Zou jij er ook alles aan doen om jouw kat de gelukkigste kat van heel de wereld te maken? Hier op de redactie zijn we al verliefd als we nog maar een schattige kattenfoto zien en dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe hard we onze eigen katten verwennen. Anneleen Bru, gedragstherapeut voor kitten, helpt ons hiermee aan de hand van handige tips, die ze uitschreef in haar boek ‘I Love Happy Cats‘.

Liefde gaat door de maag

Aan voeding raken is de belangrijkste taak van een kat, het primeert boven alles. Katten zijn verplichte carnivoren, wat wil zeggen dat ze veel eiwitten en vetten nodig hebben. Deze eiwitten en vetten zitten in een doorsnee prooi. Ze hebben weinig behoefte aan vezels, niet meer dan wat er in een muis
haar maag zit, en ze hebben zo goed als geen koolhydraten nodig.

Katten vangen in de natuur een 8 à 10-tal prooien per dag en eten dus meerdere keren per dag slechts kleine hapjes. Wij zien dus ook dat onze katten graag een 10 tot 20 keer per dag naar hun eetkommetjes gaan om kleine hapjes te doen. De werking van de maag en het spijsverteringsstelsel van een kat is hierop afgestemd. Het is dus héél belangrijk dat we een kat dit natuurlijk eetpatroon aanbieden, waarbij ze zelf controle heeft over waar en hoeveel ze eet.

Het perfecte dieet

Voor gezonde katten is een ad libitum dieet het beste, mits aangepaste omstandigheden zoals meerdere eetlocaties, verrijking, aangepaste voeding en voldoende beweging door dagelijks spel. Dat wil zeggen dat er altijd kattenbrokjes aanwezig zijn op meerdere eetlocaties. Slechts 1 eetlocatie voorzien, is 
te weinig omdat katten in de natuur ook nooit altijd op dezelfde plaats prooien vinden en opeten. Het plaatsen van voer op 1 plek druist dus tegen de kat haar natuur in.

Je kat de kans geven om meerdere kleine maaltijden te nemen op veilige plaatsen wanneer zij het wenst, heeft niet enkel fysieke, maar ook mentale voordelen. De kans op FLUTD (feline lower urinary tract disease) verkleint en ook negatieve emoties zoals frustratie en angst, die kunnen resulteren in gedrag zoals zenuwachtig zijn en agressie, verminderen.

Aantal katten + 1

Volgens het supermarktprincipe zet je dus volgens de stelregel n+1 net 1 bakje meer dan dat je katten hebt. Maar het kan absoluut geen kwaad om er nog een paar extra te zetten. Eten is té belangrijk! Na een tijd kan je dan nog die eetkommetjes wegnemen die absoluut nooit worden gebruikt.

In principe eet een kat niet meer dan ze nodig heeft, en ‘overeten’ ze zich dus niet. Als je van de dierenarts een valabele reden krijgt om het voer ad libitum niet meer aan te bieden, omwille van bijvoorbeeld medische aandoeningen, dan primeert dat uiteraard. In de praktijk zie ik echter dat er te snel wordt aangeraden om de kat bijvoorbeeld slechts 2 keer per dag eten te geven omdat ze overgewicht heeft.

Dit kan net een averechts effect hebben en ervoor zorgen dat je kat heel onrustig wordt en zich nog meer op eten zal fixeren. We raden hier eerder aan om een combinatie toe te passen van een natuurlijk ad libitum eetpatroon, voedselverrijking waarbij de kat moet werken voor haar eten, aangepaste caloriearme voeding, veel spelen om energie te verbranden, aanpassing van de omgeving om klimmen en spelen te bevorderen én meerdere eetplaatsen zodat eten zeker geen schaarste is.

Meer over dieren: