermen op marktplaats en pas vervolgens de kilometerstraal aan. Zoek bijvoorbeeld op ‘spiegel’ in plaats van op ‘antieke Franse spiegel’. Heel veel mensen zetten namelijk iets op marktplaats zonder goed na te denken over zoektermen.”

Hoe zijn de shop en je Instagrampagina ontstaan?

“Afgelopen zomer (2020) ben ik begonnen met de Instagram pagina @studio_mariaelena. Ik wilde mensen graag inspireren om meer gebruik te maken van vintage, antieke en/of tweedehands items. Het combineren van vintage, antieke en/of tweedehands items met nieuwe items, zorgen ervoor dat deze items toch eigentijds worden. Met behulp van mijn Instagramaccount wil ik de creativiteit van volgers prikkelen om items die bijvoorbeeld al lang in de familie zijn tóch een mooi plekje te geven in huis. Of een interieur uniek en eigen te maken door het te combineren met unieke vondsten.”

Wat vind je belangrijk wat betreft de verkoop van items?

“De prijs/kwaliteit verhouding vind ik altijd heel belangrijk.”

Waarom moeten mensen jou volgen op Instagram?

“Via Instagram wil ik mensen graag inspireren om oude items te combineren met nieuwe items. Deze combinatie zorgt voor een eigentijds geheel. Antieke en vintage items zijn kleine stukjes herinneringen uit het verleden en daarmee geven zij een nostalgisch gevoel.”

Heb je een eigenaardig verhaal wat je heel erg is bijgebleven?

“Een eigenaardig verhaal dat mij altijd zal bijblijven, is dat wanneer je een tweedehands/antieke of vintage spiegel koopt een geest van iemand anders daar in kan zitten.”

Hoe zou je zelf je eigen interieurstijl omschrijven?

“In mijn interieur maak ik graag gebruik van verschillende stijlen. Juist het combineren van verschillende stijlen vind ik leuk en daarmee is mijn interieurstijl ook niet echt samen te vatten in één bepaalde stijl. Wel vind ik het altijd fijn als er items in huis staan waar ik herinneringen aan heb. Zoals bijvoorbeeld mijn bruidsboeket in een oude stolp. Deze stolp kocht ik met mijn moeder op een antiekmarkt en dat was een hele fijne dag. Deze herinnering hoort bij deze specifieke stolp en daarom vind ik hem extra mooi.

Een ander voorbeeld is het antieke bed waar ons oudste zoontje in slaapt. Mijn ouders kochten ooit twee antieke bedden voor mijn broer en voor mij. Ik vind het heel leuk dat dit bed opnieuw een generatie meegaat. Het mooie aan antiek en vintage is dat het nooit verveelt of ‘uit de mode’ is. Een antiek grenen bed blijft altijd mooi in mijn ogen.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?

“Letterlijk overal. Als ik op straat loop, kijk ik vaak bij mensen naar binnen. Soms zie je dan een bepaald item of interieurstijl en raak ik geïnspireerd. Wanneer ik dan tijd heb, kijk ik bijvoorbeeld op marktplaats en ga ik op zoek naar items in die stijl en dan kom ik opnieuw van alles tegen wat mij opnieuw weer inspireert. Marktplaats is in dat opzicht dus ook absoluut een inspiratiebron. Verder vind ik het fijn om inspiratie te halen uit tijdschriften en uiteraard zijn sociale media zoals Pinterest en Instagram ook een inspiratiebron.”

Wat zijn jouw favoriete ruimtes in huis?

“Allereerst onze gang. In ons vorige huis hadden we geen gang en het leek mij heerlijk om een gang te hebben waar je je schoenen/jassen/kinderwagen etc. kwijt zou kunnen. In dit huis hebben we een ontzettend lange gang en zelfs een klein tochtportaal. Ook de badkamer vind ik een hele fijne plek. In verhouding met de rest van ons huis is de badkamer groot. Daar hebben wij bewust voor gekozen. De badkamer is echt een plek waar ik tot rust kom en door middel van accessoires op te hangen aan de wanden heb ik de ruimte ook huiselijk gemaakt.”

Wat zijn stylingtips om vintage en nieuwe items met elkaar te combineren?

“Combineer antieke/vintage items met nieuwe items en maak er een geheel van. Het is leuk als er altijd een aantal items tussenstaan die voor iemand echt persoonlijk van betekenis zijn. Items waar herinneringen aan vastzitten. Een andere tip: speel met hoogteverschillen en maak het vooral niet te druk. Mocht het na wat schuiven nog steeds geen goed geheel zijn, kijk dan of ergens nog ruimte is voor een klein plantje of bloemen.”

Hoe maak je van verschillende stijlen toch een samenhangend verhaal?

“Zorg ervoor dat het niet te druk wordt en let op het kleurgebruik en de verschillende vormen en hoogtes.”

Wat zijn 3 must haves in huis?

“Planten, mooie boeken en items met (fijne) herinneringen.”

Van welke items moet je juist wegblijven?

“Dat is uiteraard voor iedereen anders, maar ik vind het wel altijd fijn als ik een item goed kan schoonmaken en zodoende ‘schoon’ in mijn eigen interieur kan plaatsen.”

Wat is jouw favoriete kleur in huis?

“Onze buffetkast heb ik onlangs geschilderd in de kleur Dining Room Red van Farrow and Ball. Deze kleur vind ik heel vrolijk en fijn.”

Hoe maak je het thuis extra gezellig?

“Overal in huis liggen vloerkleden. Zowel nieuwe kleden als vintage kleden. Een aantal kleden zijn afkomstig uit mijn ouderlijk huis maar een ander kleed is van mijn oude buurvrouw geweest. Zij wilde het vintage vloerkleed niet meer en heeft hem toen aan mij gegeven.”

Heb je een stylingtip voor vintage finds?

“Combineer vintage finds met moderne items en zorg ervoor dat het niet te druk wordt. Soms kun je beter kiezen om een aantal items weg te halen om andere items beter naar voren te laten komen. Een andere tip is om te werken met hoogteverschillen. Boeken zijn daar ideaal voor. Plaats een aantal boeken op elkaar en zet daar bijvoorbeeld en plantje op. Dat maakt het geheel speels.”

Shop Elena’s stijl

Kussenhoes Pablo met abstracte decoratie

Westwing Collection
€ 37,99 – Shop het hier

Grote leeslamp Neron met goudkleurige decoratie

Westwing Collection
€ 169 – Shop het hier

Visgraat dressoir Luca met deuren van massief hout

Westwing Collection
€ 999 – Shop het hier

Handgemaakte Juten loper met franjes

Westwing Collection
€ 119 – Shop het hier

Loungefauteuil Bahia uit kunstvlechtwerk

Westwing Collection
€ 97 – Shop het hier

Meer wooninspiratie

Beelden: westwing.nl.