In 2019 zag je het al, maar ook dit jaar blijven een planten een ding. Nood aan inspiratie voor wat extra groen? Lees dan even wat dé plantentrends zijn voor 2020.

1. Geef je planten een centrale plek

Je planten verdienen dit jaar een nog centralere plek in huis. Zet ze dus niet enkel op de vensterbank of salontafel of in de hoek van je kamer. En dat kleine plantje in de badkamer mag gerust volumineuzer. More is soms echt more, en dat geldt dit jaar zeker voor planten.

2. Creëer een urban jungle

Je las het hierboven al, planten krijgen een centrale plek. Zet ze daarom gezellig samen. Sanseveria’s, cactussen en die monstera zijn nog leuker als ze bij elkaar staan. Wist je trouwens dat planten het beter overleven als ze samen staan, ze creëeren een eigen microklimaat. Nooit meer dode planten!

3. Duurzaam is hot, ook bij planten

Neem niet gewoon de eerste de beste potgrond om je plantjes in te zetten, kies liever voor duurzame grond. Bepaalde bodembacteriën zijn goed voor ons immuuunsysteem. Ook milieuvriendelijke alternatieven als houtvezel en afvalcompost zijn een ding. En natuurlijk geldt dat ook voor je plantenbakken en bloempotten: investeer in potten van natuurlijke materialen, ga eens langs de kringwinkel en herbruik altijd je potten.

4. Hello, eighties!

In je kleerkast zag je het al, de jaren 80 zijn terug! En ook op decoratievlak zie je trends uit de golden eighties. Dus je planten mogen niet ontbreken. Denk aan kitscherige bloemen in zoete geuren en kleuren. Nemesia en diascia zijn twee planten die je waarschijnlijk vaker gaat zien dit jaar.

5. Eetbare planten

Verse kruiden in je kruidenbak, frambozen- en tomatenplanten in je tuin… Dit jaar ga je niet enkel voor mooie planten, je zorgt vooral ook dat je ze op kunt eten. Beter voor het milieu en overheerlijk.

6. Zet je planten op een voetstuk

Ja hoor, ook pantenstandaards blijven in 2020 een trend. Op tafel, op de vloer of op de vensterbak… de plantenstandaard maakt van je plant een nog grotere blikvanger. Tip: speel met verschillende hoogtes voor een leuk effect.

7. Mix & Match

In de woonkamer had je al planten en die schattige cactus op het toilet mag ook blijven. Alleen wordt het in 2020 nóg meer. Speel vooral met verschillende hoogtes: hangplanten, planten op een plantenstandaard of planten in een vaasje… Combineer grote en kleine planten en maak er een gezellige plantenparadijs van.

Meer over planten: