Home Lifestyle Wonen De stoel .03 van Maarten Van Severen: het verhaal van een designicoon

De stoel .03 van Maarten Van Severen: het verhaal van een designicoon

De stoel .03 van Maarten Van Severen: het verhaal van een designicoon

Een van de bestsellers van het hedendaags design, de stoel .03 van Maarten Van Severen, kwam er na een lang ontwerpproces. Die tien jaar van onderzoek en testen zijn via beelden en voorwerpen gecoverd in deze tentoonstelling die nog tot 17 juni loopt in Grand-Hornu Images

 

 

Dit emblematisch ontwerp van de te vroeg gestorven Belgische designer Maarten Van Severen (1956-2005), deze stoel met zijn zuivere lijnen en sober esthetisme, heeft een lange ontwerpgeschiedenis  Tussen het  oorspronkelijke idee en de uitgave van het model dat werd uitgebracht door Vitra zat meer dan 10 jaar. De geschiedenis van deze uitzonderlijke stoel wordt in de tentoonstelling geïllustreerd aan de hand van foto's, brieven, maquettes, prototypes, materiaalstudies … uit de persoonlijke archieven van Van Severen. 

Die periode van proberen en opnieuw beginnen start met  het eerste prototype,  Chair N°I, in staal en leer, waarna de CN° II volgt, een model in een vloeiende lijn van de voorpoten over de zitting naar de rugleuning, ondersteund door twee achterpoten, eerst met een frame  in multiplex, wat niet lukt, nadien in aluminium met een zitting in polyester. Met het bezoek van Rolf Fehlbaum, zaakvoerder van Vitra, die meteen ook twee stoelen koopt voor het Vitra Design Museum, komt alles in een stroomversnelling. Hun samenwerking leidt tot het definitieve elegante model dat we kennen, met een frame in staal en een zitting van polyurethaanschuim met stalen bladveren in de rugleuning die de .03 zeer comfortabel maakt. Alleen de voorpoten zijn nog van alumunium en de achterpoten hebben een andere vormgeving om voldoende ondersteuning te bieden. 

Van museum tot kerk 

De .03 kent meteen groot succes, niet in het minst door de grote bestelling die het Centre Pompidou in 1998 plaatst en die voor de commerciële doorbraak in België zorgt.. De stoel is tijdloos en archetypisch, hij doet het goed in privé-woningen; kantoren, restaurants, musea en zelfs in kerken, niet alleen in de hedendaagse gebedshuizen maar in de historische zoals in de Sint-Baafskathedraal in Gent. 

'De geboorte van een designicoon. De stoel ‘.03’ 
van Maarten Van Severen, tot 17 juni, di tot za, 11u-18u.

Grand-Hornu Images, Site du Grand Hornu, rue Sainte-Louise 82, 7301 Hornu, 065.65.21.21.

rb/kdr

 

www.grand-hornu-images.be