Beeld: Hay Design.

Lenteschoonmaak: “Gooi niet alles op een hoop, maar creëer routines”

Lente is in het land! Het uitgelezen moment om aan die grote lenteschoonmaak te beginnen. Maar hoe pak je het aan? En hoe zorg je dat het geen gigantische klus is die blijft terugkeren? “Ik kreeg die vraag vaker”, vertelt opruimcoach Tina Favache. “Daarom ontwikkelde ik 12 opruimroutines om het leven op orde te krijgen én te houden.”

Om aan die grote opruimklus te starten, moeten we volgens jou nieuwe routines inbouwen in ons leven?

“Klopt. Eigenlijk ben ik niet zo’n voorstander van een grote kuis. Omdat het zo’n berg is waartegen je aankijkt, werkt het net demotiverend. Mensen zijn van nature uitstellers: die grote klus laten we liever even liggen. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat niet iedereen tijdens die eerste lockdown meteen heel het huis heeft aangepakt. Anderen zijn dan weer begonnen, maar moeten nu terug opnieuw aan de slag. Door routines in te bouwen en goed te plannen, is zo één grote klus eigenlijk overbodig. Er zijn twaalf verschillende video’s, elk met een andere routine. Het zijn kleine puzzelstukjes die mooi in elkaar passen. Maar je moet natuurlijk zelf aan de slag, enkel de video’s bekijken, is niet voldoende.”

De eerste stap is een overzicht maken.

“Inderdaad. Ik raad altijd aan om eerst door te doen zoals je bezig bent en eens op te schrijven wat je allemaal doet in het huishouden in zo’n dag. Zo krijg je een beter zicht op wat je nu doet én op hoe je het in de toekomst beter kunt aanpakken. Daarna gaan we stapje per stapje aan de slag: en zo neem je eigenlijk al je taken aan. Ik hoor heel vaak dat mensen weinig tijd hebben, maar door jezelf goede routines eigen te maken, win je net heel veel tijd.”

“Geen tijd om je leven op orde te zetten? Dankzij te werken aan goede routines creëer je net extra tijd”

Hoe lang duurt zo’n ‘opruimtraining’ dan volgens jou? 

“Je bent er al snel een half jaar of jaar mee bezig. Dat klinkt natuurlijk heel veel, maar eigenlijk is het dat niet. Jezelf nieuwe gewoontes aanleren, vraagt nu eenmaal het nodige geduld. Je wilt je brein immers iets aanleren. En het gaat in heel kleine stapjes: zo pakken we in een van de video’s de routine ‘Dagelijks onderhoud’ aan. Ik raad altijd aan om niet alle video’s in een keer te willen tackelen, maar eerst te focussen op de ene routine en pas na een viertal weken – als je de routine helemaal eigen hebt gemaakt – door te gaan naar een volgende. Zo zijn er ochtend- en avondroutines, maar ook een wasroutine om de was efficiënter aan te pakken.”

Waaruit bestaan die ochtend- en avondroutine? 

“In de video’s deel ik tips, maar eigenlijk is zo’n routine heel persoonlijk. Wat wil je zeker doen? Hoeveel tijd heb je? En hoe kun je jouw gezin betrekken? Want het is belangrijk dat ook je partner en kinderen mee op de kar springen. Door een plezier van te maken bijvoorbeeld?”

“Betrek heel het gezin bij je opruimroutines: kinderen kunnen gerust helpen”

Wat kun je kinderen zoal laten doen? 

“Ook die vraag krijg ik vaak. Daarom is er een video waarin ik mogelijke taakjes voor kinderen uitleg, aangepast aan hun leeftijd. Van schoentjes wegzetten tot de vaatwasser leeghalen: er zijn heel wat taken die kinderen perfect kunnen doen. Communiceren over die routines is daarom heel belangrijk.”

Op zich klinkt het allemaal heel logisch. Routines en nieuwe gewoontes opbouwen en zo nooit voor een hele berg staan. Waarom lukt het sommigen zo moeilijk? 

“Ik deel geen wereldschokkende tips, maar begeleid mensen die het moeilijk vinden om aan die berg te beginnen. Enerzijds vergt het inzicht: welke taken pak ik eerst aan? Daarnaast willen mensen vaak te veel ineens aanpakken, dat is zo ontmoedigend. Ik zal nooit aan iemand vragen om à la Marie Kondo alle spullen in je kleerkast op het bed te gooien en dan te beginnen sorteren. Die berg is deprimerend. Kies liever kleine doelen en beloon jezelf. Dat je die ondergoedla nu hebt aangepakt, is al een heel mooie start. De rest volgt later. Perfectionisme zorgt tenslotte ook dat sommigen uitstellen: ieder huisje heeft zijn kruisje, niet alles hoeft constant perfect te zijn.”

In tegenstelling tot Marie Kondo heb jij het ook minder over weggooien en ontspullen? 

“Ik heb niks tegen de methode van Marie Kondo, voor mijzelf is hij gewoon niet realistisch. Ten eerste wonen we gemiddeld veel groter dan in Japan, dan is het logisch dat je meer spullen verzamelt. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat je alles moet bijhouden natuurlijk. Maar het is niet omdat ik mijn gourmetstel dit jaar niet gebruikte, dat ik het meteen naar de Kringwinkel breng. “

“Opruimen maakt je niet instant gelukkig. Maar na een tijdje ervaar je de rustgevende effecten van een opgeruimd huis”

Je video’s bestaan al even, merk je meer inschrijvingen door de lockdown(s)?

“Absoluut. Ik startte de video’s eigenlijk met een klein hartje: zouden mensen wel bereid zijn om zich online te laten coachen? Maar het bleek een schot in de roos. Die lockdown heeft dat effect nog versterkt. Mensen hebben zin om hun leven in handen te nemen. Ik kan het ook alleen maar aanraden: je hebt nu tijd om die routines aan te pakken, en plukt er later de vruchten van. Sinds ik zelf heel routineus opruim en huishoudelijke taken aanpak, heb ik meer tijd om te genieten van mijn gezin.”

Jij maakte van opruimen jouw beroep. En er wordt weleens gezegd: ‘opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’. Maakt het jou echt gelukkiger?

“Ja. Ik ga niet liegen: als je begint, word je niet instant gelukkig. Maar naarmate de tijd vordert, zeker wel. Door die routines heb je een gevoel van controle over je huis en je huishouden. Daarnaast beloof ik echt: je krijgt meer tijd terug in de plaats.”

Tips van Tina:

  • Maak een plan: liefst van alles heb je met een vingerknip een opgeruimd huis, maar zo werkt het helaas niet. Maak prioriteiten: wat wil je graag eerst aanpakken?
  • Zorg dat je het juiste materiaal bij de hand hebt, zo voorkom je uitstelgedrag.
  • Begin in kleine stapjes: al je kleren meteen op één hoop gooien, werkt ontmoedigend. Start liever met een la of kastdeel en ga stelselmatig verder.
  • Werk af voor je aan iets nieuws begint: dat klinkt logisch, maar het is verleidelijk. Je bent bezig in de keuken, gaat even iets in de garage leggen en ziet dat opeens ook opruimklusjes. Werk eerst af voor je aan iets nieuws begint.
  • Praat met je gezin: hoe kan iedereen zijn/haar steentje bijdragen om de routines vlot te laten verlopen?

Kun je zelf wel wat hulp gebruiken? Bekijk hier een van de modules gratis of schrijf je in voor de opruimmodule (12 routines) van Tina Favache.

Meer tips voor je huis:

Openingsbeeld: Hay Design

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content