Sober, helder, veel beton… Met dat beeld voor ogen deden de eigenaars van een bouwgrond in de Antwerpse Kempen een beroep op architect Davy Nekkebroek. Dat resulteerde in een ‘woondoos’ met een spectaculaire achtergevel van hout en glas als opvallende troef.

Een woning bouwen is vaak een werk van lange adem. Er zijn echter ook uitzonderingen, zo bewijst dit huis in een verkaveling in Arendonk, op een boogscheut van de Nederlandse grens. Het is amper te geloven, maar het eigenlijke bouwproces, van de eerste spadesteek tot het plaatsen van de ramen, nam slechts 3,5 maanden in beslag. “We hadden nochtans geen haast”, aldus de eigenaars. “De bouwgrond was familiebezit en lag als het ware al tien jaar op ons te wachten.

Bovendien konden we tijdens de werken beschikken over de conciërgewoning van het bedrijf waar we werken. Dat het ineens zo snel ging, had vooral te maken met het feit dat we veel zelf deden: van de elektriciteit over de isolatie tot de plinten en de trapleuning. In juni 2016 trokken we hier in.”

Beton boven

De woning is een ontwerp van architect Davy Nekkebroek. “We hadden op een Openwervendag zijn eigen woning bezocht”, vertellen de bewoners. “Mede daardoor wisten we dat zijn stijl perfect aansloot bij wat wij in gedachten hadden: een open, onderhoudsvriendelijke woning, veel ruw beton, een ruim terras… Het huurappartement waar we voordien woonden, was nogal somber en dus stond ook een goede lichtinval hoog op ons verlanglijstje.

Davy ging aan de slag en legde ons even later een voorontwerp met een aantal varianten voor. Dat zat meteen goed, vonden we, en dus werkten we het project in onderling overleg verder uit. Als je met ter plaatse gestort beton werkt, moet je onder meer rekening houden met de uitsparingen voor de inbouwlampen en is het dus altijd een beetje bang afwachten, maar ook dat draaide goed uit.”

De woning is aan de achterkant uitgerust met kamerbrede glaspartijen, die zelfs een hoek  vormen. Daardoor kan het daglicht in het huis binnendringen en hebben de bewoners een mooi uitzicht op het terras, de tuin en de groene omgeving.

Het achterste deel van de overloop doet dienst als zit- en ontspanningsruimte. De ‘foutjes’ in de betonnen wand benadrukken het industriële karakter. Zitbank ‘Togo’ van Michel Ducaroy, wandlamp ‘265’ van Paolo Rizzatto (Flos), krukje ‘Sinnerlig’ van Ilse Crawford (Ikea).

In de vloer werd glas aangebracht, zodat er ook natuurlijk daglicht binnenvalt in de speelkamer in de kelder. Fauteuil ‘Husk’ van Patricia Urquiola (B&B Italia).

Hout en glas

Op de bovenverdieping wordt de helft van de ruimte ingenomen door een multifunctionele overloop. Het bureaumeubel en de wandkast zijn maatwerk

Uitzicht op het terras en de tuin vanuit het salon, dat deel uitmaakt van de grote leefruimte. Zitbank ‘Dunbar’ en fruitmand van Fest Amsterdam, bijzettafeltjes ‘Stockholm’ van Ola Wihlberg en krukje ‘Sinnerlig’ van Ilse Crawford (beide Ikea), lamp ‘IC’ van Michael Anastassiades (Flos) en tv-toestel ‘Serif’ van Ronan en Erwan Bouroullec (Samsung). De tv-kast is maatwerk. Op het terras: tafel ‘Pure’ van Pascale Naessens (Mmood), stoelen ‘Rion’ van Fast en schommelstoel ‘Click Rocking Chair’ van Henrik Pedersen (Houe).

Daglicht in de kelder

De massieve balkvormige ‘woondoos’ die architect Davy ontwierp, telt drie niveaus. De benedenverdieping is onderverdeeld in een inkom, een grote leefruimte met salon, eethoek, keuken en bureau, een apart toilet en een berging, die op termijn een tweede badkamer moet worden. Op de bovenverdieping wordt de helft van de ruimte – van de voorgevel tot aan de achtergevel – ingenomen door een multifunctionele overloop, de rest van de etage bestaat uit de masterbedroom, de slaapkamer van de dochter van het koppel en, heel praktisch daartussenin, de badkamer. Er is ook nog een kelder, met een technische ruimte, een gastenkamer en een speelruimte voor dochterlief. Via glaspartijen in het plafond valt er daglicht binnen en krijg je er geen keldergevoel.

De masterbedroom bevindt zich op de eerste verdieping aan de achterkant van het huis. Het kopse parket zorgt voor een warm contrast met het beton van de muur en het plafond. Bed en tafeltje van Ikea, opbergmeubel ‘Töjbox’ van Made by Michael (Woud).

De badkamer zit handig tussen de masterbedroom en de slaapkamer van de 7-jarige dochter van de eigenaars in. Om praktische redenen werd hier gekozen voor keramische tegels.

Visuele rust

Architect Davy Nekkebroek is duidelijk trots op dit project. “Nooit eerder kreeg ik de kans om mijn visie zo ver door te drijven”,zegt hij. “Aan de buitenkant valt vooral het verschil tussen de voor- en achtergevel op. Terwijl aan de straatkant alleen beton te zien is en er omwille van de privacy alleen ramen zijn op de bovenverdieping, is het huis aan de op het zuiden georiënteerde tuinzijde bekleed met thermisch gehard hout en voorzien van veel glas, zodat het zonlicht rijkelijk kan binnenvallen. Ter beschutting tegen te felle zon, maar ook om de twee terrassen – eentje beneden, eentje boven – tegen regen te beschermen zijn er houten overkappingen. De combinatie van beton, hout en glas werd binnen consequent verder doorgetrokken. Dat zorgt voor visuele rust.”

Gulden middenweg

De aankleding van de woning is het werk van de bewoners zelf. “Als we iets mooi vinden, halen we het in huis”, vertelt de vrouw des huizes. “Vintage, eigentijds design of spullen van Ikea, we mixen het allemaal door elkaar. We proberen wel vooral warme materialen te gebruiken – hout, stof, leder – want die vormen een perfect tegengewicht voor de betonnen wanden en plafonds, de glaspartijen en de keramische tegelvloer. Minimalistisch kun je het geheel bezwaarlijk noemen, maar overvol staat het hier evenmin. De gulden middenweg, zou je kunnen zeggen. Het bevalt ons in ieder geval prima.”

dnarchitect.be

Door: Jan De Vos. Foto’s: Liesbet Goetschalckx.

Haal nog meer inspiratie uit de andere binnenkijkers: