Heb jij jezelf deze kerst of dit eindejaar de zware taak op de hals gehaald het jaarlijkse feestje te hosten? Dan heb je misschien nog wel baat bij een paar tips die je uitleggen hoe je ervoor zorgt dat je feest een ware knaller wordt!

Hoe zorg je er als gastvrouw voor dat je gasten zich vermaken en ze zich onmiddellijk welkom voelen in je huis? Hoe zorg je voor een leuke sfeer in huis? En vooral: hoe zorg je ervoor dat je feestje niet uitdraait op een saaie bedoening waarbij iedereen binnen de kortste keren weer huiswaarts keert? Enkele experts zetten de geheimen achter het ‘hosten van een feestje’ op een rij!

1. Hoe ontvang ik gasten zoals een professional?

Joachim Boudens, mede-eigenaar Hertog Jan*** en bistro L.E.S.S.

“Begin zo snel mogelijk aan de voorbereidingen. Stel een menu samen en een boodschappenlijst. Als je iets vooraf moet bestellen bij de bakker of slager, doe dat dan zeker op tijd. Bekijk ook wat je zelf kunt doen. Soep kun je makkelijk invriezen en ontdooien op de dag van het feest. Nodig je gasten een kwartiertje later uit dan je in gedachten had, want meestal zijn er toch enkele vroege vogels bij. Zo win je op het laatst
nog cruciale minuten. Niets zo ergerlijk als de bel die gaat, terwijl je nog de kaarsen aansteekt.

Wil je niet te veel stress in de keuken, serveer dan een kaasschotel, breugeltafel of winterbarbecue. Makkelijk en supergezellig omdat iedereen de hele
tijd samen aan tafel zit. Wat betreft de tafelversiering, vind ik een wit tafellaken nog altijd het geschiktst. Het past bij alles. Leg er een flanellen onderlaken onder, zo verschuift het niet en voelt het lekker zacht aan. Van tevoren strijk ik de vouwen uit het tafellaken, een stuk stijlvoller. Heb je zilveren bestek? Poets dat dan op voorhand op en verpak het afzonderlijk in plasticfolie, zo zal het niet opnieuw oxideren.”

2. Wat zijn de geheimen van een goede gastvrouw?

Helena Nolan, Iers ambassadeur in België

“Gastvrijheid betekent dat je je gasten op hun gemak stelt en zich thuis laat voelen. In Ierland gebruiken we daarvoor de onvertaalbare term ‘craic’, wat zoveel betekent als ‘good times’. Het is belangrijk om op voorhand een duidelijke kijk te hebben op het feest en dan te zorgen dat alles klopt. Met Kerstmis zetten we een grote, prachtig versierde boom, branden we hout in de kachel, serveren we Ierse whisky of gin en zijn er muzikanten die traditionele liederen brengen. Ik sta er ook op om elke gast persoonlijk te verwelkomen.

Verder is het belangrijk dat er genoeg eten en drinken is, dat de kamer of zaal groot genoeg is, dat het licht gezellig is en de muziek niet te luid staat, zodat je elkaar nog kunt verstaan. Een goede gastvrouw is flexibel en kan inspelen op elke situatie. Ze zal niet panikeren als er bijvoorbeeld een glas kapotvalt. Dat los je op met de glimlach.”

3. Hoe organiseer ik een feest waar iedereen over napraat?

Jan De Wieuw, partyplanner en oprichter JADA Events

“Als je met Nieuwjaar een themafeest wilt organiseren, zorg dan dat er ook een stuk van je eigen verhaal in zit. Dat maakt het unieker. Buzz creëren begint trouwens al bij de uitnodiging. Maak die speciaal en interactief. Laat mensen bijvoorbeeld een top 3 van favoriete liedjes doorsturen, die dan gedraaid worden op de avond zelf. Als er een dresscode is, stuur dan om de week een paar tips naar iedereen. Zo begint je feest al op voorhand te leven.

Op de dag zelf is een eerste indruk heel belangrijk. Zet de hele huiskamer bijvoorbeeld vol theelichtjes, of zorg dat er aan de voordeur fakkels staan. Nog een belangrijke factor is de catering. Als het eten niet lekker is, is niemand happy. Hou het dus simpel. Ga niet vier uur in de keuken staan, zorg dat je enkel iets moet opwarmen. Vraag zeker ook op voorhand of er mensen zijn met allergieën en weet wie vegetariër of veganist is.

Tot slot moet je goed nadenken over je gastenlijst. Hoe vervelend en politiek incorrect het ook is, ‘moeilijke’ gasten zou ik zo veel mogelijk proberen te mijden. Je kent ze wel, superkritische mensen die overal commentaar op hebben en niks goed vinden. Nodig die maar een andere keer uit.”

Tekst: Evelien Rutten.

Lees ook: