Feeling & Hartman

Beginnen je vingers wat groen uit te slaan? Dan heb je vast de lentekriebels beet. Eén remedie: tuinieren. Want geen beter medicijn tegen de lentemicrobe als een opgefriste tuin en een gezellig terras. Met deze 5 tips vlieg je er met volle goesting in. Patat!

1. Kies nieuwe meubels

Als je hiermee begint, blijf je zéker gemotiveerd tijdens de volgende stappen. Want wat is er leuker om naar uit te kijken dan een cocktail in een proper en comfortabele tuinterras? Wij tippen voor deze zomer de Sophie-stoelen van Hartman (het merk dat je vast kent als dé krak in tuinmeubelen uit kunststof). De kuipjes zijn verkrijgbaar in wit, taupe en grijs en zitten hemels, dankzij hun ronde en golvende vorm. Daarnaast bieden de ondersteunende armleuning en licht verende rugleuning extra zitcomfort en dankzij het speciaal ontworpen afwateringssysteem blijft er geen water in de stoel liggen na een regenbui (we wonen nog steeds in België). Ook de bijpassende tafel is uniek dankzij haar krasbestendig HPL tafelblad, geschikt voor zomerse temperaturen.

Voor zo’n designtopper betaal je vast veel, denk je? Maar nee hoor, de prijs is best aantrekkelijk. Een Sophie Element stoel met rechthoekige poot koop je al aan €99,95, voor een Sophie Studio (op de foto) betaal je €129,95. De Sophie Element tafel koop je voor €499,95, het Sophie Studio model is vanaf €649,95 van jou. Best weinig voor gezellige zomeravonden, toch? Bovendien krijg je 5 jaar garantie en omdat hij zo stijlvol is, zou je ‘m in de winter best binnen kunnen zetten. Iets met twee vliegen en één klap.

2. Stevig schrobben

Als je tuinmeubels zijn gekozen, kan je het terras beginnen opknappen. Eerste stap? Een grondige poetsbeurt. Keramische tegels kan je poetsen met bleekwater, maar voor natuursteen of arduin kies je best een aangepast product. Vaak doet 1 liter schoonmaakazijn met 1 liter water al wonderen maar twijfel je toch? Vraag dan extra raad in een tuinwinkel.

3. Maak alles proper

Ligt alles op een hoop en weet je niet waar te beginnen? De derder stap is makkelijk en logisch: gooi alles weg wat los ligt. Losse blaadjes, takken of ander tuinafval horen vanaf nu thuis in de container. Pas wanneer je met een schone lei begint, kan je aan het échte opknapwerk starten. Knip je haag bij, snoei de struiken en bomen, trek het onkruid uit.

4. Boost met bloemen

Een nieuw seizoen betekent natuurlijk ook nieuwe plantjes. Zet grote bloembakken op de rand van je terras en kies voor subtiele tafeldecoratie. Tip: heb je veel bloemen in verschillende kleuren? Houd de versiersels van je potten dan rustig, zo creëer je een mooie balans in jouw tuin. Je kan nu best kiezen voor viooltjes, tulpen, narcissen of andere voorjaarsbloemen (hieronder check je hoeveel zon ze nodig hebben). Eigenlijk moet je in het najaar al de voorjaarsbollen planten, maar nu kan het eventueel ook nog. Alleen komen de bloemen dan wat later tevoorschijn. Als je ze in april plant, geniet je ervan in augustus. Wanneer de bollen weer zijn uitgebloeid, kan je het groen best laten staan tot het vergeeld is. Zo krijgen ze meer voedingsstoffen binnen, genoeg voor het jaar nadien. Alleen bij narcissen moet je het groen wegknippen, die maken net meer zaad aan in plaats van energiereserves.

5. Zorg voor groen gras

Als de winter voorbij is, kan je jouw gazon bemesten. De voeding in de grond is nu laag, waardoor bemesten écht nodig is. Je kan mestkorrels gebruiken maar ook organisch mest, compost of stalmest. Ook maaien kan al maar enkel als het gras niet te nat is. Tip: neem ook de kantjes mee voor een net en afgewerkt resultaat. Wil je verticuteren? Dat is enkel nodig als je gras veel mos bevat of er dun en droog uitziet. Met de verticuteerhark (of voor de luieriken eentje met een motor ;-)) krab je het gras open en verwijder je al het mos. Doe dit NIET als je gazon nog vochtig is!

Tijd voor een lenteschoonmaak!