Karlijn Visser is de mede-oprichter van het digitale platform holistik.nl waarop ze je alles vertelt over holistisch leven. Ook interieur is daarbij van belang. Kijk mee binnen in haar eigen prachtige woning in Amsterdam.

Wie is Karlijn Visser?

Karlijn Visser (34) is co-founder van Holistik.nl (@holistiknl); een online lifestylemagazine dat ze sinds 2016 runt met vriendin Evelyn van Hasselt. De twee geven tips rond leven met meer respect voor mens, dier en natuur en benaderen dit vanuit het holisme; een overtuiging waarbij jij jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel. Maandelijks bereiken ze ruim 800.000 lezers.

 • De ideale manier om wakker te worden is… Zonder wekker en dan toch heel vroeg wakker worden. Kan ik alvast allemaal klusjes afmaken zodat ik ruimte heb voor een lege dag vol spontane ideeën en ontmoetingen.
 • Mijn favoriet moment van de dag is… Het moment tegen de avond waarop ik weet ‘nu hoef ik niets meer’. It’s done for today. Mijn rommeltijd thuis kan beginnen. Geen afspraken, geen mailtjes, geen appjes meer – op mijn moeder en Evelyn na, die krijgen altijd meteen antwoord. Het idee dat ik op tijd naar bed kan, zeg 21u30, kan mij dus heel gelukkig maken. Ook al doe ik het zelden.
 • Droombaan omdat: Vanwege mijn werk heb ik toegang tot heel veel inspirerende mensen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Het is aan mij om daar de parels uit te pikken en een podium te geven op Holistik. De reacties die we regelmatig van lezers krijgen, hoeveel ze aan een bepaald advies of artikel hebben gehad, zijn hartverwarmend. Daarnaast is ondernemen nooit saai en omdat ik Holistik run met mijn beste vriendin Evelyn, voelen de dieptepunten -die er natuurlijk ook zijn- half zo zwaar.
 • Lievelingskleur: Terracotta, maar dan met net een paar druppels meer rood er doorheen gemengd. Geeft een warme vibe en combineert fris met gebroken wit.
 • Lievelingsdrankje: Flat white met havermelk, kombucha en een wodkaatje op z’n tijd.
 • Lievelingssnack: Donkere chocolade van Lovechock, Chocolat Stella of de Chocolate Makers (allemaal verkrijgbaar bij Ekoplaza). Dit sleep ik trouwens ook bijna dagelijks mee in mijn rugzak naar kantoor.
 • Lievelingstrend: Hmm, goeie vraag. Ik ben geloof ik niet zo op de hoogte van trends. In elk geval in mijn huis ben ik dol op het combineren van natuurlijke materialen met messing. Toch een kleine ‘glamour touch’ in mijn natuurpaleis.
 • Guilty pleasure: Nederlandstalige muziek. Ik kan niet wachten tot ik weer een avond mee kan zingen in een echt Amsterdams café en grapjes kan maken met het barpersoneel (en overigens ook de rest van de aanwezigen die daarop zitten te wachten) over al die slappe teksten.
 • Dé ideale playlist op Spotify om te ontspannen: Voor ontspanning zet ik regelmatig de mantra muziek van Snatam Kaur op.
 • Favoriete gezonde snack: Een açai bowl. Al at ik dit tot een paar jaar geleden zóveel dat ik er een flinke voedselintolerantie aan over heb gehouden. Kreeg gelijk verschrikkelijke buikpijn al na het eten van een paar happen. Kun je nagaan hoeveel ik er van heb gegeten… Nu is één açai bowl in de zoveel tijd voldoende en reageert mijn maag er weer rustig op.
 • Wakker maken voor? Een avond dansen, samen curry eten aan een grote tafel, een spontane citytrip of weekend weg in de natuur.
 • Dankbaar voor? Mijn vrienden en familie. Ik hoop dat ik ze allemaal nog heel lang dichtbij me mag houden.
 • Klein detail wat de volgers nog niet over jou weten: Hou je vast; ik ontbijt al jaaaren met 2 geroosterde boterhammen, een dikke laag hummus, een halve avocado en 2 tomaten; op elke boterham één. Als hier een element van ontbreekt smaakt het geheel net wat minder lekker en protesteert de neuroot in mij. Zonde! Ten tijde van de avondklok kwam ik regelmatig in de knel qua timing met boodschappen doen. Het is me dan ook meerdere keren overkomen dat ik heb staan bietsen om een paar tomaten bij mijn buren of vrienden waar ik op dat moment at. Tot grote vreugde de volgende ochtend…

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

“Mijn wekker gaat om 7u32 (geen idee hoe dit zo gekomen is… maar nu ben ik gewend geraakt aan precies dit exacte getal). Ik verheug me op mijn ontbijt, duik daarna de badkamer in en wandel of fiets naar kantoor. Daar werk ik altijd samen met Evelyn, Nathalie en Amber. Samen vormen we de Holistik-redactie. We maken content, de zondagse nieuwsbrief, voorstellen voor onze partner en we zijn bezig met het schrijven van een Body Guide die eind juni uitkomt. Ook onderhoud ik contact met onze contributors over onderwerpen voor nieuwe artikelen. Tussendoor heb ik altijd beweging nodig. Grijp werkelijk alles aan voor weer een loopje, zo onrustig haha. Bellen doe ik buiten al wandelend en ik vul om het half uur mijn waterglas. Tussen de middag halen we meestal lunch buiten de deur. De buurt heeft zoveel te bieden op culinair gebied, daar maken we dankbaar gebruik van. De werkdag sluit ik meestal af met een sportieve activiteit. Bijvoorbeeld een Movement les van Rachid Tahri. Hij leert me onder andere de handstand.”

Wat is dé tip om de dag goed te beginnen?

“Ik zorg bijna altijd voor een opgeruimd huis voor het slapen gaan. Ook al heb ik geen zin om de afwas te doen of was op te vouwen; ik weet dat ik daar de volgende ochtend heel blij mee ben als het gedaan is.”

Is er veel verschil tussen afgelopen jaar en voor corona voor jou?

“Het valt voor mij persoonlijk mee. Ik mis de verwondering die kunst & cultuur kunnen brengen en de spontaniteit van een onverwachte avond uit. Anderzijds kan ik me verbazen over hoe snel we ons aanpassen aan een nieuwe situatie. Het komt bijna niet meer in me op om bijvoorbeeld met een vriendinnetje ergens binnen onze koffie op te drinken. Het is een ‘to-go’tje’ en dan aan de wandel.”

Wat vind je het fijnste aan zoveel thuis zijn?

“Dat ik de ruimte kreeg om mijn huis een restyling te geven. Daarnaast vind ik het heerlijk om in mijn uppie in mijn eigen vertrouwde omgeving te zijn zonder het idee te hebben dat ik iets mis.”

Wat vind je minder fijn aan zoveel thuis zijn?

“Er is meer rumoer in onze binnentuin van feestjes en verjaardagen. Zeker met mooi weer. Heel begrijpelijk, maar voor een redelijk snel overprikkeld typje als ik kan ik daar soms best last van hebben. Ik zal vast niet de enige zijn. Hoort er een beetje bij als je verder geen kant op kunt. It’s live and let live. Ondanks dit mooie streven kan het alsnog bloedirritant zijn haha.”

Holistisch wonen: een verlengstuk van jezelf

Holistisch wonen, wat houdt dat precies in?

“Zorg dat je woonomgeving een verlengstuk is van jezelf. Dat het een plek is waar jij volledig jezelf kunt zijn, waar je je veilig voelt en kunt opladen. Wat daarvoor nodig is om dit te ervaren is voor iedereen anders. Denk aan bepaalde kleuren, materialen en objecten uit de natuur waar je blij van wordt. In mijn geval is dat een combinatie van natuurlijke materialen zoals hout, wol en rotan met messing en veel groen van planten. Ook ben ik verknocht aan mijn grote glinsterende agaat (van The Spirit Junkies) in mijn slaapkamer en een stuk versteend hout in de woonkamer.”

Wat zijn jouw favoriete ruimtes in huis?

“Ik zit graag aan mijn keukentafel; dichtbij de koelkast en koffiemachine. Ook hang ik vaak op mijn nieuwe bank (van het Nederlandse merk Ginger, aangeschaft bij Tol14 in Bodegraven) dichtbij het raam met uitzicht op bomen buiten. Mijn favoriete plek in huis vanaf waar ik bijna altijd de Holistik-nieuwsbrief schrijf.”

Heb je stylingtips om thuis zo’n relaxed plekje te creëren?

“Wat ik heb geleerd van interieurdesigner Mayke Heling is om met volumineuze objecten te werken. Dat zet een ruimte meteen ‘aan’. Ook tipte ze mij op het inzetten van een ronde eettafel als sfeerverhogend element. In de slaapkamer werkt een royaal fluffy kleed goed, waar je meteen warme voeten van krijgt zodra je de eerste stap uit bed zet. Dimmers zijn ook een must volgens Mayke om een relaxte sfeer neer te zetten. Net als wat gewaagdere kussentjes qua kleur en print en leuke lijstjes gevuld met persoonlijke tekeningen of kunstwerkjes.”

Hoe transformeer je de woonkamer tot relax-plek?

“Kleur helpt mij daarbij. Daarom heb ik een muur van mijn eethoek zachtblauw geverfd (met Skylight van Farrow & Ball) en een wand in de voorkamer van de woonkamer aarde rood (met Book Room Red – ook van Farrow & Ball). Fijn idee om te weten dat alle Farrow & Ball verven milieuvriendelijk, geurarm en op waterbasis zijn. De aardekleur in mijn voorkamer helpt mij om te gronden en de kleur Skylight vind ik heel prettig om naar te kijken. Ik word er rustig van. Mijn woonkamer is ook een echte relax plek omdat ik er bewust voor heb gekozen om geen salontafel voor mijn bank neer te zetten. Zo heb ik alle ruimte voor mijn yoga/meditatie/sport practice voor de bank.”

Hoe transformeer je de slaapkamer tot relax-plek?

“Laat zo min mogelijk rommeltjes slingeren, zorg voor een frisse kamer door ‘m regelmatig stofvrij te maken en te luchten. Ik heb mijn slaapkamer omgedoopt tot een soort van donkere grot. Zowel de muren als het plafond heb ik in de kleur London Clay van Farrow & Ball geverfd. Geeft me een beschut, knus gevoel waardoor ik altijd zin heb om onder de wol te kruipen en meteen in dromenland ben. Meestal spray ik van te voren nog even met een sleepspray met essentiële olie. Momenteel staat die van Aime op mijn nachtkastje.”

Welke kleuren zijn no go’s voor een holistische levensstijl?

“Geen idee eigenlijk, maar gevoelsmatig harde kleuren in combinatie met scherpe materialen zoals metaal. Ik krijg al de kriebels bij de gedachte…”

Hoe maak je het thuis extra gezellig?

“Met duurzame bloemen (ik heb een bos rozen van Reflower staan).”

Hoe behoud je deze holistische levensstijl in tijden van corona?

“Door je niet gek te laten maken door alle onrust in de buitenwereld. Focus je op de zaken waar je wél invloed op hebt en probeer de situatie te relativeren waar kan.”

Hoe kunnen we in onze huizen de energie van privé en werk goed scheiden?

“Ruim na een thuiswerkdag je werkattributen op en maak van je ‘bureau’ weer een ‘eettafel’. Zo creëer je een duidelijke overgang van het ene naar het andere moment. Sommige mensen kleden zich om na een thuiswerkdag, doen een andere olie in hun diffuser of maken een wandeling om de energie van ‘werk’ naar ‘privé’ te switchen.”

Dit inspireert Karlijn Visser

Wat doe je tijdens je pauze’s om even helemaal uit te tunen en te ontspannen?

“Heel saai maar wel effectief; ik ga een half uur wandelen over de grachten en bedenk hoe mooi het historische centrum van Amsterdam is. Al lopend ontdek ik nieuwe paadjes, bewonderenswaardige voorgevels en pas geopende koffietentjes.”

Als je tijdens het werken je focus verliest, hoe krijg je deze dan weer terug?

“Door niet koste wat kost door te gaan met werken. Evelyn en ik stoppen meestal met onze kantoordag tussen 15u en 16u. We geloven in een werkvorm waarin het draait om de output in plaats van het aantal gewerkte uren achter de computer. Mensen zijn geen robots. Eef is bijvoorbeeld ’s ochtends op haar scherpst. Ik krijg ’s avonds de meeste ingevingen. Luisteren naar onze eigen flow helpt om te focussen.”

Welke kleuren zorgen voor een creatieve- of energieboost?

“Onze redactie zit bij Fosbury & Sons aan de Prinsengracht. Over oogstrelend interieur gesproken… Kijk maar eens op hun website ter inspiratie. We zijn natuurlijk enorm verwend door deze omgeving, waar het bruist van de creativiteit vanwege de historie van het pand (een voormalig ziekenhuis), de tuin, verse bloemen, kunst en een wonderschoon interieur.”

Wat is dé tip voor iemand die voor het eerst wilt beginnen met mediteren?

“Begin met 1 à 2 keer per week. Zo bouw je rustig je practice op en is de kans kleiner dat je vroegtijdig afhaakt. Elke dag mediteren of yoga doen, vraagt om discipline. Bouw deze rustig op zodat je er aan kunt wennen. Nog een tip; doe liever één ding goed dan je laten verleiden tot tientallen online cursussen die wonderen beloven. Van jezelf teveel activiteiten opleggen op ‘t gebied van persoonlijke ontwikkeling kun je overprikkeld raken. Ook kan somberheid op de loer liggen zodra je de bomen door het bos niet meer ziet en een gevoel van falen de overhand krijgt.”

Wat doe jijzelf als je veel spanning voelt?

“Dan ga ik thuis de handstand oefenen. Meestal is spanning bij mij de oorzaak van een te vol hoofd door teveel communicatie en to do’s die door elkaar heen lopen, waardoor ik overzicht mis. De handstand (waarbij ik de muur trouwens nog heel hard nodig heb!) vraagt om volledige focus en aanwezigheid in mijn lijf. Balanshoudingen uit de yoga zoals Tree pose en Eagle pose helpen ook om mijn drukke mind tot bedaren te brengen.”

Heb je een tip om in slechts een paar minuten weer te ontspannen en terug te komen tot jezelf?

“De oefening ‘Zen in 16 seconden’ van de bekende Amerikaanse meditatieleraar Davidji kun je hier goed voor inzetten.”

Shop de stijl van Karlijn

Polyrotan stoel Providencia

Westwing Collection
€ 159 – Shop het hier

Kleine nachtlampje Alma met marmeren voet

Westwing Collection
€ 77,99 – Shop het hier

Tv-meubel Vienna met Weens vlechtwerk

Westwing Collection
€ 749 – Shop het hier

Champagnekleurige fluwelen poef

Westwing Collection
€ 149 – Shop het hier

Rond glanzend fluwelen kussen Monet in oudroze

Westwing Collection
€ 29,99 – Shop het hier

Meer wooninspiratie

Beelden: westwing.nl.