Na 20 jaar varen besloten binnenvaartschippers Tinne en Geoffrey zich te settelen in een modernistische villa in Brasschaat. Ook hun nieuwe stulpje is geïnspireerd op de scheepvaart en lijkt verrassend veel op de binnenkant van een kajuit. Kijk hieronder binnen in hun prachtige bungalow, gelegen in hartje natuur.

Van water naar wal

Tinne en Geoffrey verhuisden van een kajuit op het water naar een bungalow aan wal. “Ik ben op jonge leeftijd mijn ouders verloren, heb geen broers of zussen en had op dat moment geen contact met mijn familie”, vertelt Tinne. “Er was dan ook geen reden om thuis te blijven toen ik mijn man Geoffrey leerde kennen. Hij komt uit een schippersfamilie en voer zelf ook. Ik werd ondergedompeld in de wereld van het varen, spendeerde weekends aan boord. Het familiale van de scheepvaart sprak me enorm aan, net omdat ik zelf geen thuis meer had. Geoffrey en ik hebben samen 20 jaar gevaren en ons gezin gesticht op het schip. Het is een heel mooi beroep te midden van de natuur, alleen: je leeft ook heel afgezonderd. In 2019 nam ik dan ook het initiatief om weer aan wal te gaan. Toen ik dit huis zag, voelde ik meteen een klik. Het is niet groot en alle kamers staan met elkaar in verbinding, dat zijn we gewoon van op het schip.”

Jeugdsentiment

“Ik heb altijd een grote interesse gehad in architectuur en interieur. Een vriendin van mijn ouders, een architecte uit Ternat, woonde bovendien in een modernistische villa, midden in de natuur. Alles was op de benedenverdieping en ze had ook zo’n gezellige conversation pit. Ik was als kind dol op de huiselijke warmte die zo’n woning met zich meebrengt en zei toen al: als ik groot ben, wil ik ook in zo’n huis wonen.

“in de zitkuil voelt het alsof je in een kajuit zit, in contact met de natuur”

De dag dat ik hier binnenstapte, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Dit huis had veel potentieel. Alleen was ik in het begin de enige die het zag (lacht). Het interieur leek er eentje uit een James Bond-film; alles was met donker tapijt bekleed en er waren amper ramen. Je had veel verbeelding nodig, ik heb mijn man moeten overtuigen. Gelukkig vonden we via een kennis onze architecte Elke Van Goel van Ten Architects. Zij begreep volledig wat ik bedoelde en Geoffrey had vertrouwen in mijn smaak. Het huis werd mijn project – met Elke natuurlijk. We werkten enorm nauw samen en stuurden whatsappjes met moodboards en ideeën door – het was fijn om die aan elkaar te kunnen aftoetsen.”

Feng shui

Wat opvalt als je de oprit van Tinne en Geoffrey oprijdt, is de enorme rust. Hun villa grenst aan een natuurdomein; je hoort hier enkel fluitende vogels en ritselende bladeren. Het huis is omringd door hoge bomen en een vijver tot aan de voordeur. Zelfs de deurbel speelt een sfeervol muziekje in plaats van een schelle dring. “Die rust is heel belangrijk voor ons. Ik heb jaren geleden - puur uit interesse - een cursus feng shui gevolgd en heb dat toegepast bij de inrichting van ons huis.

Ik ken niet veel van interieur en ga op mijn gevoel af. Ik wil dat je overal in het huis contact hebt met de natuur. Geoffrey en ik zijn dan ook echte natuurmensen. Op een schip leef je enorm veel buiten. Om dat gevoel vast te houden, hebben we een vijver rond ons huis aangelegd en grote ramen toegevoegd. In de zitkuil voelt het alsof je in een kajuit zit. In de winter steken we de kachel aan en kruipen we in de put met een goed boek. Als je opkijkt, ben je nog steeds in contact met het water en de mooie natuur.

“Het interieur deed aanvankelijk denken aan een James Bond-film”

De groene omgeving is de grootste troef van ons huis. Door de grote, volledig openklapbare harmonicaramen aan de keuken wordt het buitengevoel nog meer versterkt. Gisteren liep er bij valavond een vos door de tuin en we hebben een roodborstje dat geregeld op bezoek komt aan de achterdeur. We noemen hem Lange Frans (lacht). Ons interieur is bewust tijdloos ingericht en afgestemd op de tuin. De natuur is niet gevoelig aan grillen van de modewereld en blijft altijd mooi, dus ik verwacht dat ook ons interieur heel lang kan meegaan.

Zot van de zitkuil

“Ik heb me laten inspireren door het modernisme van de jaren 70, en door Scandinavisch en Japans design. Ik hou van eenheid: buiten is met binnen verbonden, het plafond in hout en de vloer in een zandkleurige microtopping lopen door in de verschillende kamers. Ook de muren zijn overal op dezelfde manier gecementeerd en geschilderd. Het meeste van ons kastwerk - zoals in de keuken en de slaapkamers - is Japans geïnspireerd en volledig in donker hout. Hier en daar vind je ook een knipoog naar Scandinavisch design uit de jaren 70, zoals de Tulip-eettafel en de Vitra-stoelen in polyester.

“Op een schip leef je enorm veel buiten, dat gevoel wilden we vasthouden”

Verder heb ik een voorliefde voor organische vormen. De zitkuil vind ik bijvoorbeeld prachtig door zijn afgeronde vormen. Grappig eigenlijk dat de ‘put’ een revival kent in de interieurwereld. Misschien zijn dat – net als ik - kinderen van de jaren 80 op zoek naar dat nostalgische gevoel? Mij doet het echt denken aan mijn jeugd. Het familiale aspect ervan trekt me enorm aan.”

Alweer verbouwen

Nieuwjaarsnacht 2020 hebben we hier voor het eerst geslapen. We zijn dus letterlijk het nieuwe jaar begonnen met een nieuw leven aan wal. Dat was natuurlijk wennen voor ons allemaal, want eigenlijk kennen we het leven aan wal niet zo goed. We hebben de hele coronaperiode hier mogen beleven, en dat was zeker geen straf. We hebben veel gewandeld en onze woning ten volle mogen ontdekken. Toch voelden we al snel dat we nog één extra ruimte missen. Onze twee kinderen zitten op de middelbare school, ik ben zelf opnieuw gaan studeren en als mijn man dan ook af en toe thuiswerkt, wordt het wel wat druk in huis. Ik heb al eens met Elke gebeld over een extra verdieping volledig in glas op het huis, als kantoor of werkruimte. Maar voorlopig zijn er nog geen concrete plannen.”

“Ik vind het leuk dat ons huis een work in progress blijft. Ik droom nog van een Marokkaanse loper, iets met kleur, maar ik heb de juiste mat nog niet gevonden. Daarnaast zoek ik ook nog een kunstwerk voor aan de muur in de gang. Ik ben onder meer fan van het werk van fotografe Sylvie Vandewalle. Het moet allemaal niet te snel gaan voor mij. Ik vind het leuk om te dromen en te zoeken. De juiste stukken komen wel op ons pad.”

Wie, wat en hoe

  • Tinne (41) studeert gezinswetenschappen. Ze is aan haar laatste jaar bezig en werkt nu al in stilte aan haar volgende project.
  • Geoffrey (42) werkt voor een softwarebedrijf in de scheepvaart. Het koppel woont hier samen met hun twee kinderen.
  • Architecte Elke Van Goel van Ten Architects zorgde voor de verbouwing.
  • De oorspronkelijke bewoner was een technisch tekenaar die het pand volledig zelf ontwierp in 1976.
  • Het huis is 250 vierkante meter groot (garage incluis) en telt drie slaapkamers en twee badkamers.
  • Tinnes interieurtip: zorg voor balans in materialen, positionering van je meubelen en organische vormen. En laat je inspireren door de natuur voor een tijdloze stijl.

Foto’s: Luc Roymans

Lees ook: