Home Lifestyle Wonen Ideeën voor een last-minute kerstshopping

Ideeën voor een last-minute kerstshopping

Ideeën voor een last-minute kerstshopping

Nog geen kerstcadeaus? Geen nood, loop even langs bij één van deze nieuwe of vernieuwde concept stores en de klus is zo geklaard!

 

In Brussel

 
Chantier(s), Art House, Baljuwstraat 47, Elsene, 02.347.78.72 – 
www.chantiers-arthouse.com, lunch en evenementen via reservatie. Ma op afspraak, di-za, 10u30-18u30. Waar anders kon dit originele initiatief van literair reiziger Jacques-Yves Bonavita en interieurspecialiste Astrid Chaffringeon het licht zien dan in de Baljuwstraat in de hippe Kasteleinswijk? Chantier(s) bxl combineert een galerie waar elke maand een andere artiest zijn intrek neemt (deze maand: Francis-Olivier Brunet) met een concept store voor interieur en design. Astrid kiest vooral beperkte oplages van designers en ambachtslui van over de hele wereld. Voor kinderen is dat bijvoorbeeld de collectie van ‘Maison de Liouba’, met prachtige bedovertrekken en kussenslopen. Overdag kunt u er ook terecht voor koffie of thee of een van de Corsicaanse likeuren, wijnen of siropen die Jacques-Yves in België importeert. Deze poëtische ruimte is ‘s avonds te huur voor kleinschalige evenementen. 
 
TrueColors, Oude Graanmarkt 48, Brussel centrum, 02.513.79.62 – www.facebook.com/truecolorsbrussels, di-za, 11u-19u, zo 12u-18u. In december ook open op ma. In België is er veel te weinig kleur en is alles zo braaf en weinig gedurfd, zo vonden de zakenpartners Philippe en Karim. Toen ze met het idee speelden om een winkel te starten, hadden ze dan ook meteen de basis voor hun collectie: Fenyadi, het Marokkaanse merk van kleurige keramiek waarrond ze de rest van hun gamma opbouwden: meubels en heruitgaven van Alivar, koeienhuiden van het Franse Norki en berbertapijten die ze zelf gaan halen in Marokko. Veel stoffen ook, plaids, sjaals en kussens, met o.m. die van het Duitse Uppercase. Een belangrijke rol spelen de diverse geurcollecties. Er zijn geurkaarsen, huisparfums en parfums voor mannen en vrouwen, van Héritage Berbère, Ortigia uit Italië enTrue Grace uit Engeland en Alixx, een Belgisch merk. Wat al die merken gemeenschappelijk hebben, is een hoog en gedurfd kleurgehalte. Op zondag is er ‘A table! in the shop’, een brunchformule met 6 verschillende schotels en een dessert. 
 

In Antwerpen

 
A.PUUR.A by Katrien Buyle, Nationalestraat 37, 03.213.02.41 – www.apuura.com, di-za, 10u-12u30 en 13u30-18u, vrij tot 18u30. 20 jaar geleden al begonnen Katrien Buyle en Jean-Paul Iterbeke met A.puur.A in Gent. Zij profileerde zich als een creatieve duizendpoot, hij bekommerde zich vooral om het zakelijke aspect. Drie jaar geleden openden ze een tweede winkel in de Kammenstraat in Antwerpen, die begin april 2012 verhuisde naar een kleinere, maar gezellige locatie in de Nationalestraat. Met steeds wisselende etalages en bijna wekelijkse leveringen blijft A.puur.A een absolute must voor wie houdt van originele accessoires, schoenen van Chie Mihara, kleding van o.m. Laurence Dolige en D-Due lab, handgemaakte sjaals en mutsen van het trendy eco-merk Aiayu en interieurartikelen van Wit+goed. Katrien, die in het verleden o.a al een succesvolle papiercollectie ontwierp, heeft sinds kort ook een eigen kledinglijn. 
 
Studio HelderShop & Studio, Vrijdagmarkt 13, 03.289.43.18 – www.studiohelder.be, wo-za, 10u30-18u. Eerst waren er de ontwerp- en designstudio en de winkel, maar sinds eind oktober is er ook het label Helder. De eerste 10 producten die de oprichters Diana Keller en Brecht Baert zelf of in samenwerking met verschillende designers ontwierpen – handgemaakt of geproduceerd in kleine oplages – staan hier broederlijk naast hun winkelcollectie, die bestaat uit hedendaagse designobjecten, meubelen, juwelen en accessoires van andere internationale designers en artiesten als de Nederlanders Chris Kabel of Wieki Somers. Deze mooie winkel, gelegen in hartje Antwerpen, is meteen ook een exporuimte of communicatieplatform voor de designers. 

 

In Mechelen

 
Supergoods, ecodesign store – good stuff for good people, Onze-Lieve-Vrouwestraat 116, 0486.34.12.55 – www.supergoods.be (ook webshop), di-za, 10u-18u Belangrijk: u kunt hier met ecocheques betalen. De Mechelse Onze-Lieve-Vrouwestraat, vooral het gedeelte vlakbij de Vijfhoek en de Kruidtuin, telt nogal wat winkels met een originele en verfrissende aanpak, zoals Lily en Simple comme bonjour. De jongste aanwinst – de opening vond plaats op 2 augustus 2012 – is de ecodesignwinkel van Tonny van Bavel. Design+eco+fair,  zo staat er op het uitstalraam geschreven. De vriendin van de eigenaar is een Finse die werkt voor de Finse Groenen en altijd al geïnteresseerd was in ecologie. De winkel heeft dan ook heel wat Scandinavische input, maar u vindt er ook milieuvriendelijke en fair trade artikelen van over heel Europa. De labels maken meteen duidelijk of het gaat om ecologische, gerecycleerde, natuurlijke, organische of duurzaam beheerde materialen of overstock. Van meubelen, lampen en interieuraccessoires over juwelen en parfums tot handtassen, kleding en speelgoed. Een totaalpakket. 
 

In Gent

Humør by rewind, Bennesteeg 19-21, 0476.26.17.66 – www.facebook.com/humorstore, ma-za, 10u30-18u30, di gesloten, elke eerste zondag van de maand wijnbar, 11u-18u. In december is de wijnbar open van donderdag tot zondag. De geslaagde samenwerking tussen Christophe Urbain (eigenaar van de Rewind-kledingwinkels) en lampenontwerpster en fotografe An Gyselinck, die destijds begon met de pop-up store Ben, heeft zich nu geconsolideerd in deze concept store, waar mode, interieur en kunst elkaar aanvullen. Eén modelabel krijgt gedurende een bepaalde tijd extra aandacht d.m.v. een shop-in shop. Momenteel is dat het Deense merk Samsøe & Samsøe: zeer Scandinavisch van look, kwalitatief hoogstaand én betaalbaar. Verder zijn er modeaccessoires van o.a. Becksöndergaard, Void en Inouï. De interieurafdeling omvat naast kleine meubeltjes van Hay ook een selectie mooie vintage meubels en interieuraccessoires. Voor de verlichting is er o.a. ‘Lanp’, de eigenzinnige lichtontwerpen van An. Onder het label Humør lanceert het duo custom made producten met een vintage verleden die ze een nieuwe twist geven Voeg daarbij wellness-accessoires, wijn en boeken en u krijgt een totaalbeleving.

 
Voor nog meer nieuwe winkels, zie de Feeling Wonen van december.