Het had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk wist architecte Sarah Poot met een aantal slimme ingrepen de nukkige vorm van dit kleine hoekterrein te temmen. Resultaat is een charmante ruwe bolster.

Anders dan anders

Zes jaar geleden woonden we in de buurt van het Groen Kwartier in Antwerpen, in een mooi huurappartement op de bovenste verdieping, met veel licht en zicht”, vertelt Sarah. “We hadden dus geen reden om op zoek te gaan naar een huis.” En een rijhuis in de stad zagen de architecte en haar man Wouter, die productontwikkelaar is, al helemaal niet zitten. “Die zijn altijd zo smal en donker.” Maar met twee jonge kinderen werd het appartement toch wat te krap. Bovendien werd het tijd voor een goede investering. En toen, alsof het zo moest zijn, zag Sarah op weg naar het werk een hoekvormig perceel in hartje Borgerhout. “Het bleek al vijftien jaar braak te liggen, waarschijnlijk omdat het zo’n grillige vorm had en klein was: slechts 80 m2.” Maar in tegenstelling tot veel anderen, zag Sarah er potentieel in. “Vooral de lichtinval vond ik interessant. De zon komt achteraan op, en ’s middags schijnt ze vooraan de leefruimte binnen.” Omdat ze zo enthousiast was, kon Sarah de eigenares overtuigen om het perceel waar ooit haar ouderlijk huis op had gestaan, en dat helemaal niet te koop stond, toch te verkopen.

‘We slapen beneden en leven boven, waar we dichter bij het terras zijn en volop van het licht kunnen genieten’

“Toen we het puin van het vorige huis uit de nog bestaande kelder hadden geruimd, bleek die nog volledig intact. Net als de funderingen, trouwens. Die laatste hebben mee het grondplan van het nieuwe huis bepaald, dat de vorm van een stompe driehoek heeft.” Om rust te brengen in die ongebruikelijke vorm, kwamen er twee dragende binnenmuren, evenwijdig aan de naar elkaar toe lopende buitenmuren. Die ingenieuze structuur bepaalt op elke verdieping de indeling van de ruimte, die bewust zo open mogelijk werd gehouden, om de circulatie te bevorderen en op de relatief kleine oppervlakte toch een zo groot mogelijk ruimtegevoel te creëren. Ook de hoge plafonds dragen bij tot dat gevoel. “In dit huis is alles anders dan anders. Niet alleen de vorm, maar ook de bestemming van de verdiepingen.” De nachtzone met de slaapkamers en badkamer bevindt zich op de eerste verdieping en pas op de tweede verdieping vind je de leefruimte met keuken, eetplaats en zithoek. Daarboven heb je nog een tv-kamer en twee dakterrassen. De gelijkvloerse verdieping is voor de inkomhal, een open garage en een bureau. “Het omdraaien van die bestemmingen was vanzelfsprekend voor ons: we slapen beneden en leven boven, waar we dichter bij het terras zijn en volop van het licht.

‘Het is moeilijk om voor jezelf te ontwerpen, omdat je dan álles wilt proberen. Maar eigenlijk heb ik die neiging altijd’

Retro en ruw

Deze nieuwbouw heeft het cachet van een oude woning. Dat komt door de retro roodbruine baksteen en de stalen ramen die in Wouters bedrijf gefabriceerd werden. Sarah: “Ik had geen zin in een strakke witgekalkte schoenendoos, dus ook binnen kozen we voor een ongepolijste afwerking.” Enkel de twee scheidingsmuren werden bepleisterd omwille van hun slechte kwaliteit. Voor de rest voeren ruwe materialen de boventoon in huis: zichtbeton op het plafond, gepolijste beton op de vloer en de trappen, en Radiata Pinemultiplex, die je terugvindt in de deuren, alle inbouwmeubilair en het keukeneiland. “Dat was een bewuste keuze, ik wilde met een beperkt aantal materialen werken en vooral met betaalbare.”

Vintage en bamboe

De inrichting van dit hoekhuis sluit perfect aan bij de retro buitengevel en de ruwbouwafwerking binnen. Dus geen strak design, maar veel vintage meubilair, veel planten, die samen met de bamboeplanten achteraan en de bomen vooraan voor het nodige groen zorgen en inbouwmeubilair dat de ruimtelijkheid bevordert. Sarah: “Ik ben tevreden met wat we hebben kunnen realiseren met een klein budget. En dat midden in de stad! We doen alles met de fiets, de school van de kinderen is vlakbij, en in het weekend gaan we naar het park als we naar buiten willen. Ideaal. Al weet je maar nooit, natuurlijk. Misschien gaat het toch ooit weer kriebelen, en beginnen we gewoon van voren af aan…”

POOT-ARCHITECTUUR.BE

Hoekhuis

Het hoekhuis van Wouter en Sarah is een opvallende verschijning. Dat heeft vooral te maken met de roodbruine baksteen (Wittmunder) en de ritmering van de gevel en de stalen ramen. De pakhuisstijl van de nieuwbouw is een knipoog naar de gerenoveerde opslagplaatsen iets verderop. De deur en garagepoort kregen een grillige verticale structuur.

Zithoek

Op de tweede verdieping van het compacte hoekhuis bevinden zich de keuken, eetruimte en een gezellige zithoek. De inrichting met vintage en inbouwmeubilair (schrijnwerk van Peter Deboel) ligt volledig in de lijn van de ruwe afwerking. De opbergmodules onder de houten zitbank tegen de muur maakte Wouter zelf. Samen met een partner heeft hij namelijk een bedrijf in metaalrealisaties. Ook de kleurige spots aan de plafonds zijn eigen creaties en dat zorgt op het vlak van verlichting voor uniformiteit en rust.

Inkomhal

De inkomhal met de vestiaire en de doorgang naar de garage die eigenlijk vooral fungeert als fietsenstalling en berghok. De opvallende metalen kapstok is een ontwerp van Wouter. Op de benedenverdieping bevinden zich ook de technische ruimte en een extra bureau, dat later misschien de muziek- of studeerkamer wordt.

Vliegervormige grondplan

Hier krijg je een duidelijk beeld van het vliegervormige grondplan. Sarah bracht rust in deze ruimte met twee tussenwanden, parallel aan de naar elkaar toe lopende buitenmuren. Tussen de tv-ruimte bovenin rechts en de leefruimte beneden installeerde Wouter een scherm van metalen strookjes, dat je manueel open of dicht kunt draaien.

Keuken

De keuken heeft een ingebouwde kastenwand en een keukeneiland van Radiata Pine-multiplex (via Eurabo), een materiaal dat ook vaak voor deuren wordt gebruikt. Voor het werkblad werd gekozen voor Pral® (AbetLaminati), een in de massa gekleurd composietmateriaal. De kastenwand verbergt ook de schacht voor het goederenliftje dat Sarah later nog wil installeren, omdat het gezin graag boven op het terras eet.

Wenteltrap

De wenteltrap met witte metalen spijlen zorgt voor een opvallend grafisch accent.

Badkamer

De badkamer is compact, maar praktisch en heeft alles wat je nodig hebt: een ligbad, inloopdouche, toilet en dubbele wastafel met extra bergruimte eronder.

Door: Karin De Ridder – Foto’s: Luc Roymans

Lees ook: