Thuis leven, werken, ontspannen, studeren; ‘ons kot’ wordt intensiever gebruikt dan ooit tevoren. Geen wonder dat dit zich ook in de woontrends laat voelen. Meer thuis leven, betekent bijvoorbeeld ook meer activiteiten binnen dezelfde vier muren. Multifunctionaliteit van ruimtes en meubels staat dus hoog op de agenda tegenwoordig.

Sinds de pandemie en de bijbehorende lockdowns heeft ons huis meer functies gekregen. Maar die moeten wel allemaal plaatsvinden op dezelfde vierkante meters. Het magische woord? ‘Polyvalentie’, architectenjargon voor dubbelgebruik. In de hoek van je slaapkamer past misschien wel een hometrainer. Of is er in je dressing nog wel een plek voor een bureau. Pinterest Predicts – het trendrapport van het digitale prikbord – meent alvast dat we in 2021 allemaal de ‘cloffice’ zullen leren kennen. De wat? ‘Cloffice’ is een samentrekking van closet en office; een thuiskantoor in je dressing dus. Tik #cloffice in op Pinterest of Instagram voor duizenden inspirerende voorbeelden.

Twee in één meubelstukken

Uitklapbare meubels zijn een andere oplossing om meer functies op dezelfde oppervlakte te proppen. Van bedden tot bureaus, van stoelen tot tafels: noem het en het bestaat in opvouwbare versie. Klaar met eten, slapen of werken? Inklappen maar en er is voldoende ruimte voor een volgende taak. Wij spotten ook al bureaus ingewerkt in een kast. Zo kun je ook na een thuiswerkdag de deur dichttrekken. Ook alle meubels op wieltjes passen in deze polyvalente trend.

“Het is niet omdat je extra functies in je huis kwijt moet, dat je er extra vierkante meters voor nodig hebt”, vindt Jo Vinken van het Gentse architectenbureau Zoom. “Ga liever op zoek naar slim gebruik: een bureau in de living dat je achter een schuifpaneel kunt verbergen. Een tip voor de keuken: steek nooit een spoelbak of kookplaat in je keukeneiland. Zo kun je dat oppervlak op andere momenten van de dag gebruiken om huiswerk aan te maken, een aperitief te drinken, de krant te lezen of nog iets helemaal anders. Een extra voordeel: door compact te bouwen, hou je meer buitenruimte over.” Nadat we eeuwenlang hebben geleefd in huizen vol kamers met gedefinieerde functies – slapen, eten, douchen, koken, studeren – breekt er nu een periode aan van meer multifunctionele ruimtes die zich snel kunnen aanpassen aan verschillende activiteiten.

Dunne grens tussen privé en werk

Dubbelgebruik verloopt niet altijd probleemloos. Want als je keukentafel plots je werkplek wordt, moet je dan ook eten op zo’n gedrocht van een ergonomische bureaustoel? Liever niet. Een duidelijk gevolg van de pandemie is de piekende verkoop van huiselijk ogende bureaustoelen, vertelt Remy Schepens, managing director Benelux van Vitra. “Onze corebusiness is kantoorinrichting, maar we hebben ook een home-segment dat steeds belangrijker wordt. Die twee werelden verbinden we in onze collectie: warme huiselijkheid met ergonomische kantoornormen. Stoelen zoals de Eames Aluminium Group verkochten altijd al goed, maar de verkoop is echt geëxplodeerd tijdens de lockdown. Mijn voorspelling is dat kantoor- en thuismeubels steeds dichter naar elkaar toe zullen groeien.” Ook qua bureauaccessoires is er licht aan het einde van de tunnel. Het Belgische merk Double Stitched bijvoorbeeld lanceerde een collectie stijlvolle muismatten in buffelleer die naadloos blenden in een huiselijke omgeving.

Ook technologie laat ons niet in de steek als het over ruimteoptimalisatie gaat, meent Benjamin Hubert. Deze Britse ontwerper is een van de meest vooruitziende en geëngageerde ontwerpers die we kennen. Design moet je leven verbeteren, meent hij. Lees: hij ontwerpt
even graag een rolstoel als een designstoel. En dus is de pandemie koren op zijn designmolen. “We hebben meer nood aan escapisme dan ooit tevoren, dus zie ik grote mogelijkheden voor virtual en augmented reality. Thuisbioscopen bijvoorbeeld zullen boomen en je nóg meer onderdompelen in de actie, zodat je als kijker haast niet meer merkt dat je thuis in de zetel zit.”

Zo breng je meer multifunctionaliteit in je eigen huis:

Bureau/kastje

Bureau/kastje met rotan accenten, € 377,30, La Redoute. Shop hem hier

Muismat

Double Stitched, € 29,90. Shop hem hier

Multifunctionele bureaulamp die je draadloos kunt opladen

Ikea Riggad, € 59,99. Shop hem hier

Bureaustoel Eames Alluminium Group

 

Vitra, € 1.889. Shop hem hier

Multifunctioneel schap met lamp

LED-wandlamp Paullmann, € 91,95. Shop het hier

Door: Iris De Feijter. Openingsbeeld: Ikea.

Meer lezen over wonen en interieur?