Home Lifestyle Wonen Binnenkijken: cohousing in een oud schoolgebouw

Binnenkijken: cohousing in een oud schoolgebouw

Binnenkijken: cohousing in een oud schoolgebouw

Voor deze voormalige school aan de Gentse Dampoort was deze herbestemming net goed nieuws. Het project is een mooi voorbeeld van cohousing dat bekroond werd met de Oost-Vlaamse architectuurprijs. Ze kregen een uitstekende score voor zowel architectuur, duurzaamheid, design, privacy als groenbeleid!

 

Het appartement van Bart en Eva maakt deel uit van dit cohousingproject dat gestart werd in 2009. Drie bevriende koppels lieten hun oog vallen op een verlaten schoolgebouw in de buurt van het station Gent-Dampoort. Samen met zes andere gezinnen werd er beslist om het terrein samen te kopen. Nu wonen er ongeveer 30 mensen samen, verspreid over de negen units.

Lees ook: dit prachtige, minimalistische huis kost maar 38.000 euro 

Voorkant school

“Dit is een woongemeenschap, maar zonder het geitenwollensokkengedoe dat daar nog te vaak mee geassocieerd wordt”

Mix and match

De loft van Bart en Eva werd ontworpen door Peter-Jan Scherpereel en Tom Mares van PJ Mares. Net als Bart en Eva stapten ze in het cohousingsproject. Het ontwerpduo koos ervoor om verschillende materialen en kleuren met elkaar te combineren. Dit zorgt voor een heel kleurrijk geheel in het leefgedeelte.

living

eetkamer

detail eetkamer

Bart en Eva gaven Peter-Jan en Tom carte blanche in hun appartement. Het koppel wou echter niet meteen zo wild gaan met de kleuren, maar samen vonden ze het perfecte evenwicht. Hun interieur bestaat uit een mix van op maat gemaakte meubels door PJ Mares en meubels die ze zelf gekozen hebben.

Klaslokalen

badkamer

woonkamer

school

De groep heeft ervoor gekozen om de structuur van de voormalige school zo veel mogelijk te behouden. Op de meeste plaatsen is het dan ook nog duidelijk zichtbaar waar de klaslokalen zich bevonden. Op de loft hebben ze enkel het plafond verhoogd zodat er voldoende leefruimte zou zijn. De voormalige speelplaats is nu de binnentuin waar de bewoners in de zomer samen een glaasje kunnen drinken na een drukke werkdag.

Privacy

Zowel ontwerpersduo PJ Mares als koppel Bart en Eva zijn erg op hun privacy gesteld. Ze vinden het leven in een woongemeenschap aangenaam, maar willen soms ook tijd voor zichzelf. Bart en Eva kunnen zich dan even terugtrekken op hun terras dat zicht geeft op het station Gent-Dampoort.

kat

terras

 

 

Meer over bouwen & wonen: