Ze wilden een sober huis en vonden een fermette. Ze houden van Scandinavisch, maar ook van Ibiza. Na veel moodboards en verbouwingen hadden Katrien en Olivier hun droomhuis.

Vorig huis zelf opgeknapt

“Ons vorig huis knapten we zelf op, en dat was een hele klus, want het regende binnen toen we het kochten“, vertelt Katrien. Maar net toen het af was, veranderde haar man Olivier van baan, en dus moest het gezin uitkijken naar een nieuwe woning dichterbij dat nieuwe werk. “Het was dat of elke dag een paar uur in de file staan.”.

Nadat ze eerder iets in de buurt waren misgelopen, ontdekten ze in Holsbeek bij Leuven een fermette uit 1965, met een bos als tuin. “De binnenkant was mooier dan de buitenkant”, zegt Katrien, die na een carrière als paradontologe enkele jaar geleden de interieurzaak Thelma Coffee and Design opende in Leuven. Een paar jaar eerder had het koppel tijdens openhuizenweekend ‘Mijn huis, mijn architect’ Mattias Camps van Collectiv4 Architects leren kennen, en toen ze deze fermette op het oog hadden, vroegen ze hem om mee te gaan kijken. Voor hen stond al snel vast dat er een grondige verbouwing zou komen. Ze legden hun ideeën aan de architecten voor, in de vorm van een moodboard dat Katrien samenstelde. “We wilden een sobere woning, afgewerkt met hout en polybeton, en er mocht een vleugje Scandinavische stijl in zitten. Verder wilden we het niet te statisch. Een huis moet flexibel zijn, ik wil mijn meubels af en toe van plaats kunnen veranderen. En we wilden niet één, maar twee open haarden.”

Mattias: “Soms laat de bouwheer alles aan de architect over en is er weinig dialoog. Maar hier was het een echte samenwerking. Dat Katrien en Olivier voor alles openstonden, maakte het extra aangenaam.”

Het overloopzwembad meet twaalf op drie meter en wordt omzoomd door een terras van padoek. ‘Acapulco Chairs’ van Thelma Coffee and Design.

 

Een vleugje Scandinavische stijl en twee open haarden: zo stond het op het verlanglijstje van Katrien en Olivier. Vooraan op de foto: witte tafel van Serax (Thelma Coffee and Design). Sofa ‘Mags’ van Hay. Rechts: open haard van het Belgische merk Stüv. Links aan de muur hangt een antiek stuk uit Bali.

Het bureau is ingericht in een mix van Scandinavische en boho-stijl, een fijne match tussen Noord en Zuid. Het bureau is een tafelblad op schragen, een tijdelijke oplossing. Lampje aan het plafond van Toss B.

De slaapkamer met erachter de dressing. Bed van Auping. Lamp ‘Swing’ van House Doctor. Nachttafeltje ‘Componibili’ van Kartell.

Een van de gezelligste plaatsen van het huis is het overdekte terras in Ibiza-stijl, met kussens en tapijten van het label Saint-Eve.

Overal in huis koos Katrien voor een licht en verfijnd kleurenpalet met veel beige, wit, grijs en hier en daar wat pasteltoetsen. Enkel de keukenkasten en de douche in de badkamer kregen een fellere kleur. De kasten in de keuken, die de architecten zelf ontwierpen, werden uitgevoerd in donkergroene betonplexplaten. Eten gebeurt aan een lange tafel van het Leuvense Koffie en Staal.

Helemaal uit hun dak

Het interieur van de benedenverdieping werd volledig gestript. Het enige wat nog aan de vroegere structuur herinnert, zijn de raamopeningen in de achtergevel. Als je door de voordeur binnenstapt, kom je via een open hal rechtstreeks in de langgerekte woonkamer. Links ligt een open bureau, in het midden de woonkamer en ernaast een grote leefkeuken met donkergroene kasten van betonplex, een ontwerp van de architecten. Het zadeldak ging eraf en werd vervangen door een verdieping in houtskeletbouw, met drie slaapkamers voor de kinderen, een badkamer met en suite douche en een masterbedroom met dressing. Een houten terras omzoomt de volledige verdieping.

Jonge merken en een beetje boho

Katrien houdt ervan om jonge merken of ontwerpers te ontdekken, iets wat ze ook doet in haar winkel. Op verschillende plaatsen in huis zie je bijvoorbeeld werk van het jonge Leuvense talent Koffie en Staal. Andere merken die Katrien verkoopt en in huis heeft, zijn House Doctor en Serax. Intussen heeft ze de focus van haar winkel verlegd naar kleding, maar interieurdecoratie zit Katrien in het bloed. In haar huis opteerde ze voor een fris geheel in de boho-stijl die typisch is voor haar geliefde Ibiza.

Bewust met energie

Het huis is uitgerust met de nodige energiebesparende snufjes. De verdieping in houtskeletbouw is extra goed geïsoleerd en de bewoners kozen bewust voor vloerverwarming op basis van een grondwater-warmtepomp, die zich in een technische ruimte in de tuin bevindt. Daar kunnen de bewoners ook van het zwembad en de terrassen genieten.

 

De douche kreeg pistachekleurige tegeltjes van Winckelmans. Het wastafelmeubel met fronten van grenen multiplex is een ontwerp van de architecten. Het blad is uitgevoerd in Hi-Macs en komt uit hun Marcel Wanders-collectie. Kraanwerk van Pafona. Douche van Hansgrohe.

 

De harmonica-ramen tussen het overdekte terras en de L-vormige leefruimte met de keuken en de woonkamer zijn een ontwerp van de architecten en zorgen voor een maximum aan frisse zomerlucht in huis. Overal in huis en op het terras werd gekozen voor een vloer van licht gekleurd polybeton. Aan het plafond hangen lampen ‘Muffin’ van het Tsjechische Brokis.

P.S.: Ondertussen verkochten Katrien en Olivier hun huis, en startten aan een nieuw droomproject. Creatief bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan 😉

Dit ga je ook leuk vinden: