Meer schaduw in je tuin? Dat doe je zo!

Je wilt graag een boom planten in je tuin, maar je weet niet goed hoe of wat? Geen zorgen, wij helpen je door het bos de bomen te zien. Letterlijk. We contacteerden bomenexpert Dries Van der Auwera, medezaakvoerder van tuincentrum Van der Auwera, een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Ze kweken en verkopen zelf meer dan 2.500 soorten planten, waaronder 300 verschillende soorten bomen. Dries hoort bij de vijfde generatie kwekers.

DE VRAAG

Welke boom kies je best wanneer je meer schaduw en verkoeling in je tuin wil, maar je tuin ook niet te donker wil maken?

HET ANTWOORD

“Je kunt schaduw creëren met twee soorten bomen,” legt ervaren boomkweker Dries uit. “Ten eerste zijn er bomen met een dicht bladerdak, zoals de lindeboom. Die zorgen voor een natuurlijke airco én schaduw. Lindebomen zijn wel meer iets voor grotere tuinen, want ze worden gigantisch. Gelukkig zijn er ook kleinere alternatieven. Een Royal Red esdoorn blijft vrij klein en krijgt in de zomer rode bladeren, echt heel mooi. Een andere optie is de Acer Rubrum Scanlon, een zuilvormige rode esdoorn. Die blijft ook slank: ideaal als je weinig plaats hebt. Ten slotte raad ik de Liquidambar aan, de Amerikaanse amberboom. Die boom heeft een echt parasoleffect én verkleurt mooi in de herfst.”

“Wie meer licht wil, kiest beter voor een boom met kleinere blaadjes die elkaar niet overlappen en het licht eerder filteren. Je krijgt dan het effect van kantwerk. De Albizia Julibrissin of de rode Perzische slaapboom, is ideaal voor stadstuinen die een beetje afgeschermd zijn, want ze zijn licht vorstgevoelig. Deze boom heeft ook een roze bloem, zo krijg je meteen wat kleur in je tuin. Een boom die niet te hoog wordt, is de Gleditsia Sunburst of gele valse christusdoorn. Elke nieuwe scheut is felgeel, maar wordt groen in augustus. Zo krijg je de hele zomer mooie kleurschakeringen. Ten slotte ben ik ook fan van de Koelreuteria paniculata of lampionboom, die gele spitse toortsen heeft en in de herfst lampionachtige peulvruchten krijgt met zaden. Als het een beetje waait, maken die een mooi, ritselend geluid.”

Ilse Popelier is interieurarchitect en kunstenaar. Het pronkstuk van haar Antwerpse stadstuin van 25 m² is de paplaurier. Op aanraden van tuinarchitect Aldrik Heirman snoeide ze de onderste takken weg. Zo werd de struik een meerstammige boom die in de zomer fungeert als koele parasol.

Meer over groen en tuinen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content