Wit, beige en grijs zijn veruit de populairste kleuren in ons interieur maar af en toe houden we ook wel van een tikje pit. Voor welke levendige tinten we dan kiezen en in welke kamers we loco durven gaan? Een recent onderzoek van colora & BOSS paints* laat de Belg kleur bekennen.

Braaf in de slaapkamer, niét in de keuken

6 op de 10 Belgen vindt een huis vol witte muren maar saai. Een even groot deel is ervan overtuigd dat interieurkleur je gelukkig en energiek maakt. Waarom schilderen we onze muren dan massaal wit, beige of grijs?

Maagdelijk wit in de slaapkamer

Wel, zo’n 40% van de Belgen vindt levendige kleuren in hun interieur te druk, een kwart vindt ze zelfs storend. Daarom domineren wit, beige en grijs. Zélfs onze ‘piece de résistance’, aka de master bedroom, blijft verrassend braaf.

Rustgevend groen in de keuken

Toch vindt ook 25% van de ondervraagden een levendige kleur rustgevend. Op welke muur we die dan zetten? Vooral de keuken is populair (27%), gevolgd door de woonkamer (24%) en het toilet (22%). In dat geval wordt het vaakst voor groentinten gekozen; niet zo gek want groen kalmeert.

De psychologie van kleur

Groen is dus naast wit, beige en grijs het populairst omdat het ontspant en volgens curated online interieurmagazine Westwing hebben bepaalde kleuren inderdaad een invloed op je gemoed. Voor je aan het verven gaat, kan je dit dus in je achterhoofd houden:

 • Zachtbruin en beige: een rustig palet voor een knusse en warme sfeer.
 • Geel en goud: zorgen voor een zonnig interieur en een opgewerkt humeur! Perfect voor werkkamers.
 • Crispy wit: geeft frisse eenvoud, zorgt voor een opgeruimd huis en zo voor een opgeruimd hoofd.
 • Blauw: dé interieurtint om zen van te worden. Lijkt heftig maar zorgt juist ook voor een rustige vibe.
 • Groen in alle tinten: brengt creativiteit in huis en kalmeert.

Inspiratie gezocht? Hierzo!

Zens-spiratie

Niet enkel wit heeft een verruimend effect, ook met koude kleuren en matte verf oogt je kamer groter. Breng bijvoorbeeld rust in je slaapkamer met zacht lila.

Edgy

Schilder een strak kleuroppervlak of minimalistisch patroon op een neutrale muur voor een edgy effect met pit. Ook door het schilderen van kastdeuren en meubilair fleur je je kamer op.

Romantisch

Nood aan ‘you-time’? Kies voor een poederzachte tint en waan je in een cosy cocon.

Colour confessions

Wist je dat…

 • wit de dominante kleur is van de Belgische interieurs? De woonkamer (34%), slaapkamer (30%), toilet (40%), badkamer (46%), inkomhal (38%) en de keuken (35%) zijn hoofdzakelijk wit gekleurd.
 • 36% van de Belgen blauw (of een afgeleide) aanduiden als hun lievelingskleur? Hierna volgen roodtinten (16%), groentinten (15%) en zelfs zwarttinten (11%).
 • 7 op de 10 Belgen fan zijn van een accentmuur?
 • 61% van de Belgen verf boven behangpapier verkiest?
 • bijna de helft van de Belgen eerder kleur toevoegt aan de hand van meubilair?
 • 48% van de vrouwen de beslissing over kleur alleen neemt?
 • 3 op de 10 Belgen vaker dan om de 5 jaar opnieuw schildert?

*Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van colora & BOSS paints tussen 27 januari en 3 februari 2020. iVox bevroeg 1000 Belgen tussen de 18 en de 79 jaar over hun kleurkeuzes in hun interieur.

Meer interieurtips

Beelden: colora