Hoewel Belgen niet zo chauvinistisch zijn als pakweg de Fran√ßaises, hebben we toch ook heel wat om trots op te zijn. Onze fashion bijvoorbeeld. Naast grote kleppers als Dries Van Noten en¬†Ann Demeulemeester¬†verschuilt zich in ons land ook h√©√©l wat kleinschaliger modetalent. 7 ontwerpers waar onze Belgische fashionista’s trots op zijn.

7 x Belgische modelabels

Eline Van Ree

De jonge Antwerpse designer¬†Eline Van Ree¬†studeerde aan de modeacademie in Antwerpen. Ze richtte in maart 2015 haar eigen label op in Barcelona, de stad waarop ze meteen verliefd werd. Ze woonde en werkte er 5 jaar en schippert nu tussen Antwerpen en Barcelona om haar collecties te produceren.¬†Voor de lente en zomer van 2018 ontwierp ze een lijn die je een kijk geeft op het Mexico van de jaren ’20. Haar nieuwe collectie ‘Maya’ bevat het frivole, folklore Mexico met diepe tinten oranje maar ook sobere snits uit lichtgrijs, verwijzend naar het communisme. De stoffen die Eline hiervoor¬†gebruikte, zijn voornamelijk¬†natuurlijk linnen en katoen.

Anna Maria Blanco

Anna Maria Blanco is een gloednieuw Belgisch swimwear label, gecre√ęerd en ontworpen door de Belgisch-Italiaanse Carolina Pizzutilo. Ze startte het merk uit een persoonlijke nood aan de juiste vrouwelijke swimwear maar vooral ook als ode aan haar eigen mama, die de strijd tegen kanker verloor. Anna Maria Blanco draagt de naam van Carolina‚Äôs moeder en omschrijft de spirit en het karakter van wie ze is: sterk, impulsief, passioneel en vrouwelijk.¬†Alles wordt volledig in Belgi√ę geproduceerd.

Toos Franken

Na haar studies aan de Antwerpse modeacademie startte de¬†Kempische Toos Franken in 2014 haar gelijknamige modelabel.¬†Hoewel Toos haar inspiratie vindt in de simpelste vormen, zijn haar designs stuk voor stuk statement pieces. Zo ook die van haar nieuwe¬†collectie JUNIPER. Ge√Įnspireerd door een runaway bride is er een rebelse, haast militaire sfeer voelbaar in de nieuwe silhouetten.¬†De jaarcollectie bestaat uit romantische, zachte lijnen en materialen in afwisselend heldere en harde kleuren zoals blauwgrijs, wit, glanzend koper en zwart. Elk item uit de Toos Franken collectie is handgemaakt in Belgi√ę.

Mieke Dierckx

Mieke Dierckx kwam na haar master in juweelontwerp en edelsmeedkunst in contact met lederbewerking.¬†Al snel wilde ze de ideale handtas ontwerpen:¬†tijdloos, ambachtelijk en altijd elegant. Deze zomer komt ze met een midsummer capsulecollectie die bestaat uit¬†5 modellen in babyblauw, zachtroze en fel kanariegeel.¬†Klein en alledaags of groot en effici√ęnt, ze heeft een tasje voor √©lk type vrouw.

SVNTY

SVNTY heeft haar roots in Antwerpen en is als sinds 2013 een tikje rebels. Ze ontwerpen easy-to-ware collecties m√©t attitude. Noem het toegankelijke luxe of zoals ze zelf zeggen¬†understated bling. Met hun SS18 collectie brengen ze een ode aan de onderwaterwereld. Hun inspiratie? Die haalden ze bij het kunstwerk “Another task for you to do” van David Shrigley. Dat resulteerde in lila en oranje silhouetten en v√©√©l¬†marinestrepen, zeepaardjes en opschriften als ‘Oh Crab!’.

Mooiloop

Mooiloop is Zuid-Afrikaans voor ‘het ga je goed’. Die filosofie voel je in elk aspect van het Belgische merk, dat haar flagship store¬†heeft in Gent.¬†Alison ontfermt zich over de creaties van de prints, stoffen en de snitten¬†terwijl Florence het productieproces voor haar rekening neemt. Die productie gebeurt in zowel Belgische als Europese ateliers. Alison haalt inspiratie¬†uit architectuur, kunst, bloemen en planten. Voor de zomer van 2018 koos ze voor levendige prints, frisse kleuren en pure zijde. Kleuren als oranje en geel domineren de collectie, aangevuld met subtiel roze, rood en gifgroen. De bloemen- en streepjesprints zijn zelfs in de meest klassieke garderobe een mooie aanvulling.

A E S A E R T

De Gentse Griet Aesaert maakt al sinds 2014 lederen tassen met de hand. Een hobby die een beroep werd, want een paar maanden geleden gaf Griet haar job als architecte op om fulltime aan haar eigen tassenlabel te werken. Er is een vaste collectie, die bestaat uit 8 basisstukken in 4 kleuren (2 basiskleuren Рzwart en cognac en 2 seizoenskleuren Рkoningsblauw en okergeel) maar in haar atelier in Gent kun je ook terecht voor een A E S A E R T tas op maat. Je kiest leder, voering, rits en riem hélemaal zelf. Griet ziet haar klanten dan ook als haar grootste inspiratiebron. Leuk weetje: elk nieuw model krijgt de naam van zijn eerste gebruiker.

Meer zomermode