Doet al die tijd in je kot bij jou ook een sterke drang opborrelen om aan het binnenwerk van dat kot een beetje te gaan morrelen? Same here! Een leuke manier om je living, slaapkamer of eventueel zelfs je terras een beetje nieuw leven in te blazen? Met een stukje vintage design natuurlijk. De leukste lokale webshops om zo’n meubel met karakter – én vaak ook met een uniek verhaal – te scoren? Een paar aantrekkelijke opties op een rij!

1. Veneir

De Leuvense Sanne Vandenberghe besliste een aantal jaar geleden na het maken van een wereldreis dat het tijd was om een eigen zaak uit de grond te stampen: Veneir. In de zaak combineert de interieurontwerpster van opleiding haar twee grote passies: tweedehands meubels en interieurvormgeving. Waarvoor je precies bij Veneir terecht kan? Van retro-highboards en ebbenhouten dressoirs tot Scandinavisch getinte zitmeubels uit de jaren ’60; eens snuffelen door het aanbod is een aanrader.

Bovendien levert Sanne met haar Veneir-busje je – meestal best omvangrijke – aankoopwaar tegen een kleine leverprijs netjes bij je thuis af.

2. Nome furniture

Ook bij de online design galerij Nome furniture is het vooral kwaliteitsvol vintage design en meubels dat de klok slaat. Vooral Europese stukken en Scandinavisch geïnspireerd design vindt z’n weg naar Nome – en binnenkort dus eventueel ook tot in jouw living.

Bovendien zette de geestelijke vaders achter de online design galerij een tijdje geleden ook nog een tweede interessant zij-projectje op: second gallery. Dat lijkt in te zetten op erg bijzondere, handgemaakte designobjecten: meubels en stukken die als eye catcher van je interieur kunnen doorgaan.

3. Depot 09

Ook in het Gentse – meer bepaald aan de Nieuwevaart in de omgeving van de Bloemekenswijk en Wondelgem – bevindt zich, zoals de naam zelf al aangeeft, een depot dat inzet op vintage meubels en design. Te midden van een indrukwekkende industriële site en vanuit een voormalige vlasfabriek zet Depot 09 volop in op vintage van verschillende tijdperken: industrieel design en antiek tussen 1920 en 1980. Het aanbod? Dat verandert dagelijks.

4. My ex boyfriend

Nog zo’n superleuke en hippe shop die volop inzet op trendy meubels in een vintage sfeertje is het Mechelse My ex boyfriend. Naast een collectie nieuwe meubels, gaat de (online) hotspot ook voluit voor een aanbod vintage meubels. Van vintage cupboards tot een mid century sofa of een retro Scandinavisch bureau; ook hier vallen unieke items op de kop te tikken. Let wel: zoals dat meestal gaat met unieke stuks, is snel zijn hier meer dan ooit de boodschap.

5. MØBEL

Nog een superleuke online galerij is die van Eva Maes & Noémie Boone. Hoewel beide dames nog studeren, ontstond vanuit hun voorliefde voor design in het voorjaar van 2019 toch alvast een lumineus idee om te gaan ondernemen: samen wilden de dames een online platform creëren om jonge, Belgische meubelontwerpers te helpen hun ontwerpen aan het grote publiek kenbaar te maken én ook te verkopen.

Een beetje bloed, zweet en tranen later was het zover: MØBEL was geboren. Nog op zoek naar een waar pareltje om aan je interieur toe te voegen? Dan is hier eens rondneuzen zéker de boodschap.

6. Drink 18

Nog zo’n leuke online hotspot om vintage meubels en design te scoren is Drink 18. Dat kan trouwens niet alleen online, maar ook in hun fysieke shop in hartje Borgerhout. Wat je bij Drink op de kop kan tikken? Unieke en vooruitstrevende meubels, gemaakt in de tweede helft van de twintigste eeuw. Vanuit vakmanschap vervaardigd en met passie gerestaureerd.

7. Dasnice

Tot slot kunnen liefhebbers van vintage vondsten ook hun licht eens opsteken bij DASNICE, een shop die zich specialiseert in mid-century modern en Scandivanisch design. Op dit moment op de kop te tikken: een prachtig lederen stel lounge chairs, een paar Deense cupboards en indrukwekkende bijzettafel in marmer. Snel zijn is de boodschap!

View this post on Instagram

🌿

A post shared by DASNICE (@dasnice_interior) on

Meer lezen over vintage deco en design: