Je herkent het wel: je hebt een mooie lederen zetel in de living staan en voor je het weet heeft de kat haar klauwen erin gezet. Geen lachertje, maar gelukkig weet Anneleen Bru, gedragstherapeut voor Kitten raad. Vandaag deelt ze enkele handige tips uit haar boek boek ‘I Love Happy Cats‘.

De kat krabt de krollen van de trap

Katten krabben om heel wat verschillende redenen.
 Het is bijgevolg een goed idee om in de 3 gebieden van de kat haar territorium krabmogelijkheden te voorzien. Tegen klanten zeg ik altijd: ‘Je kat moet op elke m² in huis zicht hebben op een gemakkelijk toegankelijke krabplaats.’

In het hartsgebied, dicht bij de slaapplaats, krabt de kat graag om haar nagels te verzorgen. Katten hun nagels groeien van binnenuit naar buiten toe. Daardoor verliezen
 ze kleine oude hulsjes door te krabben en blijven hun nagels gezond en gescherpt. Een grote verticale krabpaal in de woonkamer is daarvoor perfect. Zorg ervoor dat
 deze krablocaties hoog genoeg zijn, zodat de kat zich ook helemaal kan uittrekken. Let er ook op dat de krabpaal stevig genoeg is, want vaak beginnen de palen na een tijdje te wankelen.

In het leefgebied zal de kat eerder krabben om geuren af te zetten om haar omgeving herkenbaar te maken, alsook krabben om stress af te geven bij onbekende zaken of dingen die ze in de omgeving niet vertrouwt.

De kat gaat dus niet per se op die items zelf krabben, maar het krabben in de omgeving ervan is een héél belangrijke manier om stress te ontladen. De nood aan krabben, en dus voldoende krabmogelijkheden, is dan ook groter als er vreemde katten in huis of in de buurt zijn, omdat er enerzijds meer vreemde geuren zijn, maar tegelijk ook meer spanningsmomenten.

Omgeving optimaliseren

Als de kat voldoende kan krabben in dit deel van haar territorium en dus op tijd haar emmertje stress kan leegmaken, dan vermijd je dat er stress en spanning zich opbouwen en zouden resulteren in ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld sproeien, wat een duidelijk stresssignaal is. Het uitlokken van krabgedrag is dan ook een belangrijk onderdeel van een therapieplan tegen sproeien, omdat het ook stress ontlaadt en de kat een kans geeft om feromonen af te zetten en om met haar omgeving om te gaan.

Lees ook: