Kleur in je interieur: zó pak je het aan

Het helpt je doorheen een dip, zorgt voor wat extra persoonlijkheid en bewijst dat je risico’s durft te nemen: kleur in je interieur doet wonderen. Zolang het de juiste kleur is natuurlijk.

Is het niet té?

Een naam om te onthouden voor iedereen die van kleurrijk serviesgoed houdt, is die van Marilyne Blais. Geboren in Canada en enkele jaren geleden verhuisd naar Berlijn om daar een eigen creatieve studio, Argile, op te starten. Blais geeft er lessen en workshops, maar werkt er vooral zelf aan keramiek die in het geheugen blijft hangen. “Ik word enorm geïnspireerd door tropische tuinen en de kleuren die je daar kunt ervaren”, aldus Blais.

Is het een trap?

Het is een aspect van een interieur dat al eens over het hoofd wordt gezien: de trap. Nochtans is het in heel wat renovatieprojecten een must om die grondig aan te pakken. Maar man o man, wat kijken we daar tegenop. Voor niks nodig, zo klinkt het nu bij verfspecialist Colora. Samen met Boss paints ontwikkelde de verfhandelaar een doe-het-zelfaanpakplan voor de trap. Zeven stappen slechts, en de vernieuwde trap is een feit. Colora moedigt uiteraard van harte aan om er een kleurrijk pareltje van te maken, een ware eyecatcher in de inkomhal.

colora.be, boss.be

Colora- Foto: Dena Huys.
Colora- Foto: Dena Huys.
Colora - Foto: Bart Van Leuven.
Colora – Foto: Bart Van Leuven.

Is het Pure?

Het splinternieuwe servies van Pascale Naessens voor Serax heet nog steeds Pure, maar kreeg wel de extra verduidelijking ‘ Purple-Blue’ mee. Want qua sfeer mag dit servies dan wel grotendeels overeenkomen met Pascales eerdere werk, de blauwgrijze kleur is op zijn minst verrassend te noemen. “De blauwpaarse kleur past onwaarschijnlijk mooi bij eten. Ik heb lang gezocht naar de perfecte tint. Dit servies draagt de ideale mix van grijs, blauw en paars in zich”, legt Pascale uit. “Het is een kleur die ik heb ontdekt op vakantie.”

serax.com

Is het gedurfd?

“Belgen durven veel meer in hun interieur dan Nederlanders.” Dat beweren wij niet, dat beweert Femke Furnée, de vrouw achter het Nederlandse interieurlabel Fést, een merk dat sinds kort ook een vestiging in Antwerpen heeft. In de collectie van Fést zitten heel toegankelijke stukken, zoals de Clay- of de Dunbar-sofa, maar net zo goed gewaagdere zoals een paars Plateau-bijzettafeltje of een mosterdgele Sinclair-stoel. Voor al die Belgen met ballen.

Fést, Steenhouwersvest 16 in Antwerpen, fest.amsterdam

Is het leder?

Wie de opties voor muurbekleding naast elkaar legt, komt vaak niet verder dan het dilemma: verf of behang? Toch zijn er nog heel wat andere mogelijkheden. Leder bijvoorbeeld. Een warm materiaal, een gezellig materiaal en vooral ook een bijzonder luxueus materiaal. Arte maakte er muurbekleding van, beschikbaar met of zonder vacht. De grove stiknaden tussen de stukken leder geven de muur een extra stoer karakter.

arte-international.com

Is het een hoek?

Tegels zijn helemaal terug van weggeweest. Met slechts één verschil ten opzichte van hun vorige revival in de jaren tachtig en negentig: ze zijn niet langer wit. En ze zijn ook niet langer hoekig. Het Nederlandse D-Tile specialiseerde zich de afgelopen jaren in tegels waarmee je afgeronde hoeken kunt creëren in keukens en badkamers, en die beschikbaar zijn in twintig trendgevoelige kleuren, waaronder de prachtige pasteltinten dauw, lucht, big en pruim.

D-Tile wordt in België verdeeld door Studio Helder, studiohelder.be

Is het vuil?

Er wordt onderzoek gedaan naar de gekste dingen. Bijvoorbeeld naar de kleur die we het meest associëren met afval. De meest recente collectie van Brabantia staat volledig in het teken van groen, wat in ons hoofd blijkbaar de kleur van afval is. De kunststof emmers Sort & Go worden uitgebracht in de tinten Fir Green en Mint, maar ook in wit en grijs. Dat combineert mooi met groen. En wit is bovendien de meest propere kleur die er is. Ook niet onbelangrijk in dat hoofd van ons.

Afvalemmer Brabantia ‘Sort & Go’ in Fir Green, Mint, White of Grey: € 38,95 (25 l)

Is het groen?

Wie kleur zegt, zegt Hilde Francq. Deze Belgische trendwatcher weet al twee jaar op voorhand welke kleuren in onze huizen zullen terechtkomen. Voor het najaar van 2020 voorspelt Francq een focus op groen en bruin. “Bruin is een kleur die we met luxe gaan associëren. Bruin ziet er dan ook opvallend goed uit bij luxematerialen, zoals textiel van natuurlijke vezels of mooie houtsoorten”, aldus Francq. “Groen is dan weer de ecologische kleur bij uitstek. De nieuwe groenen zijn echter niet schreeuwerig, maar veeleer geraffineerd. Het zijn groenen zoals je ze tegenkomt in de natuur, bijvoorbeeld bij stenen of mos.”

Foto, concept & styling: francqcolors.be

Is het een disco?

Na de inhoud van onze kleerkast ontsnapt ook ons interieur er niet aan: de comeback van de jaren tachtig. En wat is er typischer aan die jaren tachtig dan de gekleurde gloeilamp? Kunstenaar en designer Ward Wijnant ging met het fenomeen aan de slag om zijn Space-tafellamp voor designlabel Moooi te creëren. De gloeilampen zijn uiteraard goed vermomde ledlampen, maar de sfeer blijft dezelfde: die van onvervalste disco. De lamp heeft zelfs een Dim-To-Disco-functie. Het dak eraf!

moooi.com

Is het te doen?

Na het succes van haar vorige boek Who’s Afraid of Pink, Orange and Green?, liet journaliste Iris De Feijter heel wat lezers gefrustreerd achter. Want schrik van roze, oranje en groen hadden die al lang niet meer, maar hoe ga je aan de slag met al die kleuren in huis? Ziedaar boek nummer 2: The Complete Book of Colourful Interiors. “Dit wordt een iets praktischer boek”, aldus De Feijter. “Het geeft een inkijk in hoe kleuren een impact hebben op een interieur en de verschillende manieren waarop je die integratie van kleur zelf kunt aanpakken.”

The Complete Book of Colourful Interiors, Iris De Feijter en Irene Schampaert, uitgeverij Lannoo, € 45, lannoo.be

Foto: Paavo Lehtonen.
Foto: Paavo Lehtonen.

Is het proper?

Interieurlabel Flamant mag dan 128 kleuren verf aanbieden, het belangrijkste is wat Flamant níét aanbiedt, en dat is vervuilde lucht. Meer nog, de Air Care®technologie die in elk van die 128 kleuren verwerkt zit, neutraliseert de schadelijke stoffen in de binnenlucht. Want die binnenlucht, zo stelt Flamant, is vaak van veel slechtere kwaliteit dan onze buitenlucht. Kortom: niks zo gezond als een fikse verflucht.

flamant.com

Is het binnen of buiten?

Een tafel die je zowel voor binnen als buiten kunt gebruiken: heel handig. Een tafel die ontworpen én met de hand gemaakt wordt in België: nog interessanter. Een tafel die bovendien beschikbaar is in prachtige tinten rood, geel en blauw: halleluja! Ontwerpster Maria Scarpulla liet zich voor haar stalen tafels inspireren door de Italiaanse landschappen van Umbrië, waar ze opgroeide alvorens in België te belanden. De ontwerpster is ervan overtuigd dat kleur een belangrijke impact heeft op het gemoed, en dat is met de kleurvlakken van de Campi di Colore-collectie niet anders.

mariascarpulla.com

Meer interieurinspiratie

Tekst: An Bogaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content