Home Lifestyle Wonen Dit is Belgisch in Milaan
Dit is Belgisch in Milaan

 

Deze week slaat het internationale designcircus zijn tenten op in Milaan voor de belangrijkste afspraak van het jaar: het Salone del Mobile. Wat zijn de actuele trends

 

 

 
Ons land is in Milaan altijd goed vertegenwoordigd. De laatste jaren is een en ander niet langer verdeeld over een Waalse, Brusselse en Vlaamse poot. Onder de titel ‘Belgium is Design’ verenigen Design Vlaanderen, Wallonie-Bruxelles Design Mode en MAD Brussels zich onder één dak, meer bepaald dat van het Triënnale Museum. De gezamenlijke tentoonstelling kreeg de naam ‘The Toolbox’ en brengt hulde aan designer/architect Henry van de Velde, die 150 jaar geleden geboren werd. Volgens van de Velde heeft design niet alleen te maken met creativiteit, maar ook met ambacht, knowhow, productietechnieken en menselijke relaties en dus zijn dat de zaken waarop ‘The Toolbox’ zich richt. Zo is er o.m. ‘Tabouret’ te zien, het krukje van designstudio aM (www.atelierin.be), alias Miel Cardinael & Sven Goemaere.
 
 
 
Andere Belgen vinden we in het district Lambrate. Kunstencentrum Z33 vormt er een team met Valerie Traan (met werk van Muller Van Severen en Lachaert d’Hanis) en enkele internationale exposanten als Aldo Bakker en de Eindhovense Design Academy. In Lambrate strijkt ook het leger van De Invasie (www.deinvasie.be) neer. Dit platform voor jonge ontwerpers presenteert er 15 ‘strijders’, met ondersteuning van designer Ann Van Hoey en het brillenlabel Theo 
(www.theo.be).  
 
 
Ten slotte zijn er de Belgische ontwerpers met internationale faam. Maarten De Ceulaer (sites.google.com/site/mdeceulaer) breit in galerie Nilufar (www.nilufar.com) een vervolg aan zijn serie ‘Suitcase’. Xavier Lust tekende o.m. een spiegelcollectie ‘Caldeira’ voor FIAM Italia (www.fiamitalia.it) en een stoel voor het Braziliaanse merk A Lot of Brazil en maakt eveneens deel uit van een installatie in galerie Nilufar. Hij krijgt de prijs voor de productiefste Belg in Milaan. 
 
 
Een andere bezige bij dit jaar is de Limburgse Linde Hermans (www.lindehermans.be), die met liefst vijf verschillende ontwerpen vertegenwoordigd is. Bij Indera (www.indera.be) prijkt haar sofa ‘The Wedge’, geïnspireerd door de wig. Bij online galerie Moozeum & Cultuurplatform Design stelt ze haar humoristische werk ‘Klokkenspel’ en een nieuw project voor, ‘The Matter of Matter’. In het Triënnale Museum maakt het servies ‘Tilting’ (foto), dat Hermans ontwierp voor haar gouwgenoot Piet Stockmans (www.pietstockmans.com), deel uit van de ‘The Toolbox’-tentoonstelling. Recent werden een waterkaraf en een diep bord toegevoegd. Linde Hermans startte in 1999 haar eigen label ‘Rode Schoentjes’ en won in 2008 de Henry van de Velde Award voor Jong Talent. Haar bekendste ontwerp is het tafeltje ‘Jigsaw’, waarvan in Milaan de outdoor-versie van gegalvaniseerd staal wordt voorgesteld.
 
Salone del Mobile, 9 tot 14 april, Rho beurshallen, Milaan. Op zaterdag 13 en zondag 14 april is de beurs open voor het grote publiek. Info op www.cosmit.it.
 
AB