Gisteren werd de Parijse catwalk gevuld met de Christian Dior ready-to-wear Spring Summer 2018 collectie. Inspiratiebron? Het kleurrijke werk van Niki de Saint Phalle, een Frans-Amerikaanse kunstschilder en beeldhouwer.

Kleurrijke vrouwen en spiegelmozaïeken

“As in all fairy tales, before finding the treasure, on my way I met dragons, witches, magicians and the angel of temperance,” zei Niki de Saint Phalle ooit. Het is door haar dat Maria Grazia Chiuri, Artistiek Directeur voor de vrouwencollecties van Dior, zich liet inspireren voor haar feeërieke nieuwe lijn. Niki’s vrouwelijke creativiteit – die brak met de traditionele mannelijkheid in de kunstgeschiedenis – sprak meteen tot Maria’s verbeelding.

Geïnspireerd door de Tarot Garden van Niki de Saint Phalle in Toscane – vol weelderige vrouwenfiguren, kleurrijke stenen en fonkelende spiegelmozaïeken – ontwierp Maria Grazia Chiuri een collectie vol exuberante kleuren, zijde, leer en plastiek. Ook de locatie waar de collectie werd voorgesteld, was volledig geïnspireerd op het werk van Niki.

De kracht van de Sixties

De volledige collectie neemt ons terug mee naar de schaamteloze opwinding van de Sixties, en de opkomende vrouwelijke power die daarmee gepaard ging. De stuks van Maria Grazia Chiuri zijn ook een duidelijke knipoog naar de stijl van Marc Bohan, die 30 jaar voor Dior werkte en een goede vriend was van Niki de Saint Phalle. De mini-jurken en jumpsuits, vaak in combo met transparante rokken, de grote polka dots, zwart-witte ruiten, shirts met fijne strepen of het romantisch wit doen denken aan de ontwerpen van de designer. Kijk even mee:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bekende koppen

Er waren ook heel wat – stijlvol geklede – celebs en influencers aanwezig op het Dior onderonsje 26 september.

Jeanne Damas

Alexa Chung

Annabelle Wallis

Camille Rowe

Charlotte Le Bon

Chiara Ferragni

Eva Herzigova

Jeanette Aw

Karlie Kloss

Lady Amalia Windsor

Naomi Watts

Natalia Vodianova

Olivia Palermo

Winnie Harlow

Meer van Dior