Hoe je je interieur een instant make-over geeft? Joni Vandewalle weet raad. Joni is lifestylejournaliste en auteur van het interieurboek Let’s Play House. Ze heeft een kleurrijk huis, tjokvol vintage klassiekers, rotan stoeltjes en warme tapijten.

“Ik haal begin januari altijd veel bloemen in huis, vaak in kleurrijke kitscherige minivaasjes. Dat geeft meteen een fris gevoel. Het allerbelangrijkste voor een gezellig huis zijn tapijten. Ze geven warmte en een aangename akoestiek. Ik heb veel tapijten, vooral kleurrijke uit Marokko, tot grote ergernis van mijn man die niet van te veel stof en rommel houdt. (lacht) Ook poefs verzamel ik. Ze zijn licht en daardoor makkelijk verplaatsbaar in huis. De ene dag gebruik ik ze als zithoekje voor de kinderen, de andere als voetenbankje voor de zetel.”

Joni Vandewalle

Wisselwerking

“De lente is een goed moment om alles in huis om te gooien. Ik doe dat zelf geregeld. De mat van de living naar de slaapkamer, de hoezen van de kussens wisselen, een fauteuil naar de keuken of de zetel tegen een andere muur van de living. Ik ben snel op iets uitgekeken en door alles van plaats te veranderen, blijft het leuk in huis. Mensen hebben vaak de neiging om de kleine dingen te wisselen, de kaders aan de muur bijvoorbeeld. Die zijn in ons interieur net perfect uitgemeten. Ik ben er lang aan bezig geweest, dus dat hoekje blijft zoals het is.

Ik wissel vooral grote meubelstukken geregeld in. Ik ben een fervente tweedehands-shopper. De eettafel is al een paar keer veranderd, en ook de stoelen durf ik snel weer te verkopen en inruilen voor andere exemplaren. Vintage design heeft zijn degelijkheid en waarde door de jaren heen bewezen. Dat zijn geen bouwpakketten die na een paar maanden wiebelen omdat de poten los beginnen te staan.”

Lila liefde

“Ook kleur mag weer. Vroeger was een accentmuur al gewaagd, maar dan bleven de meubels kleurloos. Vandaag kiezen steeds meer mensen voor gekleurde gordijnen en zetels. Combineren is eigenlijk ook niet zo moeilijk. Koop gewoon wat je mooi vindt, meestal past het wel. En het mag wel een beetje vloeken soms. Lila is een grote interieurtrend voor het komende seizoen. Ik zou zeggen: durf voor de lila fauteuil te kiezen. Het zal tijdlozer zijn dan je nu denkt.”

Joni’s online inspiratie

Romy Boomsma

@Romyboomsma is een Nederlandse recent verhuisd naar een boerderij buiten Amsterdam. Haar huis is een explosie van kleur en prints, heerlijk. Het bewijs dat je eigenlijk geen fouten kunt maken met het combineren van verschillende kleuren en prints.

Pernille Rosenkilde

@prosenkilde verkoopt vintage via haar platform @winwintage. Haar interieur en kleerkast is een kinderlijke verzameling van prints en pastelkleurtjes: lente op je feed.

Trine Kjaer

@trinekjaer speelt met kleurrijke vormen. Zo heeft de Deense geometrische stoelen in felle kleuren en een felroze keukenblok. Haar muren zijn wit, waardoor haar huis er toch fris en minimalistisch uitziet.

Zin in nog meer wooninspiratie?

In de highlight 3 Days of Design op onze instagramaccount @feelingmagazine kun je de tips en adressen herbekijken van chef lifestyle Nathalie Balsing, die op 5, 6 en 7 mei op bezoek is gegaan in haar favoriete showrooms en woonwinkels, en binnenkijken bij drie inspirerende woonvrouwen.

En check zeker ook de schat aan inspiratie en adressen in de Feeling Home Outdoorspecial die nog tot 18 mei samen met Feeling in de winkel ligt!

Meer lezen over wonen en interieurtrends:

Foto’s: Rebecca Fertinel.