Nope, veel buiten komen zit er ook in de eerste weken van 2021 waarschijnlijk niet in. Nochtans kan een stukje natuur wonderen doen voor de gezondheid. Je home-office of living omtoveren tot een ware ‘urban jungle’? Het was er nooit een beter moment voor. Met welke planten en deco-items je dat dit jaar best aanpakt? De voornaamste plantentrends voor 2021 even op een rij.

8 x de plantentrends van 2021:

1. Ga voor groene hoekjes

Ga dit jaar voor een echt landschap in groen: creëer hier en daar groene hoekjes of rasechte oases van rust door een paar planten bij elkaar te plaatsen. Tip: houd het sober en probeer te spelen met textuur, hoogte en grootte. Tweede tip: laat je planten blenden met de achtergrond of de muur, door ook je interieur op je indoor jungle af te stemmen: spelen met kleurvlakken en verf is leuk. Een mooi schilderij of een poster met een etnische print ook. Ook altijd een goed idee: ga voor een groene collage aan de muur.

2. Robuuste potten en beton

Wat er in 2021 zeker niet in je interieur mag ontbreken? Een paar robuuste plantenpotten in ruige, aardse materialen. Grof hout, ongepolijst aardewerk en beton kunnen zeker. Maar ook een iets fijnere terrazzo pot met spikkels of een keramieken stuk waar nog een beetje textuur of reliëf in zit, zijn een prachtige toevoeging aan je plantentuin in huis.

Ook nog steeds hip: manden, recycleerbare plant bags en geografische modellen in hout zoals de eigenzinnige ontwerpen van het Belgische Karooz.

3. Floral design: houd het droog

Wie dit jaar echt mee wil zijn, gaat echter voluit voor bloemen: prachtig samengestelde en kleurrijke wildflower boeketten laten je woonst meteen heropleven. Vooral gedroogde bloemen in een glazen fles of flowergrams op een houten richeltje doen het goed. Ga je toch voor een gewoon boeket: dan is spelen met hoogte, kleur en bijzondere bloemensoorten een must.

Extra tip: laat ook hier je plant of bloem weer interageren met de rest van je interieur. Laat je bewust samengestelde flowergram deel uitmaken van een groter artistieke stilleven in 3D. Maak van je kast of dressoir een tijdelijke collage van bloemen, vazen, potjes, beelden, boeken, magazines en andere kunstzinnige objecten. Inspiratie nodig? Studio Wilder in Antwerpen weet zeker raad.

4. Hangplanten en patronen

Nog meer trending in 2021: planten met een patroon. Bladeren met een speciale vorm, een streepje, een spikkel of een ander grillig figuur in, doen het goed. Ook planten met een tint wit of paars in het blad zijn erg hip. Tip: wees niet bang om ook hier weer te mixen en matchen. Verschillende texturen, kleuren en patronen bij elkaar vormen een boeiend landschap.

Ook zeker niet te missen: een leuke hangplant in je collectie.

5. Female lines en gezichtjes

Het vrouwelijk lichaam blijkt in 2021 niet meer weg te denken uit ons interieur. Van sexy plantenpotten met een vrouwenborst tot wulpse vazen met veel rondingen en kleine keramieken potjes in de vorm van een gezicht: alles met body blijft hip.

6. Exotische planten en bomen

Of het komt doordat we in 2020 niet letterlijk de wijde wereld in zijn kunnen trekken, is niet zeker, maar wat je indoor groen betreft mag je het in 2021 weer groots én uitheems zien. Van reusachtige cactussen tot bananenplanten en zelfs kleine bomen: alles met een stam en een paar woestijn- of exotic jungle allures mag binnen.

7. Pastel en aardewerk

Ook artistiek – of net heel erg sober – aardewerk wordt hot in 2021. In welke kleur je het zoal mag gaan zoeken? Ook dat mag vrij dicht bij ‘bij de grond’ blijven: van een ingetogen roestkleur tot natuurlijke aardetinten en heel zachte kleuren in pastel. De tinten die er uitschieten: zonder twijfel roze, muntgroen, lavendel en geel.

8. Keep it simple: een stuk

Oké, een overdaad aan planten is nog steeds heel oké, maar wat we in 2021 ook weer zien opduiken is de plant als eyecatcher. Kies voor één mooi en vrij groot uitgevallen exemplaar en gebruik het bijna als een zuurstofrijk kunstobject dat perfect past bij de rest van je zorgvuldig uitgekozen interieur. Volle, donkergroene planten met een groot blad zijn hier een mooie optie.

Maar ook een grillige cactus blijft natuurlijk gewoon een optie.

Shop je eigen favoriete plantentrends nu hier:

Scindapsus hangplant met witte spikkel

Fleur Direct, € 19,99. Koop hem hier

Vaas met artistieke print in aardekleuren

HK Living, 49,95. Koop hem hier

Plantenpotje met artistiek gezicht

The Plant Corner, € 28. Koop het hier

Boeketje droogbloemen met veel kleur

Tabula Rosa, vanaf € 30. Koop ze hier

Terrazzo plantenpot met spikkel

Serax, € 83,95. Koop hem hier

Pyramide terrarium met groen landschap

Agave Boutique, € 69. Koop hem hier

Wulpse vaas in flower peach oranje glas

HK Living, € 39,95. Koop hem hier

Calathea Medaillon met paarse bladeren

WoonQ, € 39,99. Koop hem hier

XL-poppy bloempot in exotisch hout

Karooz, € 140. Koop hem hier

Boek over moderne Japanse bloemenkunst

Wilder, € 34,90. Koop hem hier

‘Field of hope’-flesje met gedroogde bloemen

Rewind store, € 59,50. Koop het hier

Bijzettafeltje met ovalen in pastelroze

Fést, € 199. Koop het hier

Plantenpotje met vrouwenborst en badpak

Agnes & Maurice, € 62. Koop het hier

Sanseveria straight in roze kweekpot

Plantwerp, € 31,99. Koop hem hier

Openingsbeeld: @agave_boutique / @plantwerp / @plantsome

Meer over planten: