Bouwgronden worden schaarser, huizen steeds kleiner. Compacte ruimtes kunnen er al snel rommelig uitzien als je ze niet op de juiste manier inricht. Gelukkig zijn er handige tips, waaronder deze van interieurgoeroes Athina Bluff en Amy Brandhorst die al hun interieurtips bundelen op de blog Topology.

1. Hang een spiegel tegenover je raam

Het is eenvoudig, maar zéér effectief. Bovendien is het goedkoop. De spiegel refecleert het daglicht en zorgt dus voor extra lichtinval. Hierdoor lijkt je ruimte meteen groter. Ben je creatief aangelegd? Speel dan met meerdere spiegels in verschillende vormen om zoveel mogelijk licht te reflecteren als mogelijk.

2. Kies voor dezelfde vloer

Als je de vloer die in je hal ligt, ook doortrekt in andere ruimtes in huis, lijkt dit groter.

3. Verf alles in dezelfde kleur

Met kleuren experimenteren is leuk, maar probeer je muren, plinten én deuren in dezelfde kleur te verven. Door verschillende tinten te gebruiken, breek je de ruimte op in stukken waardoor die kleiner lijkt.

4. Ga voor donker in kleine ruimtes

Wit is een veilige kleur, maar wees niet bang om donkere kleuren te gebruiken, ook in kleine ruimtes. Donkere tinten als donkerblauw en grijs vermommen vaak de omtrek van de kamer, het is niet duidelijk waar de grenzen liggen, daardoor lijkt hij groter dan hij is. Alle ruimtes wit verven, is dus geen must.

5. Kies de juiste meubels

Een grote tafel mag dan handig zijn, je hebt hem niet dagelijks nodig. Kies dus slim als je je interieur uitzoekt. Kies bijvoorbeeld voor een compacte tafel en gebruik een vouwtafel wanneer je een feestje geeft of kies een tafel die je kan groter maken. Een bedkast kan de perfecte logeeroptie zijn en een kist als salontafel is niet alleen mooi, maar ook een functionele opbergruimte. 

6. Overweeg transparante meubels

Hoe meer je rond of door een object kan kijken, hoe groter je kamer lijkt. Dat komt omdat het licht gemakkelijker door de kamer kan. Denk dus aan glazen tafels, sofa’s op pootjes, boekenrekken met dunne planken.

7. Zorg voor voldoende lichtbronnen

Zorg voor voldoende lichtbronnen zodat ook ‘s avonds je kamer voldoende verlicht is. Je zou moeten mikken op zo’n 6 verschillende lichtbronnen in de kamer om je natuurlijk daglicht te vervangen. Denk ook hier aan spiegels om het licht te reflecteren.

8. Vermijd zware meubels

Bedden, kleerkasten en andere grote meubels, nemen al snel een groot deel van de ruimte in. Probeer daarom zoveel mogelijk zware meubels te vermijden. Hang je kleren bijvoorbeeld aan een dunne baar voor een lichtere en compactere look. Ook je nachtkastje kan erg licht zijn of vervang hem door een vloerlamp.

9. Kies voor schuifdeuren

Om een klassieke deur te openen, moet je zeker een hoek van 90 graden tellen. Vooral in kleine slaapkamers, maar ook in badkamers, kan een schuifdeur de perfecte oplossing zijn.

10. Gebruik je muren

Als je niet veel vloerruimte hebt, gebruik dan je muren om opbergruimte te creëeren. Planken om decoratie op te plaatsen, muurverlichting, kleerhaken aan de muren én een aan de muur bevestigd magazinerek om al je Feelings in te bewaren.

Meer tips voor je interieur:

SOURCE: Homes&Property