Modeste Herwig is groenauteur, tuinfotograaf en specialist in beplantingen. Er verschenen maar liefst 43 boeken over alles wat je moet weten over tuinieren en planten. Zij is dus de ultieme planten-goeroe. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele tips. Vandaag heeft ze het over kamerplanten.

Voor haar boek Groen in elke ruimte heeft Modeste Herwig zo’n 200 verschillende planten verzameld die binnen in een pot kunnen groeien. Klassieke binnenplanten zoals de Ficus, maar ook nieuwe kamerplanten die nog maar net op de markt zijn. Het is bewezen dat kamerplanten een positieve invloed op mensen hebben. Ze werken rustgevend, dempen geluid, verhogen de productiviteit en zelfs de creativiteit. Ook zuiveren deze groene kamergenoten de lucht. Zeker in huis halen dus. Modeste leert ons hoe je het best aanpakt.

Waar kunnen kamerplanten groeien?

  • Op de vensterbank of in een serre, waar veel licht is.
  • In de hal. Omdat een hal vaak koeler is dan de woonkamer hebben veel kamerplanten het hier erg naar hun zin. Is er te weinig daglicht denk dan aan een groeilamp.
  • In de slaapkamer. Kamerplanten zijn hier gezond omdat ze de lucht bevochtigen en zuiveren terwijl je slaapt. Ze gebruiken ’s nachts wat zuurstof, maar dit zijn zulke kleine hoeveelheden dat het echt niet schadelijk is.
  • In de badkamer. Door de warmte en de hoge luchtvochtigheid na douchen en badderen zijn soorten uit het tropisch regenwoud en schaduwplanten zoals varens hier op hun plek.
  • Op je werkplek. Kamerplanten verhogen de sfeer en verminderen ‘kantoorkwaaltjes’ zoals geïrriteerde ogen, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Volgens onderzoek van de NASA horen de Arecapalm (Chrysalidocarpus), vrouwentongen (Sansevieria), tongawingerd (Epipremnum) en Gerbera in de top vier thuis.

Succes met kamerplanten

Alleen op een geschikte plek en met een goede verzorging zal een kamerplant floreren. Met deze factoren houd je best rekening:

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Meer weten over kamerplanten? Lees er over in ‘Groen in elke ruimte’ van Modeste Herwig.

Meer interieurtips: