Home Lifestyle Wonen Binnenkijken: Passieve woning met houten bijgebouw

Binnenkijken: Passieve woning met houten bijgebouw

Binnenkijken: Passieve woning met houten bijgebouw

In het hart van de Ardennen breidde een koppel architecten hun lage-energiehuis uit met een passief bijgebouw, waar ruwe materialen als betonplaten en vooral hout, het nieuwe goud in de bouw, het mooie weer maken.

bijgebouw

Ariane en Christophe vormen samen ACDC architects. Christophe komt al zo'n veertig jaar naar deze streek op vakantie en besloot het perceel over te kopen van zijn grootvader. Hij begon aan de bouw van de woning met zijn toenmalige vrouw, maar het koppel ging uit elkaar. Toen vervolledigde hij de bouw samen met Ariane. Beide architecten houden van openheid en oprechtheid in architectuur. 

bijgebouw

Drie biggetjes

hout

doorgang

Het houten bijgebouw bestaat uit niets anders dan gelamineerde panelen van larikshout. Het hout wordt niet afgewerkt met een likje verf of pleister, maar dient zelf als de afwerking van de woning. Met een goede schuurbeurt wordt het de perfecte bekleding. De architecten begrijpen niet waarom hout het steeds moet afleggen tegen baksteen. Het doet hen denken aan het sprookje de drie biggetjes waar hout geen stevig materiaal blijkt te zijn.

Compact

kinderkamer

keuken

“We hebben bewust voor indirect licht gekozen, dat geeft meestal een stemmiger effect”

living

Het bijgebouw wordt gebruikt als hun bureau, slaapkamer en badkamer. Het is een op zichzelf staand geheel. Ook het interieur van de woning is zeer flexibel omdat je de tussenwanden gemakkelijk van plaats kan veranderen. Compact wonen hoort bij duurzaam wonen. Het ruimtegevoel komt niet in gedrag in de woning van Ariane en Christophe door de vele bergruimte.

 

Nog meer inspiratie?